Muzha Tie Guan Yin 2023
tradycyjna pieczona herbata oolong z Tajwanu

Muzha Tie Guan Yin 2023 – najbardziej znana i najbardziej tradycyjna postać tajwańskiej herbaty Tie Guan Yin Oolong.
Suche liście to ściśle zwinięte, nieregularne kuleczki, typowe dla Tajwanu. Mają jedynie delikatny prażony aromat, który początkowo nie zapowiada wiele. Ta herbata dobrze strzeże swoich sekretów, które wychodzą na jaw po kontakcie z wrzątkiem. Mimo dosyć intensywnego palenia napar jest gładki, z nutami tropikalnych owoców, miodu i odrobiną kwiatowego aromatu charakterystycznego dla szczepu tieguanyin. Zaparzone liście mają piękny aromat kadzidlany.
Pochodzenie: Tajwan, Pinglin
Zbiory: kwiecień 2023
kultywar: hongxin waiweitao
Muzha Tie Guan Yin to herbata obok której łatwo przejść obojętnie, jeśli nie wie się jak poprawnie ją zaparzyć. Trzeba pamiętać, aby tym liściom dać trochę więcej czasu na rozwinięcie. Polecamy dwa podejścia:
a) gongfu cha – 5 g na 100 ml wody, bez płukania liści, pierwsze parzenie długie, 50-60 sekund. Drugie parzenie będzie natomiast bardzo krótkie, ok. 10-15 sekund. Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy. W ten sposób można jedną porcję liści zaparzyć co najmniej 5 razy.
b) na jedno parzenie – 3 g na 150 ml, 5-6 minut.
Muzha, obecnie już część Tajpej, było miejscem, w którym zasadzono pierwsze krzewy Tie Guan Yin na Tajwanie. Obecnie herbata nadal uprawiana jest w samym mieście Tajpej na małą skalę, głównie w Maokong, a lokalni mistrzowie kultywują tradycję produkcji tradycyjnego oolonga Muzha Tie Guan Yin, także wykorzystując liście sprowadzone z innych regionów. Tak jest również w tym przypadku, bo chociaż herbata została wyprodukowana przez mistrzów z Maokong, to surowe liście zebrane zostały w Pinglin, regionie pod Tajpej, znanym głównie z herbaty baozhong. Są to jednak liście kultywaru szczepu tieguanyin, czy jak bardziej precyzyjnie nazywany jest on na Tajwanie: hongxin waiweitao.
Herbata pakowana oryginalnie w torebki próżniowe o masie netto 140g.
Suche liście to ściśle zwinięte, nieregularne kuleczki, typowe dla Tajwanu. Mają jedynie delikatny prażony aromat, który początkowo nie zapowiada wiele. Ta herbata dobrze strzeże swoich sekretów, które wychodzą na jaw po kontakcie z wrzątkiem. Mimo dosyć intensywnego palenia napar jest gładki, z nutami tropikalnych owoców, miodu i odrobiną kwiatowego aromatu charakterystycznego dla szczepu tieguanyin. Zaparzone liście mają piękny aromat kadzidlany.
Pochodzenie: Tajwan, Pinglin
Zbiory: kwiecień 2023
kultywar: hongxin waiweitao
Muzha Tie Guan Yin to herbata obok której łatwo przejść obojętnie, jeśli nie wie się jak poprawnie ją zaparzyć. Trzeba pamiętać, aby tym liściom dać trochę więcej czasu na rozwinięcie. Polecamy dwa podejścia:
a) gongfu cha – 5 g na 100 ml wody, bez płukania liści, pierwsze parzenie długie, 50-60 sekund. Drugie parzenie będzie natomiast bardzo krótkie, ok. 10-15 sekund. Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy. W ten sposób można jedną porcję liści zaparzyć co najmniej 5 razy.
b) na jedno parzenie – 3 g na 150 ml, 5-6 minut.
Muzha, obecnie już część Tajpej, było miejscem, w którym zasadzono pierwsze krzewy Tie Guan Yin na Tajwanie. Obecnie herbata nadal uprawiana jest w samym mieście Tajpej na małą skalę, głównie w Maokong, a lokalni mistrzowie kultywują tradycję produkcji tradycyjnego oolonga Muzha Tie Guan Yin, także wykorzystując liście sprowadzone z innych regionów. Tak jest również w tym przypadku, bo chociaż herbata została wyprodukowana przez mistrzów z Maokong, to surowe liście zebrane zostały w Pinglin, regionie pod Tajpej, znanym głównie z herbaty baozhong. Są to jednak liście kultywaru szczepu tieguanyin, czy jak bardziej precyzyjnie nazywany jest on na Tajwanie: hongxin waiweitao.
Herbata pakowana oryginalnie w torebki próżniowe o masie netto 140g.
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
5-6 minut
1 - 2 parzenia
Gongfu cha – 5 g na 100 ml wody, bez płukania liści, pierwsze parzenie długie, 50-60 sekund. Drugie parzenie będzie natomiast bardzo krótkie, ok. 10-15 sekund. Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy. W ten sposób można jedną porcję liści zaparzyć co najmniej 5 razy.
Muzha Tie Guan Yin 2023
tradycyjna pieczona herbata oolong z Tajwanu
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Dorota
smak 5.00
aromat
5.00
zaskoczył mnie jasny kolor naparu. W zapachu dużo różnych głębokich aromatów, karmel, miód. W smaku delikany oolong z wyczuwalnym posmakiem dymu tytoniowego z miętą i karmelem. Nie jest to dla mnie herbata na co dzień, ale ciekawa pozycja od święta
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



