Ashwagandha

Skuteczne działanie zawdzięcza szerokiemu spektrum właściwości, dzięki którym jest popularnym i lubianym suplementem, pozytywnie wpływającym między innymi na obniżenie poziomu kortyzolu w organizmie, a w efekcie łagodzącym stres.
Traktuje się ją jako adaptogen – roślinę wspomagającą siły witalne i odporność organizmu.
Najbardziej aktywne i korzystne związki zawarte w korzeniu tej rośliny to glikowitanolidy, saponiny, alkaloidy, oraz witanozydy.
Właściwości Ashwagandhy - na co pomaga ashawagandha?
-
Łagodzenie stresu: Ashwagandha pomaga obniżyć poziom kortyzolu, redukując stres i poprawiając ogólne samopoczucie.
-
Wsparcie dla sylwetki: Popularna wśród osób dbających o masę ciała i przyrost mięśni, Ashwagandha ułatwia osiągnięcie zdrowej sylwetki.
-
Wpływ na układ nerwowy: Glikowitanolidy z Ashwagandhy pomagają w łagodzeniu zaburzeń nerwowych, takich jak nadpobudliwość, fobie, nerwice czy depresja.
-
Regulacja hormonów: Korzeń Ashwagandhy wpływa pozytywnie na układ hormonalny, podnosząc poziom testosteronu u mężczyzn i wspomagając regulację cyklu menstruacyjnego u kobiet. Stosowana jako afrodyzjak.
-
Wzmocnienie odporności: Ashwagandha zwiększa produkcję komórek odpornościowych (komórek NK, makrofagów, limfocytów T i B), wspierając walkę z infekcjami.
-
Ochrona mózgu: Roślina chroni mózg przed stresem oksydacyjnym, poprawiając jednocześnie procesy poznawcze.
Korzystanie z ashwagandy poprawia ogólne samopoczucie, oraz bywa pomocne w walce z chronicznym zmęczeniem. Poprawia jakość snu oraz wpływa uspokajająco na organizm, przy jednoczesnym wspomaganiu procesów poznawczych.
Stosowanie Ashwagandhy – jak parzyć?
Przede wszystkim należy pamiętać, że tak jak w wypadku wszystkich adaptogenów, wpływ na organizm można zaobserwować po systematycznym stosowaniu przez okres co najmniej 6-8 tygodni, do czasu nasycenia organizmu saponinami oraz glokowitanolidami.
Zalecane jest sporządzanie odwaru - płaską łyżkę (10-12 g) na około 500 ml wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez około 10 minut, nastepnie zostawiamy na 10-15 minut, odcedzamy i pijemy najlepiej rano i wieczorem.
Można również stosować jako dodatek do musli, koktaili, jogurtów, sałatek - najlepiej w postaci sproszkowanej, po zmieleniu korzenia.
Kraj pochodzenia: Indie



