Jingmai Shu Pu-erh

Jingmai Shu Puerh – dojrzały puerh z cenionego regionu upraw. Pozycja dla fanów delikatniejszych herbat puerh.
Przedstawiamy świetną herbatę puerh, która charakteryzuje się lekkim, słodkim i owocowym smakiem. Godny odnotowania jest aromat liści, w którym przeważa żywica i palone drewno. Dzięki odpowiednio długiemu okresowi leżakowania, herbata ta straciła już wszystkie niepożądane zapachy i smaki, kojarzące się czasami z rybą, ziemią i stęchlizną – nie powinny one występować w dojrzałych herbatach puerh i są dowodem na to, że herbacie nie pozwolono wystarczająco długo „odpocząć” po procesie fermentacji.
Użyty materiał: Naturalna hybryda odmian Camelia sinensis var. sinensis oraz C. sinensis var. assamica (zhongxiaoye zhong 中小叶种)
Pochodzenie: Jingmai, prowincja Yunnan, Chiny
Masa netto całego ciastka: 357g (±10g)
herbata:
funkcje:
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I parzenie 2 min
II 3 min
III 5 min
II 3 min
III 5 min
2-3 parzenia
Przy parzeniu w stylu gongfu cha zalecamy użyć 5-7g liści na 100 ml wody i zaczynać o kilkunastosekundowych parzeń.
Jingmai Shu Pu-erh
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Patryk
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobry pu erh. Zdecydowanie trafił w mój gust. Smak drewna , ziemisty oraz lekko słodki.
Bartosz L.
smak 5.00
aromat
5.00
Całkiem doby puerh, po zaparzeniu w zapachu wyczułem przede wszystkim suszoną śliwkę i przypalone drewno. Napar ma intensywny ciemnobrązowy kolor przy pierwszych dwóch parzeniach, później wchodzi w czerwień. W smaku dość intensywne nuty drewniane, delikatnie ziemiste z wyraźną goryczką w pierwszych parzeniach, która przy następnych parzeniach zanika. Napar jest bardzo gładki przyjemnie rozchodzi się po ustach.
Janusz
smak 5.00
aromat
5.00
Rozkoszna herbata. Ujęła mnie barwą, aromatem i smakiem. Każde z trzech parzeń dostarcza nowych wrażeń. W rezultacie zachomikowałem całe ciasteczko.
PK
smak 5.00
aromat
5.00
Wreszcie trafiłem na smacznego puerha. Zapach przypomina garść liściastej leśnej ściółki, z nutą suszonej śliwki. Smak delikatny, podobny do kwiatowej słodyczy herbat assam, pozbawiony jednak ich głębokiego, nieco palącego gorzkawego finiszu, podkreślony ziemistą nutą.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



