Man Long Shu Pu-erh

Màn Lòng Shu Pu-erh 2015 (曼弄熟茶) – dojrzały pu-erh* z roku 2015, pochodzący z Màn Lòng w powiecie Měnghǎi. Lekki i klarowny.
Dojrzały pu-erh z dużą zawartością młodych, małych listków i tipsów. Napar jest klarowny, lekki, z orzeźwiającą żywiczną nutą. Dzięki odpowiedniemu okresowi leżakowania nie czuć w tej herbacie żadnych niepożądanych zapachów. Pu-erh sprasowany w tradycyjną formę „ciastka” o masie 357g.
Uwaga: na opakowaniu znajduje się błąd w transkrypcji nazwy herbaty: Man Nong zamiast Man Long. Wynika to ze złego odczytania znaku 弄, który w standardowym mandaryńskim najczęściej czytany jest nòng, natomiast w nazwie lokalnej nietypowo lòng.
Pochodzenie: Màn Lòng, prowincja Yunnan, Chiny
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Parzenie
4-5 g / 250 ml wody
96°C (wrzątek)
I 2-3 min; II 5-6 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu, używając 5-7g liści na 100 ml wody i wykonując wielokrotne, krótkie parzenia.
Man Long Shu Pu-erh
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Piotr K.
smak 4.00
aromat
4.00
Bardziej pasuje mi niż Yiwu Shu. Czuć stare drewno, ale nie przytłacza, do tego jest wyraźny słód i trochę kredy. Nie ma żadnych nieprzyjemnych aromatów.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



