Pinglin Vintage Baozhong (lata 90.)
długo sezonowana tajwańska herbata oolong

NOWOŚĆ
Pinglin Vintage Baozhong (lata 90.) – długo sezonowana tajwańska herbata w wieku ponad 25 lat. Bardzo elegancka i gładka, z wyraźnymi aromatami pożądanymi w starej herbacie oolong.
W aromacie i smaku dominują szlachetne nuty drzewne i kadzidlane – niczym dobre niszowe perfumy. W aromacie liści można też poczuć delikatne kwasowe nuty. Mimo wieku, herbata nie straciła jednak całkowicie tych bardziej żywych, zielonych, owocowych i roślinnych aromatów świeżej herbaty baozhong, co łącznie daje bardzo wielowymiarową, ale zbalansowaną herbatę. Napar pomarańczowy, lekko mętny w sposób charakterystyczny dla starych herbat oolong.
To dosyć rzadki przykład tego, w jak wspaniały sposób może się starzeć jasna, niepalona herbata oolong. Przechowywana wyłącznie w suchych warunkach, jedynie lekko pieczona, a raczej dodatkowo suszona co kilka lat. Dzięki temu nie ma w niej aromatów „mokrych” i ziemistych, które mogłyby ją upodabniać do herbaty pu-erh, a pierwotny charakter tej herbaty nie został przykryty przez aromaty pochodzące z palenia. Ta herbata to godny następca Wushe Qingxin Oolong z 1989 roku, której zapasy już się kończą.
Zbiory: lata 90., prawdopodobnie około roku 1997
Kultywar: brak danych
Pochodzenie: Tajwan, Nowe Tajpej, Pinglin
W aromacie i smaku dominują szlachetne nuty drzewne i kadzidlane – niczym dobre niszowe perfumy. W aromacie liści można też poczuć delikatne kwasowe nuty. Mimo wieku, herbata nie straciła jednak całkowicie tych bardziej żywych, zielonych, owocowych i roślinnych aromatów świeżej herbaty baozhong, co łącznie daje bardzo wielowymiarową, ale zbalansowaną herbatę. Napar pomarańczowy, lekko mętny w sposób charakterystyczny dla starych herbat oolong.
To dosyć rzadki przykład tego, w jak wspaniały sposób może się starzeć jasna, niepalona herbata oolong. Przechowywana wyłącznie w suchych warunkach, jedynie lekko pieczona, a raczej dodatkowo suszona co kilka lat. Dzięki temu nie ma w niej aromatów „mokrych” i ziemistych, które mogłyby ją upodabniać do herbaty pu-erh, a pierwotny charakter tej herbaty nie został przykryty przez aromaty pochodzące z palenia. Ta herbata to godny następca Wushe Qingxin Oolong z 1989 roku, której zapasy już się kończą.
Zbiory: lata 90., prawdopodobnie około roku 1997
Kultywar: brak danych
Pochodzenie: Tajwan, Nowe Tajpej, Pinglin
aromat:
zbiory:
Parzenie
4g / 250 ml
90-95°C
I parzenie ok. 2 min
II parzenie 3 min
III 6 min+
II parzenie 3 min
III 6 min+
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 4-5 liści na 100 ml wody o temp. 90-96°C. Pierwsze 2 parzenia powinny trwać ok. 30 sekund, kolejne stopniowo wydłużamy.
Pinglin Vintage Baozhong (lata 90.)
długo sezonowana tajwańska herbata oolong
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



