Da Hong Pao Premium 2013
Da Hong Pao Premium 2013 – wyśmienity, średnio palony oolong skalny. Bardzo aromatyczny, a przy tym o przyjemnej strukturze i długim posmaku. Naprawdę zasługuje na legendarną nazwę „Da Hong Pao”.
Kilkuletnie leżakowanie wydobyło z tej herbaty przyjemne nuty szlachetnych alkoholi. Jest zaskakująco aromatyczna, przy czym w większości wytraciła mocne nuty palone. Gładka struktura naparu, oblepia usta. Przeważają słodkie nuty karmelowe (szczególnie wyczuwalne w pustej czarce po wypiciu) i akcenty dojrzałych ciemnych owoców. Słodki posmak pojawia się szybko i utrzymuje w ustach bardzo długo. Świetny balans aromatu, cielistości i posmaku, uczyniony jeszcze atrakcyjniejszym przez nuty pochodzące z długiego leżakowania.
„Da Hong Pao” oznacza w tym wypadku (jak to najczęściej bywa) herbatę będącą mieszanką szczepów, przetwarzaną w tradycyjny sposób tak, aby wydobyć wszystkie najbardziej charakterystyczne i pożądane cechy herbaty skalnej. Mamy tu do czynienia z miksem dwóch szczepów:
– Qi Dan – bezpośredni klon jednego z krzewów-matek Da Hong Pao, dokładnie krzewu #2
– Shui Xian – najpopularniejszy szczep gór Wuyi, o bardzo unikalnym smaku i wnoszący dużą cielistość naparu
Liście tych szczepów pochodzą z Wusandi – to miejsce, chociaż położone poza terenem rdzennego parku krajobrazowego Wuyi, jest bardzo cenione wśród koneserów herbat skalnych, głównie ze względu na czyste środowisko naturalne i dużą wysokość (ok. 1000 m) nad poziomem morza.
To najlepsze Da Hong Pao, jakie dane nam było spróbować podczas wizyty w górach Wuyi w czerwcu tego roku.
Zbiory: wiosna 2013
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Wusandi
Kultywary: Qi Dan, Shui Xian
Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu (opisane w tabeli poniżej). Standardowe zachodnie parzenie, chociaż nie ujawni wszystkich walorów tej herbaty, także da pyszny napar. W takim wypadku polecamy następujące parzenie:
4g / 250 ml / 96°C
I parzenie: 1,5 minuty
II parzenie: 2, 5 minuty
III parzenie 5 minut
Kilkuletnie leżakowanie wydobyło z tej herbaty przyjemne nuty szlachetnych alkoholi. Jest zaskakująco aromatyczna, przy czym w większości wytraciła mocne nuty palone. Gładka struktura naparu, oblepia usta. Przeważają słodkie nuty karmelowe (szczególnie wyczuwalne w pustej czarce po wypiciu) i akcenty dojrzałych ciemnych owoców. Słodki posmak pojawia się szybko i utrzymuje w ustach bardzo długo. Świetny balans aromatu, cielistości i posmaku, uczyniony jeszcze atrakcyjniejszym przez nuty pochodzące z długiego leżakowania.
„Da Hong Pao” oznacza w tym wypadku (jak to najczęściej bywa) herbatę będącą mieszanką szczepów, przetwarzaną w tradycyjny sposób tak, aby wydobyć wszystkie najbardziej charakterystyczne i pożądane cechy herbaty skalnej. Mamy tu do czynienia z miksem dwóch szczepów:
– Qi Dan – bezpośredni klon jednego z krzewów-matek Da Hong Pao, dokładnie krzewu #2
– Shui Xian – najpopularniejszy szczep gór Wuyi, o bardzo unikalnym smaku i wnoszący dużą cielistość naparu
Liście tych szczepów pochodzą z Wusandi – to miejsce, chociaż położone poza terenem rdzennego parku krajobrazowego Wuyi, jest bardzo cenione wśród koneserów herbat skalnych, głównie ze względu na czyste środowisko naturalne i dużą wysokość (ok. 1000 m) nad poziomem morza.
To najlepsze Da Hong Pao, jakie dane nam było spróbować podczas wizyty w górach Wuyi w czerwcu tego roku.
Zbiory: wiosna 2013
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Wusandi
Kultywary: Qi Dan, Shui Xian
Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu (opisane w tabeli poniżej). Standardowe zachodnie parzenie, chociaż nie ujawni wszystkich walorów tej herbaty, także da pyszny napar. W takim wypadku polecamy następujące parzenie:
4g / 250 ml / 96°C
I parzenie: 1,5 minuty
II parzenie: 2, 5 minuty
III parzenie 5 minut
Da Hong Pao Premium 2013
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane