Xiaguan Jiaji Tuocha 2006
jedna z najbardziej klasycznych surowych herbat pu-erh
Xiaguan Jiaji Tuocha 2006 – absolutny klasyk wśród surowych herbat pu-erh, produkowany według tej samej receptury już od około 70 lat.
Klasyczna, oldschoolowa herbata pu-erh, będąca jednocześnie dobrym przykładem „suchego” sezonowania na Tajwanie. 17 lat leżakowania w takich warunkach złagodziło tę herbatę i nadało jej szlachetności, ale nie pozbawiło mocy i zadziorności. Nadal można w tu wyraźnie wyczuć nuty dymne, zioła, tytoń i goryczkę charakterystyczne dla młodych herbat z fabryki Xiaguan, ale wytworzyły się już lekkie nuty miodowe, mineralne i owocowe. Bez problemu wytrzymuje ponad 10 parzeń w stylu gongfu cha. Herbata z dużym potencjałem do dalszego leżakowania.
Jiaji („pierwszy gatunek”) z fabryki Xiaguan to jedna z najbardziej klasycznych receptur w świecie herbat pu-erh. Powstała w pierwszej połowie lat 50. i produkowana jest do dziś. W mieszance tej znajdują się herbaty z regionów Baoshan, Dehong i Xishuangbanna, ale szczegóły nie są oficjalnie znane.
Cena tej herbaty jak na produkcję fabryczną jest dosyć wysoka, czego jesteśmy świadomi, ale w tym wypadku płaci się też za lata przechowywania w wyspecjalizowanym magazynie na Tajwanie.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Zbiory: 2006
Herbata prasowana w formę tuo o masie 100g netto. Mniejsze gramatury to próbki całego tuo pakowane w nasze firmowe torebki.
Klasyczna, oldschoolowa herbata pu-erh, będąca jednocześnie dobrym przykładem „suchego” sezonowania na Tajwanie. 17 lat leżakowania w takich warunkach złagodziło tę herbatę i nadało jej szlachetności, ale nie pozbawiło mocy i zadziorności. Nadal można w tu wyraźnie wyczuć nuty dymne, zioła, tytoń i goryczkę charakterystyczne dla młodych herbat z fabryki Xiaguan, ale wytworzyły się już lekkie nuty miodowe, mineralne i owocowe. Bez problemu wytrzymuje ponad 10 parzeń w stylu gongfu cha. Herbata z dużym potencjałem do dalszego leżakowania.
Jiaji („pierwszy gatunek”) z fabryki Xiaguan to jedna z najbardziej klasycznych receptur w świecie herbat pu-erh. Powstała w pierwszej połowie lat 50. i produkowana jest do dziś. W mieszance tej znajdują się herbaty z regionów Baoshan, Dehong i Xishuangbanna, ale szczegóły nie są oficjalnie znane.
Cena tej herbaty jak na produkcję fabryczną jest dosyć wysoka, czego jesteśmy świadomi, ale w tym wypadku płaci się też za lata przechowywania w wyspecjalizowanym magazynie na Tajwanie.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Zbiory: 2006
Herbata prasowana w formę tuo o masie 100g netto. Mniejsze gramatury to próbki całego tuo pakowane w nasze firmowe torebki.
herbata:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5-6g / 100 ml
96°C (wrzątek)
seria krótkich parzeń w stylu gongfu cha, zaczynając od kilkusekundowych
ponad 10 parzeń
Zdecydowanie zalecamy parzenie w stylu gongfu cha w małym czajniczku lub w gaiwanie. Przed pierwszym parzeniem polecamy przepłukać liście wrzątkiem przez kilkanaście sekund.
Xiaguan Jiaji Tuocha 2006
jedna z najbardziej klasycznych surowych herbat pu-erh
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane