Menghai Laoshu Sheng Pu-erh 2011

Menghai Laoshu Sheng Pu-erh 2011 – surowa herbata pu-erh (sheng pu-erh), klasyczne ciastko z regionu Menghai. Liście zebrane ze starych drzew w wieku do 100 lat.
Bardzo klasyczny, mocny smak herbaty z Menghai. W aromacie skóra, tytoń i zioła oraz odrobina trudnych do określenia słodkawych niuansów . Smak przede wszystkim bardzo intensywny, z wyraźnie zaznaczoną goryczą, ale też lekką nutą miodową. W posmaku goryczka ewoluuje w długo utrzymującą się słodycz odczuwalną w przełyku i na podniebieniu. Liście wykorzystane do produkcji tej herbaty są stosunkowo drobne jak na herbatę pu-erh, zebrane bardzo wczesną wiosną. Tradycyjna obróbka i prasowanie.
Po blisko 10 latach leżakowania liście nabrały już ciemnej barwy, a napar przeszedł z początkowego słomkowego później żółtego i pomarańczowego, w wyraźną czerwień, ale jeszcze przejrzystą. Herbata znajduje się w ciekawym punkcie dojrzewania, gdzie wyraźnie są już wyraźnie wyczuwalne bardziej dojrzałe smaki, a przy tym zachowała jeszcze sporo energii i żywego smaku młodych herbat sheng pu-erh. Osobom mniej doświadczonym z tak intensywnym smakiem surowych pu-erhów zalecamy bardzo krótkie parzenia lub użycie nieco mniejszej ilości liści niż zazwyczaj.
Subiektywna opinia:
Mówiąc o surowych herbatach pu-erh wiele osób często mówi o ich wpływie na ciało i umysł, lub nawet o ich „energii qi”. Staramy się tego unikać, bo to w dużej mierze kwestia indywidualna, ale w subiektywnej opinii autora opisu ta herbata przyjemnie relaksuje, mimo niewątpliwie dużej mocy i efektu pobudzającego.
Herbata prasowana w standardowe ciastko o nominalnej masie 357 gramów. W toku leżakowania herbata traci na wadze, więc obecnie rzeczywista masa ciastek to około 350 gramów. Umożliwiamy zakup mniejszych porcji, które będą zapakowane w nasze torebki firmowe.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna (云南大叶种)
Zbiory: wiosna 2011
Bardzo klasyczny, mocny smak herbaty z Menghai. W aromacie skóra, tytoń i zioła oraz odrobina trudnych do określenia słodkawych niuansów . Smak przede wszystkim bardzo intensywny, z wyraźnie zaznaczoną goryczą, ale też lekką nutą miodową. W posmaku goryczka ewoluuje w długo utrzymującą się słodycz odczuwalną w przełyku i na podniebieniu. Liście wykorzystane do produkcji tej herbaty są stosunkowo drobne jak na herbatę pu-erh, zebrane bardzo wczesną wiosną. Tradycyjna obróbka i prasowanie.
Po blisko 10 latach leżakowania liście nabrały już ciemnej barwy, a napar przeszedł z początkowego słomkowego później żółtego i pomarańczowego, w wyraźną czerwień, ale jeszcze przejrzystą. Herbata znajduje się w ciekawym punkcie dojrzewania, gdzie wyraźnie są już wyraźnie wyczuwalne bardziej dojrzałe smaki, a przy tym zachowała jeszcze sporo energii i żywego smaku młodych herbat sheng pu-erh. Osobom mniej doświadczonym z tak intensywnym smakiem surowych pu-erhów zalecamy bardzo krótkie parzenia lub użycie nieco mniejszej ilości liści niż zazwyczaj.
Subiektywna opinia:
Mówiąc o surowych herbatach pu-erh wiele osób często mówi o ich wpływie na ciało i umysł, lub nawet o ich „energii qi”. Staramy się tego unikać, bo to w dużej mierze kwestia indywidualna, ale w subiektywnej opinii autora opisu ta herbata przyjemnie relaksuje, mimo niewątpliwie dużej mocy i efektu pobudzającego.
Herbata prasowana w standardowe ciastko o nominalnej masie 357 gramów. W toku leżakowania herbata traci na wadze, więc obecnie rzeczywista masa ciastek to około 350 gramów. Umożliwiamy zakup mniejszych porcji, które będą zapakowane w nasze torebki firmowe.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna (云南大叶种)
Zbiory: wiosna 2011
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5-6g / 100 ml
90-96°C
Seria krótkich parzeń, zaczynając od kilku sekund i wydłużając stopniowo od 4 parzenia wzwyż
Kilkanaście parzeń
Powyższy opis dotyczy parzenia w stylu gongfu cha, zalecanego do surowych herbat pu-erh. W przypadku parzenia w stylu zachodnim sugerujemy użyć 4g / 250 ml, temperaturę wody ok. 90°C. Długość parzenia dostosowana do indywidualnych preferencji.
Menghai Laoshu Sheng Pu-erh 2011
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Julian
smak 5.00
aromat
5.00
Pu-erh wytrawny, mocny - dominuje goryczka. Aromat złożony, wyczuwalna skóra, ale też i słodkawe nuty. Jak na mnie trochę za ciężki, niemniej jest bardzo ciekawy i bardzo pobudzający!
Oliwier
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo cierpliwa herbata, aromat ewoluuje na przestrzeni parzeń, z każdym wychodzą coraz ciekawsze nuty. Polecam
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



