Bulang Mini Tuo Sheng Pu-erh 2005
Bulang Mini Tuo Sheng Pu-erh 2005 – surowy pu-erh z obszaru Bulang w południowej części Yunnanu. Prasowany w małe gniazdka (tuo) o masie 5-6 gramów.
Intensywna herbata o kamforowym aromacie, pochodzącym z długiego leżakowania w gorącym i wilgotnym klimacie Tajwanu. Kamforowy aromat herbat sheng pu-erh jest bardzo pożądaną cechą, zazwyczaj pojawiającą się w dobrych herbatach dojrzewających co najmniej 10 lat. W posmaku przekształca się on w przyjemne uczucie chłodu w ustach i przełyku, jak w przypadku mentolu. Wyczuwalne są też akcenty drzewno-ziemiste, ale oczywiście nie tak wyraźne, jak w herbatach pu-erh typu shu. Materiał na tę herbatę pochodzi z gór Bulang, które znane są z pu-erhów o intensywnym charakterze. Ponadto zebrany został ze starych drzew, których wiek może sięgać nawet 300 lat.
Kilkunastoletni pu-erh z Bulang, ze starych drzew, elegancko dojrzały, a w takiej cenie? Czy gdzieś jest tu haczyk? Owszem, jest. Te „mini tuo” zostały wyprodukowane jedynie z drobnych, połamanych części liści. Dlatego podczas parzenia zalecamy przelewanie przez sitko, aby liczne drobinki nie dostały się do naparu. Sugerujemy parzenie w gaiwanie, bo dzióbek czajniczka szybko się zatka.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Bulang
Zbiory: 2005
Szczep krzewu: Yunnan Daye Zhong (云南大叶种 yunnańska odmiana wielkolistna)
Intensywna herbata o kamforowym aromacie, pochodzącym z długiego leżakowania w gorącym i wilgotnym klimacie Tajwanu. Kamforowy aromat herbat sheng pu-erh jest bardzo pożądaną cechą, zazwyczaj pojawiającą się w dobrych herbatach dojrzewających co najmniej 10 lat. W posmaku przekształca się on w przyjemne uczucie chłodu w ustach i przełyku, jak w przypadku mentolu. Wyczuwalne są też akcenty drzewno-ziemiste, ale oczywiście nie tak wyraźne, jak w herbatach pu-erh typu shu. Materiał na tę herbatę pochodzi z gór Bulang, które znane są z pu-erhów o intensywnym charakterze. Ponadto zebrany został ze starych drzew, których wiek może sięgać nawet 300 lat.
Kilkunastoletni pu-erh z Bulang, ze starych drzew, elegancko dojrzały, a w takiej cenie? Czy gdzieś jest tu haczyk? Owszem, jest. Te „mini tuo” zostały wyprodukowane jedynie z drobnych, połamanych części liści. Dlatego podczas parzenia zalecamy przelewanie przez sitko, aby liczne drobinki nie dostały się do naparu. Sugerujemy parzenie w gaiwanie, bo dzióbek czajniczka szybko się zatka.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Bulang
Zbiory: 2005
Szczep krzewu: Yunnan Daye Zhong (云南大叶种 yunnańska odmiana wielkolistna)
herbata:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
1 szt. / gaiwan 80-140 ml
96°C
I parzenie: 20s; II 15s; III 10s; IV 10s; V 10s; VI + stopniowo wydłużamy
Kilkanaście parzeń
Zalecamy tylko parzenie w stylu gongfu. Przed pierwszym właściwym parzeniem polecamy przepłukać herbatę ok. 40-50 sekund, aby otworzyć mocno zbite gniazdko. Wodę po płukaniu należy wylać. Przy pierwszych 2-3 parzeniach zalecamy kierować strumień wody bezpośrednio na tuo, co pomoże w szybszym otwarciu. Aby wyrównać napar, pierwsze dwa parzenia można połączyć. Zanim tuo w pełni się otworzy, parzenia mogą być dosyć długie (ok. 20 sekund). Kiedy gniazdko całkowicie się rozłoży, wystarczą kilkusekundowe parzenia. po około 8. zalaniu można zacząć stopniowo wydłużać czas parzenia.
Bulang Mini Tuo Sheng Pu-erh 2005
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Krzysztof
21.08.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobra herbata mocna więc trzeba pilować czasu parzenia żeby nie była za mocna wystarczy na wiele parzeń więc to dodatkowy atut
Piotr
06.08.2021
smak 3.00
aromat
3.00
Kolejne doświadczenie z surowym pu-ehr utwierdza mnie w przekonaniu, że jestem zdecydowanym zwolennikiem shu. O ile wcześniejsze doświadczenia z "shengami" były umiarkowanie pozytywne tak Bulang Mini Tuo na dobre zniechęcił mnie do nich. Intensywnie rybny i chlorowy (?). Może za bardzo jestem przyzwyczajony do ziemistości "shu" i tego po prostu oczekuję od pu-ehrów. Cóż, każde doświadczenie jest cenne...
Piotr
17.11.2020
smak 4.00
aromat
5.00
Fantastyczny aromat. Konieczne jest sitko, to na pewno, a parzenia muszą być krótkie. Daję 4 gwiazdki za smak, bo jej intensywność nie zawsze mi odpowiada. Ale czasem jest taki dzień, że herbata musi być mocna. ;)
Arkadiusz
21.10.2020
smak 5.00
aromat
5.00
Herbatka po prostu super!!! Z kanapką smakuje najlepiej :))) 5/5
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane