TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Ashwagandha

Ashwagandha
Ashwagandha  (withania somnifera, witania ospała, w Polsce znana również jako żeń szeń indyjski) – w formie czystego korzenia. Jedna z najważniejszych roślin stosowanych w Indiach w medycynie naturalnej. 

Skuteczne działanie zawdzięcza szerokiemu spektrum właściwości, dzięki którym jest popularnym i lubianym suplementem, pozytywnie wpływającym między innymi na obniżenie poziomu kortyzolu w organizmie, a w efekcie łagodzącym stres.  
Traktuje się ją jako adaptogen – roślinę wspomagającą siły witalne i odporność organizmu.  

Najbardziej aktywne i korzystne związki zawarte w korzeniu tej rośliny to glikowitanolidy, saponiny, alkaloidy, oraz witanozydy. 


 

Właściwości Ashwagandhy - na co pomaga ashawagandha?

  • Łagodzenie stresu: Ashwagandha pomaga obniżyć poziom kortyzolu, redukując stres i poprawiając ogólne samopoczucie.

  • Wsparcie dla sylwetki: Popularna wśród osób dbających o masę ciała i przyrost mięśni, Ashwagandha ułatwia osiągnięcie zdrowej sylwetki.

  • Wpływ na układ nerwowy: Glikowitanolidy z Ashwagandhy pomagają w łagodzeniu zaburzeń nerwowych, takich jak nadpobudliwość, fobie, nerwice czy depresja.

  • Regulacja hormonów: Korzeń Ashwagandhy wpływa pozytywnie na układ hormonalny, podnosząc poziom testosteronu u mężczyzn i wspomagając regulację cyklu menstruacyjnego u kobiet. Stosowana jako afrodyzjak

  • Wzmocnienie odporności: Ashwagandha zwiększa produkcję komórek odpornościowych (komórek NK, makrofagów, limfocytów T i B), wspierając walkę z infekcjami.

  • Ochrona mózgu: Roślina chroni mózg przed stresem oksydacyjnym, poprawiając jednocześnie procesy poznawcze.
     

Korzystanie z ashwagandy poprawia ogólne samopoczucie, oraz bywa pomocne w walce z chronicznym zmęczeniem. Poprawia jakość snu oraz wpływa uspokajająco na organizm, przy jednoczesnym wspomaganiu procesów poznawczych. 
 

Stosowanie Ashwagandhy – jak parzyć?

Przede wszystkim należy pamiętać, że tak jak w wypadku wszystkich adaptogenów, wpływ na organizm można zaobserwować po systematycznym stosowaniu przez okres co najmniej 6-8 tygodni, do czasu nasycenia organizmu saponinami oraz glokowitanolidami. 

Zalecane jest sporządzanie odwaru - płaską łyżkę (10-12 g) na około 500 ml wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez około 10 minut, nastepnie zostawiamy na 10-15 minut, odcedzamy i pijemy najlepiej rano i wieczorem. 

Można również stosować jako dodatek do musli, koktaili, jogurtów, sałatek - najlepiej w postaci sproszkowanej, po zmieleniu korzenia. 

 

Kraj pochodzenia: Indie

Parzenie
10-12g /500ml gotujemy przez 10 minut, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
przeglądane