Bagua Mao Jian 2019
Bagua Mao Jian 2019 – delikatna i słodka zielona herbata z zimowych zbiorów, która otwiera w naszym sklepie rok 2019!
Lekki i słodkawy łąkowy aromat, słodycz, absolutny brak goryczki i cierpkości nawet w wysokiej temperaturze. Wyjątkowo ciepła tajwańska zima pozwoliła wyprodukować w pierwszym tygodniu stycznia bardzo przyjemną herbatę.
Do wytworzenia tej herbaty użyto liście kultywaru Qingxin Gan Zai – rdzennego tajwańskiego szczepu świetnie nadającego się właśnie do produkcji herbaty zielonej. Jako jeden z niewielu tajwańskich krzewów wypuszcza on ładne i wyraźne pąki, dlatego szczególnie lubiany jest przez twórców herbat zielonych i oolongów Bai Hao. Liście przetworzono w stylu mao jian, czyli pąk i dwa młode liście poddano lekkiemu zwijaniu.
Parzenie
Ponieważ jest to herbata z tajwańskiego szczepu, a do tego ze zbiorów zimowych, sugerujemy nietypowe dla herbaty zielonej parzenie będące hybrydą parzenia oolongów i herbat zielonych:
Sposób pierwszy (w większym czajniczku)
85-90°C, 4-5g na 250 ml wody
I parzenie 1,5-2 minuty;
II 2-3 minuty;
III 5-6 minut
Sposób drugi (w gaiwanie) – polecany
90-95°C, 4g na 100 ml wody
I parzenie ok. 40 sekund;
II ok. 1 minuta;
III 2 minuty, IV 3-4 minuty, V 6-8 minut
Zbiory: pierwszy tydzień stycznia 2019
Kultywar: Qingxin Gan Zai (青心柑仔)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
Lekki i słodkawy łąkowy aromat, słodycz, absolutny brak goryczki i cierpkości nawet w wysokiej temperaturze. Wyjątkowo ciepła tajwańska zima pozwoliła wyprodukować w pierwszym tygodniu stycznia bardzo przyjemną herbatę.
Do wytworzenia tej herbaty użyto liście kultywaru Qingxin Gan Zai – rdzennego tajwańskiego szczepu świetnie nadającego się właśnie do produkcji herbaty zielonej. Jako jeden z niewielu tajwańskich krzewów wypuszcza on ładne i wyraźne pąki, dlatego szczególnie lubiany jest przez twórców herbat zielonych i oolongów Bai Hao. Liście przetworzono w stylu mao jian, czyli pąk i dwa młode liście poddano lekkiemu zwijaniu.
Parzenie
Ponieważ jest to herbata z tajwańskiego szczepu, a do tego ze zbiorów zimowych, sugerujemy nietypowe dla herbaty zielonej parzenie będące hybrydą parzenia oolongów i herbat zielonych:
Sposób pierwszy (w większym czajniczku)
85-90°C, 4-5g na 250 ml wody
I parzenie 1,5-2 minuty;
II 2-3 minuty;
III 5-6 minut
Sposób drugi (w gaiwanie) – polecany
90-95°C, 4g na 100 ml wody
I parzenie ok. 40 sekund;
II ok. 1 minuta;
III 2 minuty, IV 3-4 minuty, V 6-8 minut
Zbiory: pierwszy tydzień stycznia 2019
Kultywar: Qingxin Gan Zai (青心柑仔)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
Bagua Mao Jian 2019
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Jarek
30.07.2019
ocena
5.00
Naprawdę pyszna delikatna ale i cielista herbata, pięknie pachnie po zalaniu wodą. Brak jakichkolwiek smaków ściągających, bardzo delikatna ale i za razem ma swój oryginalny i mocno wyczuwalny smak. Zdecydowanie polecam ludziom którzy nie przepadają za zielonymi herbatami cierpkimi w smaku to może być dla nich strzał w dziesiątkę.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane