Yiwu Shu Pu-erh

Yìwǔ Shu Pu-erh (易武熟茶) – dojrzały pu-erh* pochodzący z prawdopodobnie najsłynniejszego rejonu produkcji herbat pu-erh, czyli z Yìwǔ. Owocowy i lekko miodowy.
Do produkcji tego pu-erha użyto liści o średniej wielkości, ale ze sporą domieszką tipsów. Napar jest miodowo-owocowy i delikatny, jak przystało na herbatę z Yìwǔ. W aromacie zaparzonych liści wyraźne jest palone drewno. Obszar określany jako Yìwǔ odnosi się nie tylko do wioski o tej nazwie, ale do całej najbardziej wysuniętej na południe części Yunnanu graniczącej z Laosem. Do obszaru Yìwǔ często wliczane są też okoliczne „słynne góry herbaciane” (Yibang, Manzhuan, Mangzhi, Gedeng i Youle).
Dzięki odpowiedniemu okresowi leżakowania nie czuć w tej herbacie żadnych niepożądanych zapachów. Pu-erh sprasowany w tradycyjną formę „ciastka” o masie 357g.
Pochodzenie: Yìwǔ, prowincja Yunnan, Chiny
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
herbata:
Parzenie
4-5 g / 250 ml wody
96°C (wrzątek)
I 2-3 min; II 5-6 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu, używając 5-7g liści na 100 ml wody i wykonując wielokrotne, krótkie parzenia.
Yiwu Shu Pu-erh
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Piotr K.
smak 3.00
aromat
3.00
Nie do końca przekonała mnie do siebie. W aromacie bardzo dużo starego drewna, jakbym wąchał rzeźby ludowe. Do tego świeże orzechy laskowe i jednak odrobinę ryby. Delikatna, lekko słodka, prawie nie gorzka, mało lepka.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



