Banzhang Tuocha 2007

Banzhang Tuocha 2007 - wyrazisty pu-erh sheng (dojrzewający/zielony), przejawiający już zauważalne skutki leżakowania. Sprasowany w formę gniazdka (tuo) o wadze 100 gramów.
Herbata o dymnym aromacie i mocnym smaku charakterystycznym dla pu-erhów sheng. Nuty ziołowe mieszają się z suszonymi owocami - to znak, że w herbacie zaszły już zmiany na skutek leżakowania od 2007 roku.
Liście pochodzą z regionu Banzhang w Yunnanie. Ich jakość określana po chińsku jako jiaji (甲级), czyli "pierwsza klasa". Receptura bardzo podbna do popularnych pu-erhów firmy Xiaguan.
Pochodzenie: Banzhang, powiat Menghai, prowincja Yunnan, Chiny
Zbiór: 2007
Materiał: 100% odmiana wielkolistna (Daye Zhong)
Parzenie:
W wypadku wszystkich młodych pu-erhów zdecydowanie zalecane jest parzenie w stylu azjatyckim (gongfu cha):
5-7g/100ml, temp. 90°C
Przed parzeniem ogrzewamy naczynia wodą, następnie przepłukujemy liście przez kilkanaście sekund w celu ich ogrzania, otwarcia i nawilżenia.
I parzenie 10 sekund; II 10 s; III 15s; IV 20s – kolejne parzenia stopniowo wydłużamy o kilkanaście sekund każde.
Sposób zachodni (w większym czajniczku):
4g/250ml, temp. 80-85°C
I parzenie 1 minuta; II 1,5 min III 3 min
przeglądane



