Ya Shi Xiang Dancong „Kacza Kupa” 2023
herbata oolong o pięknym aromacie – wbrew nazwie
Ya Shi Xiang Dancong „Kacza Kupa” (鴨屎香单枞) – nazwa jest tylko sprytną zmyłką, bo w rzeczywistości to jedna z najpiękniej pachnących herbat. Herbata typu oolong (ulung, turkusowa*) z gór Fenghuang w prowincji Guangdong.
Smak to maślane ciasteczka w formie płynnej, ujmując rzecz krótko. Oolong ten jest niezwykle kremowy, ale – jak to Dancong – przy dłuższych parzeniach prezentuje wyraźną goryczkę. Dlatego też zaleca się parzyć oolongi Dancong w stylu gongfu cha, stosując więcej liści, ale krótkie i wielokrotne parzenia. Aromat „Kaczej Kupy” zdecydowanie nie ma nic wspólnego z odchodami, bo pachnie jak cały bukiet kwiatów i kosz tropikalnych owoców. To Dancong w stylu „qingxiang”, czyli lekko utleniany i lekko palony.
Dlaczego „Kacza Kupa”?
Tak właśnie tłumaczy się oryginalną, chińską nazwę krzewu, z którego tworzy się tę herbatę. Dosłownie „o zapachu kaczych odchodów” (鴨屎香). Według podania, taką nazwę wymyślił rolnik, który pierwszy wyhodował tę odmianę krzewu. Poznawszy się na jej wspaniałej jakości nadał jej odstraszającą nazwę, aby zniechęcić innych rolników od kradzieży sadzonek.
Oolongi Dan Cong są często, przez skrót myślowy, nazywane „Feniksami”, ponieważ wywodzą się z gór Fenghuang (凤凰), co po chińsku oznacza właśnie feniksa.
Parzenie:
Zalecaną metodą parzenia Dancongów jest styl gongfu cha - duża ilość liści (ok. 6-8g/100ml) i wielokrotne parzenia, zaczynając od bardzo krótkich (ok. 10s) i stopniowo wydłużając ich czas z każdym kolejnym parzeniem. Herbata może wytrzymać w ten sposób około 10 zalań!
Naczyniem sugerowanym do parzenia oolongów Dancong jest gaiwan. Jest on zdecydowanie najczęściej stosowany do parzenia Dancongów w prowincji Guangdong, skąd te herbaty pochodzą.
Decydując się na tylko jednokrotne zalanie jednej porcji liści sugerujemy użyć 2g herbaty na 200 ml wody i parzyć przez 4-5 minut.
Zbiory: marzec 2023
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong, wieś Shen Ya (深垭)
Kultywar: Ya Shi Xiang (鴨屎香)
*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
ok. 6-7g/100ml
96ºC
10s+
10 parzeń
Powyższe parametry dotyczą parzenia w stylu gongfu. Decydując się na tylko jednokrotne zalanie jednej porcji liści sugerujemy użyć 2g herbaty na 200 ml wody i parzyć przez 4-5 minut.
Ya Shi Xiang Dancong „Kacza Kupa” 2023
herbata oolong o pięknym aromacie – wbrew nazwie
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Hanna
13.01.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Aromat cudownie kwiatowy.. Frezje, fiołki, orchidea! Wszystkie delikatne kwiaty! W smaku bardziej owocowa z lekka nuta ziół. :) Pyszna!
Krzysztof
01.03.2022
smak 4.00
aromat
5.00
Bukiet kwiatów
Daria
17.12.2021
smak 4.00
aromat
5.00
Aromat po zaparzeniu cudowny. Smak porównałabym do hojicha ale bardziej kwiatowy, delikatny i miły. Przypomina też czarną herbatę zaparzaną bardzo króciutko.
Tomek
31.10.2021
smak 4.00
aromat
5.00
Dla mnie ta herbata pachnie dokładnie jak herbatniki karmelowe Biscoff. Same wąchanie szklanki po wypiciu herbaty jest przyjemnością.
Smak naparu może być trochę gorzki przy zbyt przedłużonym parzeniu, ale poza tym jest świetny.
Krzysztof
17.07.2020
smak 3.00
aromat
4.00
Dostałem małą próbkę w gratisie, dziękuję za możliwość zapoznania się ze słynną Kaczą Kupą. Na pewno ciekawa herbata, szczególnie jej zapach. Suche liście pachną maślanie i kwiatowo, typowo dla jaśniejszych oolongów. Po zaparzeniu zapach całkowicie się zmienia i ciąży ku aromatom warzywnym i tropikalnych owoców. W smaku czuję mineralność, delikatną słodycz i kwasowość, w tle pozostaje aroniowa cierpkość. Napar gęsty i maślany. Ciekawe odczucia na zębach, ciężko je opisać. Aromat dosyć mocny, pozostaje wyczuwalny w nosie przez co najmniej parę minut: głównie warzywność i słodkie owoce (może mango?). Mnie osobiście nie zachwyciła, czegoś jej brakuje. Niemniej jednak, na pewno jest to ciekawa herbata.
Gosia
26.01.2019
smak 4.00
aromat
5.00
W smaku delikatna, niezbyt intensywna, nie wyczułam nic konkretnego. Za to aromat jak łąka obsiana kwiatami, zaskakujący i przyjemny. Chętnie od czasu do czasu będę ją pić.
Łukasz
25.01.2019
smak 4.00
aromat
5.00
Bardzo dobra, mleczny posmak utrzymuje się bardzo długo w ustach. Pięknie pachnie. Jedna porcja liści wystarcza na wiele parzeń.
Jarek
19.12.2018
smak 5.00
aromat
5.00
Pięknie pachnie i tak samo smakuje. Podpisuje się pod komentarzem Ryszarda. Zdecydowanie polecam.
Maciej
30.09.2017
smak 5.00
aromat
5.00
Cóż za herbata. Nie jestem może wielkim fanem jaśniejszych oolongów, ale nie mogę jej nie docenić. Aromat suszu przyjemny, choć nie powala. Cała zabawa zaczyna się po zaparzeniu:) po zlaniu herbaty z gaiwana mokre liście zaczynają wydzielać intensywny aromat owoców tropikalnych. Zapach samego naparu jest za to mocno kwiatowy. Smak z początku maślano - kremowo - ciasteczkowy, za to po kilku minutach od wypicia w ustach pojawia się mocny posmak owoców, głównie tropikalnych. Zupełnie jakbym 5 min wcześniej objadał się ananasem, mango itp. a nie popijał herbatę:) Taki posmak utrzymuje się w ustach dobre kilkanaście minut. Nie wiem czy dłużej, bo po tym czasie ponownie napełniam czarkę:) 5/5
Tomasz
09.09.2017
smak 5.00
aromat
5.00
Zrobiłem prawie jak w przepisie ;) 2g/250ml 90C i wyszło bardzo pysznie ;) delikatna, kwiatowa... bardzo smaczna... same liście takie "inne"... długaśne, podoba mnie się! ;) polecam
Ryszard
05.09.2016
smak 5.00
aromat
5.00
"Herbata pachnie jak cały bukiet kwiatów i tropikalnych owoców". Można jeszcze dodać aromat maślanych bułeczek. Rewelacja!
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane