Taiwan Wuyi Hong Shui Bingcha 2018
Taiwan Wuyi Hong Shui Bingcha 2018 – odważne smaki zawarte w odważnej formie. Prasowany w ciastko oolong tajwański przeznaczony do długiego leżakowania.
Złożony, wielowarstwowy smak, który w pełni ujawnia się dopiero na przestrzeni wielu parzeń tej samej porcji liści. Pierwsze wrażenie: herbata mocna, bardzo aromatyczna, ale z wyraźnie zaznaczoną cierpkością i nutą mineralno-kwaskową, charakterystyczną dla kultywaru Wuyi. Po tych intensywnych pierwszych doznaniach zaskakuje subtelny ziołowo-owocowy posmak, który bardzo długo utrzymuje się w ustach. Można mieć nadzieję, że kiedy kilka lat leżakowania wygładzi wszystkie ostre krawędzie tej herbaty, otrzymamy naprawdę wyjątkowego oolonga – takie jest założenie jego twórców.
Herbata powstała z tego samego materiału, co tak bardzo lubiany, klasyczny oolong Wuyi Hong Shui oferowany przez nas od około 2 lat. W tym roku producenci zdecydowali się na odważny krok stworzenia tylko herbaty prasowanej w formę „ciastek”.
Hong Shui, dosłownie „czerwona woda”, to ogólna nazwa dla mocniej utlenianych i palonych oolongów tajwańskich.
Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych kultywarów zaimportowanych na Tajwan z chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej. Liście zostały poddane mistrzowskiemu, kilkukrotnemu paleniu w piecu.
Zbiory: kwiecień 2018
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Beishan (北山)
Kultywar: Wuyi Zhong (武夷種)
Złożony, wielowarstwowy smak, który w pełni ujawnia się dopiero na przestrzeni wielu parzeń tej samej porcji liści. Pierwsze wrażenie: herbata mocna, bardzo aromatyczna, ale z wyraźnie zaznaczoną cierpkością i nutą mineralno-kwaskową, charakterystyczną dla kultywaru Wuyi. Po tych intensywnych pierwszych doznaniach zaskakuje subtelny ziołowo-owocowy posmak, który bardzo długo utrzymuje się w ustach. Można mieć nadzieję, że kiedy kilka lat leżakowania wygładzi wszystkie ostre krawędzie tej herbaty, otrzymamy naprawdę wyjątkowego oolonga – takie jest założenie jego twórców.
Herbata powstała z tego samego materiału, co tak bardzo lubiany, klasyczny oolong Wuyi Hong Shui oferowany przez nas od około 2 lat. W tym roku producenci zdecydowali się na odważny krok stworzenia tylko herbaty prasowanej w formę „ciastek”.
Hong Shui, dosłownie „czerwona woda”, to ogólna nazwa dla mocniej utlenianych i palonych oolongów tajwańskich.
Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych kultywarów zaimportowanych na Tajwan z chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej. Liście zostały poddane mistrzowskiemu, kilkukrotnemu paleniu w piecu.
Zbiory: kwiecień 2018
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Beishan (北山)
Kultywar: Wuyi Zhong (武夷種)
Taiwan Wuyi Hong Shui Bingcha 2018
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Krzysiek
14.04.2019
ocena
5.00
Herbata zdecydowanie warta uwagi. Po spróbowaniu zastanawiam się czy nie kupić sobie całego ciastka.
Już zapach suchych liści jest bardzo intensywny, owocowo-kwiatowy. Pierwsze łyki herbaty zachwycają odurzającą owocowością i słodyczą aby później przerodzić się w nieco bardziej roślinne klimaty, jakiś liści, cieżkich do nazwania. Pod koniec łagodnie ściąga na języku a po przełknięciu rzeczywiście jakby powodowała intesywniejsze wydzielanie się śliny. W teksuturze napar nie jest jakiś zwalający z nóg, bardzo zbalansowany, przyjemny.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane