Gyokuro Miyazaki
herbata gyokuro z południa Japonii – świeży aromat i pełny smak
Gyokuro Miyazaki – wysokiej klasy japońska herbata gyokuro, pochodząca z ekologicznych plantacji.
Gyokuro (Drogocenna Rosa lub Jadeitowa Rosa) to jedna z najsłynniejszych herbat japońskich. Herbata przechodzi specjalny proces uprawy, dzięki czemu udaje się uzyskać wyjątkowy profil smakowy. Krzewy herbaciane na ok. 3 tygodnie przed zbiorami są przykrywane matami. W ten sposób dociera do nich mniej światła, a liście wytwarzają znacznie więcej chlorofilu i aminokwasów, co decyduje o unikalnych charakterze herbaty gyokuro.
To co najbardziej charakterystyczne dla tej herbaty skoncentrowane jest w smaku. Gyokuro jest niezwykle bogate w umami (tzw. „piąty smak”, określany jako coś pomiędzy słonym a słodkim smakiem), kojarzący się ze specyficzną warzywnością. Jest jedną z najbardziej pobudzających herbat.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Miyazaki
Gyokuro (Drogocenna Rosa lub Jadeitowa Rosa) to jedna z najsłynniejszych herbat japońskich. Herbata przechodzi specjalny proces uprawy, dzięki czemu udaje się uzyskać wyjątkowy profil smakowy. Krzewy herbaciane na ok. 3 tygodnie przed zbiorami są przykrywane matami. W ten sposób dociera do nich mniej światła, a liście wytwarzają znacznie więcej chlorofilu i aminokwasów, co decyduje o unikalnych charakterze herbaty gyokuro.
To co najbardziej charakterystyczne dla tej herbaty skoncentrowane jest w smaku. Gyokuro jest niezwykle bogate w umami (tzw. „piąty smak”, określany jako coś pomiędzy słonym a słodkim smakiem), kojarzący się ze specyficzną warzywnością. Jest jedną z najbardziej pobudzających herbat.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Miyazaki
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
3 g/ 100 ml
55-65°C
I parzenie: 1,5-2 min
II 20 s
III 40-60 s
II 20 s
III 40-60 s
3-4 parzenia
Z gyokuro można uzyskać ok. 4 pełnowartościowych zaparzeń. I parzenie powinno trwać do 2 min., II ok. 30 s., III ok. 1 min., IV ok. 2 min. Po każdym zaparzeniu koniecznie należy oddzielić liście od naparu.
Gyokuro Miyazaki
herbata gyokuro z południa Japonii – świeży aromat i pełny smak
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Jan
15.08.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Płynne umami. Warta swojej ceny. Jednak sądzę że do codziennego picia lepsza bedzie sencha - gyokuro ma bardziej ceremonialny charakter. Próbować!
Ewa
09.04.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Jestem pod wielkim wrażeniem smaku, pierwszy raz po wypiciu zielonej herbaty poczułam odprężenie. Podobne uczucie miałam tylko przy wypiciu bardzo dobrej jakościowo czekolady , jakby przechodziła przez człowieka fala euforii/ relaksacji.
Robert
15.03.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobrej jakości herbata. Łagodna w smaku, słodka, mleczna, z wyraźnie wyczuwalnym umami. Zapach mokrego suszu przypomina mi banany i mango. Natomiast sam napar jest jasny, bez goryczki. Coś mi przypomina z okresu dzieciństwa tylko nie wiem co :)
Wielki plus za ekologiczną uprawę i za cenę bo jak za gyokuro to nie jest taka wysoka. Polecam każdemu miłośnikowi japońskiej herbaty bo przy tej z pewnością się nie zawiedzie. 10/10.
Tobiasz
15.05.2021
smak 4.00
aromat
3.00
Bardzo mnie zaskoczyło to Gyokuro. Polecam tradycyjne parzenie w shiboridashi w celu wyciągnięcia wszystkich nut smakowych. Można oczywiście parzyć w sposób podany na stronie ale polecam potestować bo smak może zaskoczyć wiele razy! Cena na pewno jest niska w stosunku do jakości i smaku, który można wyciągnąć
Łukasz
15.11.2020
smak 5.00
aromat
5.00
Choć szczerze nie poczułem cytrusów, to smak jest jak najbardziej okej. Wydaje się on taki mleczno-trawiasty. Bardzo pobudza, orzeźwienie też na plus. Polecam
Oskar
02.10.2020
smak 4.00
aromat
5.00
Co do Gyokuro Miyazaki Bio, przyznaję, że z każdym parzeniem jest coraz lepsza, najbardziej mnie zaskoczyło 3 parzenie, jej posmak po wypiciu skojarzył mi się wanilią-Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem z Gyokuro (Nie wiem czym może to być spowodowane, może regionem upraw?) Gdybym miał oceniać zaraz po wypiciu oceniam na 8/10
Ewa
01.07.2020
smak 5.00
aromat
5.00
Wspaniała herbata o delikatnym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Warta swojej ceny.
Maciej
13.05.2019
smak 5.00
aromat
4.00
Bardzo dobra. Chyba ma dużo teaniny, bo za każdym razem, gdy piłem byłem bardzo odprężony. Umami sporo. Parząc na zimno (w temperaturze pokojowej) 14min otrzymujemy niesamowite doznania - polecam.
Grzegorz
23.10.2016
smak 5.00
aromat
4.00
Po prostu znakomita i delikatna ale pełna smaku a każdym kolejnym parzeniu coraz lepsza i wspaniała świeżo skoszone trawy
Daria
31.03.2016
smak 5.00
aromat
5.00
Pierwszy łyk to potężne uderzenie mojego uwielbianego unami ! Aromat owocowy, słodziutki. Pierwsze i drugie parzenie smakowo są równe, ale trzecie i czwarte już nie ma tyle unami, a smak bardzo dobrej zielonej herbaty.
Zielone herbaty zawsze słodzę zwykłym białym cukrem, gdyż najmniej zmienia smak herbaty, poza tym że dodaje słodyczy, lecz tutaj napar jest tak słodki, iż wogle nie muszę tego robić ; )
Wojciech
12.02.2016
smak 5.00
aromat
5.00
To moja pierwsza Gyokuro i druga japońska zielona herbata. Rewelacja! Zdecydowanie kupię ją ponownie i to w większej ilości, bo przebija wszelkie chińskie zielone herbaty. Nie jest tania, ale warta swojej ceny. Delikatna, mało warzywna (jak na japońską herbatę). Próbowałem ją w knajpie sushi, ale oczywiście źle ją zaparzyli i wszystko zepsuli - po zaparzeniu w prawidłowy sposób jest pyszna :)
Piotr
12.03.2015
smak 4.00
aromat
4.00
Gyokuro - czyli wiosna. Oczywiście, jak dla mnie. Tzn. z tym mi się kojarzy. Jej aromat i posmak słodkiej trawy pozostajacy na języku kojarzy mi się wiecie z tymi zmierzchami gdy jest bardzo ciepło na dworze, pachnie trawa a człowiek odczuwa że jest częścią czegoś większego co ma sens. I chyba właśnie po to pije się zieloną herbatę, po to pie się Gyokuro. Herbata, która rzeczywiście lubi gdy spiesz jej dużo. Nie tania zabawa, ale gdy chce mieć się wiosnę zimą to warto rozważyć
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane