Żeń-szeń

Żeń-szeń właściwy (Ginseng Panax) – pochodzi z Chin, gdzie od kilku tysięcy lat uchodzi za środek leczniczy – jest nazywany często cudownym i jednym z najważniejszych ziół w Azji. Zawarte w korzeniu żeń-szenia związki (ginsenozydy) wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka.
- dodaje energii, poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania
- usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego
- podnosi witalność, zwłaszcza u osób w średnim i starszym wieku
- jest skutecznym afrodyzjakiem, poprawia potencję
- zwiększa odporność na stres
- obniża poziom glukozy i cholesterolu
- pomaga w redukcji nadwagi - przyspiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii
- ma właściwości przeciwutleniające, pomagając naturalnie utrzymać organizm w dobrej kondycji.
Przeciwwskazaniem do spożywania żeń-szenia jest nadciśnienie tętnicze, okres ciąży i karmienia piersią, a także wiek poniżej 6 roku życia.
Przygotowanie
1 łyżeczkę żeń-szenia zalać wodą o temp. 96ºC i parzyć przez 5-7 minut. Dla najlepszych efektów działań zalecamy również żucie korzenia żeńszenia.
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Kraj pochodzenia: Chiny
Żeń-szeń

trwa wysyłanie opinii...



