Menghai Chen Xiang Shu Pu-erh 1990

NOWOŚĆ
zbiory:
Menghai Chen Xiang Shu Pu-erh 1990 – dojrzała herbata pu-erh prasowana w małe „ciastka” o masie 100 gramów. Leżakowana na Tajwanie od wczesnych lat 90.
Pu-erh gładki, słodkawy, ziemisty, z nutami ginkgo i kadzidła, do czego nawiązuje człon „chen xiang” (沉香) w nazwie herbaty – dosłownie aromat drewna agarowego. Zapach mokrych liści tej herbaty jest naprawdę wyjątkowy. To pu-erh o czystym i lekkim smaku, z wyraźnymi cechami długiego leżakowania. Chociaż dojrzały pu-erh nie zmienia się z czasem tak drastycznie jak pu-erh surowy, to w tej herbacie każdy znajdzie aromaty i smaki, które możliwe są do osiągnięcia tylko dzięki długiemu leżakowaniu w odpowiednich warunkach.
Małe ciasteczko sprawia wrażenie mocno sprasowanego, ale w rzeczywistości jest dosyć miękkie i można je łamać nawet w rękach. Rok produkcji tej herbaty nie jest dokładnie znany, ale jest pewne, że na Tajwan trafiła już na początku lat 90. Opakowana w biały papier bez żadnych nadruków. Pochodzenie prawdopodobnie z Menghai. Herbata z innej epoki.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai
Zbiory: ok. 1990 roku
Pu-erh gładki, słodkawy, ziemisty, z nutami ginkgo i kadzidła, do czego nawiązuje człon „chen xiang” (沉香) w nazwie herbaty – dosłownie aromat drewna agarowego. Zapach mokrych liści tej herbaty jest naprawdę wyjątkowy. To pu-erh o czystym i lekkim smaku, z wyraźnymi cechami długiego leżakowania. Chociaż dojrzały pu-erh nie zmienia się z czasem tak drastycznie jak pu-erh surowy, to w tej herbacie każdy znajdzie aromaty i smaki, które możliwe są do osiągnięcia tylko dzięki długiemu leżakowaniu w odpowiednich warunkach.
Małe ciasteczko sprawia wrażenie mocno sprasowanego, ale w rzeczywistości jest dosyć miękkie i można je łamać nawet w rękach. Rok produkcji tej herbaty nie jest dokładnie znany, ale jest pewne, że na Tajwan trafiła już na początku lat 90. Opakowana w biały papier bez żadnych nadruków. Pochodzenie prawdopodobnie z Menghai. Herbata z innej epoki.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai
Zbiory: ok. 1990 roku
Parzenie
5-7g / 100ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2 min
II 3 min
III 6-8 min
II 3 min
III 6-8 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu: 5-7g / 100ml; wrzątek, jedno płukanie liści, pierwsze 2-3 parzenia około 10 sekund, kolejne stopniowo wydłużane
Menghai Chen Xiang Shu Pu-erh 1990
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Mariusz
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo smaczna,zapach ziemisty. W smaku delikatna,lekka goryczka.Polscam
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



