Shanlinxi Hong Oolong 2023
slodki czerwony oolong wysokogórski z Tajwanu
Shanlinxi Hong Oolong 2023 – czerwony oolong wysokogórski z centralnego Tajwanu. Łagodny, miodowo-korzenny. Polecamy szczególnie fanom tajwańskich herbat czarnych.
To słodki i lekki oolong z wyraźnie zaznaczonymi akcentami miodowymi, które podszyte są nutami korzennymi i owocowymi. Owocowy charakter, w którym wybijają się wiśnie i brzoskwinie, jest charakterystyczny dla czerwonych oolongów, natomiast nuty miodowo-korzenne zawdzięczamy w tej herbacie działalności owadów Jacobiasca formosana, bo powstają w drodze reakcji obronnej krzewu na ich ugryzienia – tak jak w przypadku słynnej herbaty Bai Hao Oolong.
Wysokogórski czerwony oolong jest łagodniejszy niż większość herbat tego gatunku, które produkuje się przeważnie w niższych partiach Tajwanu. Prezentowana herbata uprawiana jest na wysokości 1200 m n.p.m. i zbierana ręcznie.
Czerwone oolongi to najnowszy gatunek wśród tajwańskich herbat oolong – powstał w roku 2008 w Luye na wschodnim wybrzeżu Tajwanu jako sposób na jak najlepsze wydobycie potencjału herbat rosnących na niżej położonych terenach, głównie ze zbioru letniego i jesiennego. Czerwony oolong jest najmocniej utleniony ze wszystkich oolongów, zbliżając się pod tym względem do herbat czarnych.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Shanlinxi
Zbiory: wrzesień 2023
Kultywar: qingxin wulong
Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki o masie 100g netto. Mniejsze gramatury pakowane są w nasze firmowe torebki.
To słodki i lekki oolong z wyraźnie zaznaczonymi akcentami miodowymi, które podszyte są nutami korzennymi i owocowymi. Owocowy charakter, w którym wybijają się wiśnie i brzoskwinie, jest charakterystyczny dla czerwonych oolongów, natomiast nuty miodowo-korzenne zawdzięczamy w tej herbacie działalności owadów Jacobiasca formosana, bo powstają w drodze reakcji obronnej krzewu na ich ugryzienia – tak jak w przypadku słynnej herbaty Bai Hao Oolong.
Wysokogórski czerwony oolong jest łagodniejszy niż większość herbat tego gatunku, które produkuje się przeważnie w niższych partiach Tajwanu. Prezentowana herbata uprawiana jest na wysokości 1200 m n.p.m. i zbierana ręcznie.
Czerwone oolongi to najnowszy gatunek wśród tajwańskich herbat oolong – powstał w roku 2008 w Luye na wschodnim wybrzeżu Tajwanu jako sposób na jak najlepsze wydobycie potencjału herbat rosnących na niżej położonych terenach, głównie ze zbioru letniego i jesiennego. Czerwony oolong jest najmocniej utleniony ze wszystkich oolongów, zbliżając się pod tym względem do herbat czarnych.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Shanlinxi
Zbiory: wrzesień 2023
Kultywar: qingxin wulong
Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki o masie 100g netto. Mniejsze gramatury pakowane są w nasze firmowe torebki.
zbiory:
Parzenie
5g / 250ml wody
90-96°C
I parzenie 2,5-3 minuty
II parzenie 5-7 minut
II parzenie 5-7 minut
2 parzenia
Nadaje się także do przygotowania w stylu gongfu cha.
Shanlinxi Hong Oolong 2023
slodki czerwony oolong wysokogórski z Tajwanu
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane