Shanlinxi Yan Xiang Oolong 2023
wyjątkowa partia wysokogórskiego oolonga
Shanlinxi Yan Xiang Oolong 2023 – wyjątkowy oolong wysokogórski z centralnego Tajwanu. Żywy, bardzo aromatyczny, bardzo kwiatowy i świeży.
To miała być herbata Gui Fei, czyli palony oolong zwijany w kuleczki, wykonywany z liści podgryzanych przez owady Jacobiasca formosana. Jednak po spróbowaniu tej herbaty jeszcze przed procesem palenia, producent stwierdził, że ta partia herbaty jest tak wyjątkowa, że już nic więcej jej nie potrzeba – w efekcie mamy herbatę, którą można uznać albo za maocha (niedokończony półprodukt) herbaty Gui Fei, albo po prostu za gryzionego jasnego oolonga wysokogórskiego.
Aromat – kwiatowo-korzenny, tropikalny, łąkowy. W herbacie tej udało się częściowo zatrzymać ulotny, świeży, trochę surowy aromat, jaki zielone liście emitują na początku obróbki w fabryce. Smak – także miodowy, tropikalny, bardzo żywy, zielony i łąkowy. Zaskakujący. Kolor naparu jasny, ale wyraźnie już ciemniejszy niż w standardowych oolongach wysokogórskich.
Działalność owadów Jacobiasca formosana, ma bardzo ciekawy wpływ na liście, a co za tym idzie na finalny smak herbaty. W drodze reakcji obronnej krzewu na ugryzienia powstają fitoalaksyny – tak jak w przypadku słynnej herbaty Bai Hao Oolong – które nadają herbacie nut miodowo-żywicznych.
Prezentowana herbata uprawiana jest na wysokości 1100 m n.p.m. i zbierana ręcznie.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Shanlinxi
Zbiory: wrzesień 2023
Kultywar: qingxin wulong
Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki o masie 100 gramów netto. Mniejsze gramatury pakowane są w nasze firmowe torebki.
To miała być herbata Gui Fei, czyli palony oolong zwijany w kuleczki, wykonywany z liści podgryzanych przez owady Jacobiasca formosana. Jednak po spróbowaniu tej herbaty jeszcze przed procesem palenia, producent stwierdził, że ta partia herbaty jest tak wyjątkowa, że już nic więcej jej nie potrzeba – w efekcie mamy herbatę, którą można uznać albo za maocha (niedokończony półprodukt) herbaty Gui Fei, albo po prostu za gryzionego jasnego oolonga wysokogórskiego.
Aromat – kwiatowo-korzenny, tropikalny, łąkowy. W herbacie tej udało się częściowo zatrzymać ulotny, świeży, trochę surowy aromat, jaki zielone liście emitują na początku obróbki w fabryce. Smak – także miodowy, tropikalny, bardzo żywy, zielony i łąkowy. Zaskakujący. Kolor naparu jasny, ale wyraźnie już ciemniejszy niż w standardowych oolongach wysokogórskich.
Działalność owadów Jacobiasca formosana, ma bardzo ciekawy wpływ na liście, a co za tym idzie na finalny smak herbaty. W drodze reakcji obronnej krzewu na ugryzienia powstają fitoalaksyny – tak jak w przypadku słynnej herbaty Bai Hao Oolong – które nadają herbacie nut miodowo-żywicznych.
Prezentowana herbata uprawiana jest na wysokości 1100 m n.p.m. i zbierana ręcznie.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Shanlinxi
Zbiory: wrzesień 2023
Kultywar: qingxin wulong
Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki o masie 100 gramów netto. Mniejsze gramatury pakowane są w nasze firmowe torebki.
aromat:
zbiory:
Parzenie
4-5g / 250 ml wody
90-95°C
I parzenie 2-3 min
II parzenie 4-5 min
III parzenie 8 minut
II parzenie 4-5 min
III parzenie 8 minut
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha używając 5g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie może trwać nawet 40 sekund. Drugie i trzecie parzenie sugerujemy nieco skrócić, a kolejne, od czwartego – wydłużyć.
Shanlinxi Yan Xiang Oolong 2023
wyjątkowa partia wysokogórskiego oolonga
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Karolina
04.01.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Rzeczywiście świeża i kwiatowa herbata. Przypomina troszkę w smaku jinxuan oolong z lekko trawiastą nutką ale nie jest aż tak maślana w smaku. Posmak długo utrzymuje się w ustach. Pychota!
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane