Yongde 90K Shu Pu-erh 2006 (2008)

Yongde 90K Shu Pu-erh 2006 (2008) – cegiełka dojrzałej herbaty pu-erh od butikowej tajwańskiej marki Dayou. Shu Pu-erh dla najbardziej wymagających koneserów gatunku.
Herbata o przyjemnej, „lepkiej” teksturze naparu. W smaku dominują szlachetne nuty drzewne, które prawdopodobnie są zasługą długiego sezonowania. Goryczka jest na niskim poziomie, ale wystarczającym, by nadać herbacie wielowymiarowości i głębi. Bardzo wydajna Ponieważ cegiełka sprasowana jest dosyć mocno, zalecamy dwukrotne budzenie liści, a pierwsze parzenie powinno być wydłużone.
To herbata wykonana z najwyższą dbałością o jakość. Zbiór i wstępna obróbka do formy maocha (surowy pu-erh luzem) miały miejsce w roku 2006. Wykorzystano materiał z Yongde, zebrany wczesną wiosną ze swobodnie rosnących, nieprzycinanych drzew w wieku 80-100 lat. W 2007 roku, po roku naturalnego dojrzewania i „stabilizacji” młodej herbaty, przeprowadzono proces dojrzewania w stosach, czyli wodui, który trwał 3 miesiące. W tym czasie dojrzewanie herbaty podlegało stałej kontroli, liście były mieszane i przerzucane, a temperaturę ustalano na bieżąco w zależności od potrzeb i stopnia dojrzałości, w zakresie 35-58°C. Po zakończeniu wodui herbacie dano 12 miesięcy leżakowania, aby wytraciła niepożądane zapachy pochodzące z procesu dojrzewania, po czym sprasowano ją w cegiełki o masie netto 250g, więc datą całkowitego zakończenia produkcji jest rok 2008. Ale to nie koniec historii tej herbaty, bo bardzo istotne dla jej obecnego smaku było dalsze przechowywanie na Tajwanie, gdzie w ciepłym i wilgotnym klimacie smak herbaty nadal ewoluował.
90K nawiązuje do oryginalnej chińskiej nazwy tej cegiełki, czyli 九萬 (Jiu Wan), „90 tysięcy”. Właśnie tyle sztuk tej cegiełki wyprodukowano.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Yongde
Zbiory: wiosna 2006 (prasowanie w roku 2008)
Szczep/odmiana: yunnańska odmiana wielkolistna
Herbata o przyjemnej, „lepkiej” teksturze naparu. W smaku dominują szlachetne nuty drzewne, które prawdopodobnie są zasługą długiego sezonowania. Goryczka jest na niskim poziomie, ale wystarczającym, by nadać herbacie wielowymiarowości i głębi. Bardzo wydajna Ponieważ cegiełka sprasowana jest dosyć mocno, zalecamy dwukrotne budzenie liści, a pierwsze parzenie powinno być wydłużone.
To herbata wykonana z najwyższą dbałością o jakość. Zbiór i wstępna obróbka do formy maocha (surowy pu-erh luzem) miały miejsce w roku 2006. Wykorzystano materiał z Yongde, zebrany wczesną wiosną ze swobodnie rosnących, nieprzycinanych drzew w wieku 80-100 lat. W 2007 roku, po roku naturalnego dojrzewania i „stabilizacji” młodej herbaty, przeprowadzono proces dojrzewania w stosach, czyli wodui, który trwał 3 miesiące. W tym czasie dojrzewanie herbaty podlegało stałej kontroli, liście były mieszane i przerzucane, a temperaturę ustalano na bieżąco w zależności od potrzeb i stopnia dojrzałości, w zakresie 35-58°C. Po zakończeniu wodui herbacie dano 12 miesięcy leżakowania, aby wytraciła niepożądane zapachy pochodzące z procesu dojrzewania, po czym sprasowano ją w cegiełki o masie netto 250g, więc datą całkowitego zakończenia produkcji jest rok 2008. Ale to nie koniec historii tej herbaty, bo bardzo istotne dla jej obecnego smaku było dalsze przechowywanie na Tajwanie, gdzie w ciepłym i wilgotnym klimacie smak herbaty nadal ewoluował.
90K nawiązuje do oryginalnej chińskiej nazwy tej cegiełki, czyli 九萬 (Jiu Wan), „90 tysięcy”. Właśnie tyle sztuk tej cegiełki wyprodukowano.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Yongde
Zbiory: wiosna 2006 (prasowanie w roku 2008)
Szczep/odmiana: yunnańska odmiana wielkolistna
herbata:
funkcje:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5-8g / 100 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 30-40 sekund
II 20 s;
III 20s, IV 30 s... itd.
II 20 s;
III 20s, IV 30 s... itd.
10 parzeń
Powyższy opis dotyczy zalecanego parzenia w stylu gongfu cha. Parząc w większej ilości wody zalecamy użycie 5g na 250 ml wody, a pierwsze parzenie powinno trwać około 3 minuty. Niezależnie od tego, czy parzymy w stylu gongfu, czy w zachodnim, to przed pierwszym parzeniem zalecamy przepłukać liście. przez kilkanaście sekund.
Yongde 90K Shu Pu-erh 2006 (2008)
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Paweł P.
smak 5.00
aromat
5.00
Ekstra herbata! Ma super aromat i smak, delikatna i smaczna. Polecam!
Paweł
smak 5.00
aromat
4.00
Niesamowicie dobrze zbalansowany pu-erh. Ziemistość nienachalna, dużo delikatnej słodyczy, drewno, orzechy i ta oleistość dobrej jakości herbaty. Aromat po prostu przyjemny, silne nuty drewna, bambusa może. Jednak to smak zgarnia palmę pierwszeństwa.
Ciekawostką jest jej bardzo silne sprasowanie - fragment tego pu-erha nie rozpada się całkowicie na liście nawet kiedy herbata już została wyczerpana po ok. 10 parzeniach. Pierwszy raz to widzę
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



