Lao Cong Shui Xian 2015
Lao Cong Shui Xian 2015 – skalny oolong ze starych krzewów Shui Xian. Głęboka i intensywna herbata wyśmienitej jakości.
Smak herbaty Shui Xian jest bardzo unikalny i trudny do opisania. W wypadku szczególnie cenionych herbat Lao Cong Shui Xian, czyli ze starych i wysokich krzewów, smak ten jest głęboki, a napar ma gładką, aksamitną teksturę. Nuty smakowe można określić w przybliżeniu jako roślinne, apteczno-ziołowe, z przewijającym się cięższym aromatem kwiatowym. Chińscy koneserzy herbaty twierdzą, że na unikalny smak tych herbat w dużym stopniu wpływa mech i porosty, które pokrywają stare krzewy Shui Xian i żyją z nimi w symbiozie. Shui Xian dobrze znosi upływ czasu i z wiekiem jej słodycz nasila się. Shui Xian, jako jedna z nielicznych herbat skalnych, nadaje się do dłuższych parzeń, także w „stylu zachodnim”.
Prezentowana herbata pochodzi z krzewów w wieku 70-80 lat, rosnących w pobliżu zalewu Zhangshu, około 5 kilometrów od parku krajobrazowego gór Wuyi. Stare krzewy Shui Xian prezentują się okazale i niemal majestatycznie na tle innych szczepów herbacianych. Górują nad nimi osiągając nawet 3 metry wzrostu, ich gałęzie są grubsze i bardziej rozłożyste, porośnięte mchem.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Zhangshu
Zbiory: maj 2015
Kultywar: Shui Xian
Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu (opisane w tabeli po prawej). Standardowe zachodnie parzenie, chociaż nie ujawni wszystkich walorów tej herbaty, także da pyszny napar. W takim wypadku polecamy następujące parzenie:
4g / 250 ml / 96°C
I parzenie: 2 minuty
II parzenie: 3 minuty
III parzenie 6 minut
Smak herbaty Shui Xian jest bardzo unikalny i trudny do opisania. W wypadku szczególnie cenionych herbat Lao Cong Shui Xian, czyli ze starych i wysokich krzewów, smak ten jest głęboki, a napar ma gładką, aksamitną teksturę. Nuty smakowe można określić w przybliżeniu jako roślinne, apteczno-ziołowe, z przewijającym się cięższym aromatem kwiatowym. Chińscy koneserzy herbaty twierdzą, że na unikalny smak tych herbat w dużym stopniu wpływa mech i porosty, które pokrywają stare krzewy Shui Xian i żyją z nimi w symbiozie. Shui Xian dobrze znosi upływ czasu i z wiekiem jej słodycz nasila się. Shui Xian, jako jedna z nielicznych herbat skalnych, nadaje się do dłuższych parzeń, także w „stylu zachodnim”.
Prezentowana herbata pochodzi z krzewów w wieku 70-80 lat, rosnących w pobliżu zalewu Zhangshu, około 5 kilometrów od parku krajobrazowego gór Wuyi. Stare krzewy Shui Xian prezentują się okazale i niemal majestatycznie na tle innych szczepów herbacianych. Górują nad nimi osiągając nawet 3 metry wzrostu, ich gałęzie są grubsze i bardziej rozłożyste, porośnięte mchem.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Zhangshu
Zbiory: maj 2015
Kultywar: Shui Xian
Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu (opisane w tabeli po prawej). Standardowe zachodnie parzenie, chociaż nie ujawni wszystkich walorów tej herbaty, także da pyszny napar. W takim wypadku polecamy następujące parzenie:
4g / 250 ml / 96°C
I parzenie: 2 minuty
II parzenie: 3 minuty
III parzenie 6 minut
Lao Cong Shui Xian 2015
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane