TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Banzhang Xiao Bai Cai Sheng Pu-erh 2022

Banzhang Xiao Bai Cai Sheng Pu-erh 2022
NOWOŚĆ
Banzhang Xiao Bai Cai Sheng Pu-erh 2022 – surowy (sheng, zielony) pu-erh z regionu Banzhang, lub co najmniej dobrze imitujący herbaty z tego regionu. ;-) Małe ciastko o masie 100g.

Młody sheng w klasycznym stylu – mocny, lekko tytoniowy, z odpowiednią goryczką i dosyć dojrzałym, lecz niezbyt wyrazistym aromatem. Pełne body i przyjemny słodkawy posmak. To profil sensoryczny, który sugeruje, że będzie to odpowiednia herbata do długiego leżakowania, jednak już teraz powinna sprawić wiele radości fanom tradycyjnych surowych herbat pu-erh.

Nazwa tej herbaty i wygląd jej opakowania są bezpośrednim nawiązaniem do puerów z Fabryki Herbaty Menghai, nazywanych Da Bai Cai* w kręgach entuzjastów herbat pu-erh. Były to „ciastka” produkowane w latach 1999-2004, a szczególną sławę zdobyła herbata Bangzhang Wang (Król Banzhang) z roku 2002 – materiał na tę herbatę pochodził ze wsi Lao Banzhang i właśnie od tej herbaty zaczęła się sława Lao Banzhang, która trwa do dziś, a tamtejsze herbaty są najdroższymi ze wszystkich puerów. 

Prezentowana Xiao Bai Cai oczywiście nie pochodzi z Lao Banzhang. Nie ma nawet całkowitej pewności, czy pochodzi z szerszego regionu Banzhang. Jednak smakuje tak, jak powinna smakować herbata Banzhang. Dobra okazja do poznania profilu smakowego tego regionu bez wydawania dużych sum. 


Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai, Banzhang
Szczep: yunnańska odmiana wielkolistna
Zbiory: wiosna 2022 
Data prasowania: 18 kwietnia 2022

*Da Bai Cai to kapusta pekińska. Znajdowała się w centrum opakowania herbat Banzhang z Menghai Tea Factory. Xiao Bai Cai to mniejsza kapusta pakczoj. 

Herbata prasowana w formę „ciastka” o masie 100g. Opcje 25g i 50g to fragmenty całego ciastka pakowane w nasze firmowe torebki.
Parzenie
ok. 6g / 100 ml
90-96°C
seria krótkich parzeń, zaczynając od około 10 sekund i stopniowo wydłużając kolejne
8-10 parzeń
przeglądane