Yiwu Jiaji Hongyin Pu-erh 2010
współczesna wersja legendarnego pu'era „Red Mark”
Yiwu Jiaji Hongyin Pu-erh 2010 – surowy pu-erh (sheng pu’er) renomowanej tajwańskiej marki Dayou. Klasyczny, tradycyjny styl herbaty pu-erh wysokiej klasy.
Jiaji Hongyin (甲级红印) znaczy „klasa A, czerwona pieczęć”. Klasa A nie wymaga tłumaczenia – to herbata bardzo wysokiej jakości, starannie wyselekcjonowana, przechodząca tradycyjną ręczną obróbkę od zbioru, przez prasowanie kamiennymi ciężarkami, aż do pakowania. Materiał bazowy to wiosenna herbata z regionu Yiwu, pochodząca z drzew herbacianych w wieku ok. 100 lat. „Czerwona pieczęć” jest nawiązaniem do tradycyjnych ciastek pu-erh produkowanych od lat 50. przez chińską państwową firmę CNNP. Po latach leżakowania były one bardzo cenione i osiągały astronomiczne ceny.
To herbata stosunkowo delikatna, jak przystało na region Yiwu. Wytworzyły się w niej już piękne nuty zapachowe kojarzone z elegancko dojrzewającą herbatą – drzewo sandałowe i suszone owoce. W smaku wytraciła już większość goryczki młodej herbaty pu-erh, ale nadal można znaleźć tu ślad aromatów kwiatowych. Wilgotny i gorący klimat Tajwanu sprawił, że ta herbata szybko przeszła transformację, ale nadal ma duży potencjał na dalsze dojrzewanie, co szczególnie czuć w pierwszych parzeniach. Gładka struktura naparu, pozostawiająca w ustach przyjemne nawilżenie. Słodki posmak jest wyraźny, ale utrzymuje się umiarkowanie długo.
Herbata prasowana w formę „ciastka” (饼茶 bingcha) o nominalnej masie 375 gramów. W trakcie długiego leżakowania herbata straciła jednak na wadze i obecnie każde ciastko to około 360 gramów herbaty. Pełne ciastko możemy Wam zaoferować w takiej samej cenie, w jakiej sprzedawane jest przez producenta na Tajwanie!
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Yiwu (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Zbiory: wiosna 2010
Dostępne próbki 10, 25 i 50 gramów, które pakujemy w nasze torebki zamykane na strunę.
Uwaga!
Papierki noszą ślady nadgryzienia przez robaczki – często spotykane na starych herbatach pu-erh. Te robaczki są zainteresowane jedynie bambusem i papierem, w które opakowana jest herbata. Nie mają żadnego wpływu na herbatę. Na ciastku tej herbaty można też zobaczyć nieco żółtej pleśni (金花菌; Eurotium Cristatum), która jest często spotykana na herbatach pu-erh i heicha. Jest ona w pełni bezpieczna. To naturalne, a nawet pożądane cechy starych herbat pu-erh, które nie są podstawą do reklamacji.
Jiaji Hongyin (甲级红印) znaczy „klasa A, czerwona pieczęć”. Klasa A nie wymaga tłumaczenia – to herbata bardzo wysokiej jakości, starannie wyselekcjonowana, przechodząca tradycyjną ręczną obróbkę od zbioru, przez prasowanie kamiennymi ciężarkami, aż do pakowania. Materiał bazowy to wiosenna herbata z regionu Yiwu, pochodząca z drzew herbacianych w wieku ok. 100 lat. „Czerwona pieczęć” jest nawiązaniem do tradycyjnych ciastek pu-erh produkowanych od lat 50. przez chińską państwową firmę CNNP. Po latach leżakowania były one bardzo cenione i osiągały astronomiczne ceny.
To herbata stosunkowo delikatna, jak przystało na region Yiwu. Wytworzyły się w niej już piękne nuty zapachowe kojarzone z elegancko dojrzewającą herbatą – drzewo sandałowe i suszone owoce. W smaku wytraciła już większość goryczki młodej herbaty pu-erh, ale nadal można znaleźć tu ślad aromatów kwiatowych. Wilgotny i gorący klimat Tajwanu sprawił, że ta herbata szybko przeszła transformację, ale nadal ma duży potencjał na dalsze dojrzewanie, co szczególnie czuć w pierwszych parzeniach. Gładka struktura naparu, pozostawiająca w ustach przyjemne nawilżenie. Słodki posmak jest wyraźny, ale utrzymuje się umiarkowanie długo.
Herbata prasowana w formę „ciastka” (饼茶 bingcha) o nominalnej masie 375 gramów. W trakcie długiego leżakowania herbata straciła jednak na wadze i obecnie każde ciastko to około 360 gramów herbaty. Pełne ciastko możemy Wam zaoferować w takiej samej cenie, w jakiej sprzedawane jest przez producenta na Tajwanie!
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Yiwu (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Zbiory: wiosna 2010
Dostępne próbki 10, 25 i 50 gramów, które pakujemy w nasze torebki zamykane na strunę.
Uwaga!
Papierki noszą ślady nadgryzienia przez robaczki – często spotykane na starych herbatach pu-erh. Te robaczki są zainteresowane jedynie bambusem i papierem, w które opakowana jest herbata. Nie mają żadnego wpływu na herbatę. Na ciastku tej herbaty można też zobaczyć nieco żółtej pleśni (金花菌; Eurotium Cristatum), która jest często spotykana na herbatach pu-erh i heicha. Jest ona w pełni bezpieczna. To naturalne, a nawet pożądane cechy starych herbat pu-erh, które nie są podstawą do reklamacji.
herbata:
smak:
zbiory:
Parzenie
5-7g / 100ml
96°C (wrzątek)
Krótkie parzenia, zaczynając od kilku sekund
ok. 10 parzeń
Zalecamy parzenie w gaiwanie lub małym czajniczku. Przed pierwszym parzeniem polecamy krótko przepłukać liście wrzątkiem.
Yiwu Jiaji Hongyin Pu-erh 2010
współczesna wersja legendarnego pu'era „Red Mark”
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Sylwek
31.08.2022
smak 5.00
aromat
5.00
W herbacie obecny jest kwaśny aromat i smak - nienarzucający się, mi on kojarzy się z zieloną herbatą kiszoną, ale również suszone owoce mogłyby być dobrym określeniem. Przy mocniejszym zaparzeniu obecna goryczka kojarząca się z shengami świeższymi, dla mnie jest to jak najbardziej na plus. Mimo wieku wciąż sprawia wrażenie świeżości i jej piciu towarzyszy pewna lekkość, nie znalazłem tu też gęstego body jakie poczuć można w herbatach dużo starszych. 5 za smak i za aromat ponieważ jak najbardziej trafia w mój gust, jest to coś pomiędzy dobrze wyleżakowanym starym shengiem z gęstym body i brakiem cierpkości, a herbatą świeżą bardzo cierpką i gorzką, ostrą. Tutaj otrzymujemy suszone owoce z nutką kwaśności, napar lekki i ożywczy z miłą cierpkością w smaku. Polecam :)
Darek
10.05.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Wow, fantastyczna herbata. Smak bardzo długo trzyma się w ustach. I bardzo dojrzała jak na swój wiek. Dałbym jej co najmniej 5 lat więcej, gdybym nie znał roku produkcji. Przy następnych zakupach biorę całe ciastko, bo warto.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane