Yongde Gushu Pu-erh 2005
sezonowany na Tajwanie pu-erh sheng rzadko spotykanej jakości
Yongde Gushu Pu-erh 2005 – „cesarski kołacz” wyprodukowany na zlecenie tajwańskiej firmy Dayou. Wybitna leżakowana herbata pu-erh typu sheng.
Materiał z wysokich i starych drzew herbacianych (qiaomu gushu 乔木古树) z regionu Yongde w zachodniej części prowincji Yunnan. W opisie producenta czytamy o tej herbacie: „pełna i gładka struktura naparu w ustach, pobudza ślinianki do pracy, wyrazisty posmak – herbata o rzadko spotykanej jakości”. Ze wszystkim się zgadzamy. Herbata ma już bardzo dojrzały aromat, w którym przebija się miód, suszone owoce i drzewo sandałowe. Bardzo gładka i łagodna, ale przy dłuższym parzeniu potrafi jeszcze pokazać moc. Nominalnie ciastka mają masę 375 gramów, ale po latach leżakowania spadła ona do około 360-365 gramów.
Firma Dayou wydała tę herbatę w 10 różnych opakowaniach, które różnią się napisem na środku ciastka – to imiona 10 wielkich cesarzy z dynastii Qing. Dlatego ten pu-erh nosi też nazwę „cesarskiego kołacza”. Na Tajwanie ta herbata osiąga cenę detaliczną jeszcze wyższą, niż w naszym sklepie.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Yongde
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Zbiory: 2005
Uwaga!
Papierki noszą ślady nadgryzienia przez robaczki – często spotykane na starych herbatach pu-erh. Te robaczki są zainteresowane jedynie bambusem i papierem, w które opakowana jest herbata. Nie mają żadnego wpływu na herbatę. Na ciastku tej herbaty można też zobaczyć nieco żółtej pleśni (金花菌; Eurotium Cristatum), która jest często spotykana na herbatach pu-erh i heicha. Jest ona w pełni bezpieczna. To naturalne, a nawet pożądane cechy starych herbat pu-erh, które nie są podstawą do reklamacji.
Materiał z wysokich i starych drzew herbacianych (qiaomu gushu 乔木古树) z regionu Yongde w zachodniej części prowincji Yunnan. W opisie producenta czytamy o tej herbacie: „pełna i gładka struktura naparu w ustach, pobudza ślinianki do pracy, wyrazisty posmak – herbata o rzadko spotykanej jakości”. Ze wszystkim się zgadzamy. Herbata ma już bardzo dojrzały aromat, w którym przebija się miód, suszone owoce i drzewo sandałowe. Bardzo gładka i łagodna, ale przy dłuższym parzeniu potrafi jeszcze pokazać moc. Nominalnie ciastka mają masę 375 gramów, ale po latach leżakowania spadła ona do około 360-365 gramów.
Firma Dayou wydała tę herbatę w 10 różnych opakowaniach, które różnią się napisem na środku ciastka – to imiona 10 wielkich cesarzy z dynastii Qing. Dlatego ten pu-erh nosi też nazwę „cesarskiego kołacza”. Na Tajwanie ta herbata osiąga cenę detaliczną jeszcze wyższą, niż w naszym sklepie.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Yongde
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Zbiory: 2005
Uwaga!
Papierki noszą ślady nadgryzienia przez robaczki – często spotykane na starych herbatach pu-erh. Te robaczki są zainteresowane jedynie bambusem i papierem, w które opakowana jest herbata. Nie mają żadnego wpływu na herbatę. Na ciastku tej herbaty można też zobaczyć nieco żółtej pleśni (金花菌; Eurotium Cristatum), która jest często spotykana na herbatach pu-erh i heicha. Jest ona w pełni bezpieczna. To naturalne, a nawet pożądane cechy starych herbat pu-erh, które nie są podstawą do reklamacji.
herbata:
zbiory:
Parzenie
5-7g / 100ml
96°C (wrzątek)
Krótkie parzenia, zaczynając od kilku sekund
10+ parzeń
Zalecamy parzenie w gaiwanie lub małym czajniczku. Przed pierwszym parzeniem polecamy krótko przepłukać liście wrzątkiem.
Yongde Gushu Pu-erh 2005
sezonowany na Tajwanie pu-erh sheng rzadko spotykanej jakości
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Damian
08.09.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Próbowałem na targach w Poznaniu. Wspaniały stary puerh. Notki balsamiczne, drzewne ale i bakaliowe - właśnie to, za co lubię stary puerh w porównaniu do młodych zielonych puerhów. Jak najbardziej warty polecenia koneserom dojrzałych puerhów.
Jakub
09.05.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Był to mój pierwszy "stary" sheng, piłem jeszcze świeże, zielone Pu erh - mini tou cha. Zdziwiło mnie, że pomimo ma "bardzo dojrzały aromat", to znacznie bliżej aromatem i smakiem do tego zielonego Pu erha. Oczywiście, ma znacznie bogatszy smak. Przydałoby się tu opisać smak i aromat, ale nie umiem tego oddać właściwie. Warto spróbować! Chętnie do niej wrócę.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane