TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Matai Gushu Sheng Pu-erh 2021

Matai Gushu Sheng Pu-erh 2021
NOWOŚĆ
Matai Gushu Sheng Pu-erh 2021 – młoda, surowa herbata Pu-erh świetnej jakości. Bardzo delikatna. Polecamy także fanom dobrych herbat zielonych.

Świeży, kwiatowo-ziołowy aromat. Smak delikatny, z minimalną jedynie goryczą. Posmak długi ale lekki, z przyjemną słodyczą i dosyć wyraźną nutą moreli. Napar koloru słomkowego, lekki, nieco mętny przez zawieszony meszek, którym pokryte są młode liście. 

To herbata wytwarzana ze starych krzewów herbacianych w wieku od 100 do 200 lat, pochodzących z około 200-letniego ogrodu herbacianego w Matai, w regionie Lincang na zachodzie prowincji Yunnan. Ogród położony jest na wysokości około 1600 m n.p.m., a herbaciane krzewy rosną tutaj na bardzo skalistej glebie, wręcz bezpośrednio na wielkich skałach – dlatego tutejsza herbata jest nazywana także „yunnańską herbatą skalną”.

Prasowana w „ciastka” o tradycyjnym rozmiarze i masie 357g. Ciastko nie jest mocno sprasowane, więc łatwo oddzielać liście bez ich łamania.


Zbiory: wiosna 2021 (data prasowania 15.04.2021)
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Matai
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Parzenie
5-7g / 100ml
96°C (wrzątek)
I parzenie ok. 10 s.
II 10s
III 15s (kolejne parzenia stopniowo wydłużane)
ok. 10 parzeń
Powyższe parametry dotyczą parzenia w stylu gongfu cha, w gaiwanie lub małym czajniczku. Jeśli chcecie parzyć tę herbatę w dużym dzbanku, polecamy 4 gramy liści na 250 ml wody o temperaturze ok. 90°C. I parzenie 2 minuty, II 3-4 minuty.

Matai Gushu Sheng Pu-erh 2021

smak
     
4.50
aromat
     
4.50
10g - 14 zł
25g - 32 zł
50g - 62 zł
357g - 420 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.50 2 5 0
Oliwier smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jeden z moich ulubieńców w tym przedziale cenowym. Polecam spróbować :)
Krzysztof smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Trudna herbata, bardzo szybko ekstrahuje, puszczając do naparu dosyć mocną gorycz i cierpkość. Już przy 3-4 parzeniu gongfu zaczyna wytracać swoją moc, co za tym idzie także i walory aromatyczne. Może trzeba z nią poeksperymentować, zaparzyć inaczej lub poczekać aż dojrzeje. W obecnym stadium jej rozwoju, parząc wrzątkiem gongfu (ok. 10 g/100 ml, począwszy od 5-sekudnowych parzeń) wyczuwalny jest jej owocowy, morelowo-brzoskwiniowy aromat i bardzo mocno zaznaczona mineralność. Może trochę gumy balonowej i budyniowości. W posmaku nie ma szału, szybko zanika.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane