Pu-Erh Mini Tuocha
dojrzały pu-erh w formie małych gniazdek

Pu-Erh Mini Tuocha – odpowiednio dobrane liście herbaty pu-erh* sprasowane w formie małych gniazd. Napar daje zrównoważony, intensywny, słodki i delikatny smak (wiele osób uważa napar tej herbaty za smaczniejszy w porównaniu z sypkimi herbatami pu-erh).
Wysokogatunkowe herbaty Pu erh tradycyjnie prasuje się w tabliczki, gniazdka (tuo cha) lub kołacze (bing cha). W tym przypadku nasze gniazdko jest 4-5 gramowe. Bardzo smaczne i wydajne – można sporządzić spokojnie trzy napary parząc w stylu zachodnim. Na 100g, w zależności od partii, składa się ok. 18-20 gniazdek. Fermentacja odbywa się sposobem wo dui, przyspieszającym proces dojrzewania liści.
Sposób zaparzania: zalać wodą o temp. 96°C parzyć przez ok. 2-3 min. Kolejne parzenia mogą być wydłużane, do 4 minut.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Przeczytaj nasze wprowadzenie do herbat pu-erh.
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
II parzenie 3-4 min
III parzenie 5-7 min
Pu-Erh Mini Tuocha
dojrzały pu-erh w formie małych gniazdek

trwa wysyłanie opinii...



