KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Da Hong Pao

Da Hong Pao

Aromat:
     
(ocena: 4.80/5)
Smak:
     
(ocena: 4.60/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Da Hong Pao - legendarna herbata, nazywana w dynastii Qing „Królem Herbaty”. Ten znacznie utleniany (ok. 60%) i palony oolong ze słynnych gór Wu Yi to jedna z najbardziej znanych herbat świata. 

Istnieje wiele klas jakościowych tej herbaty, najwyższe potrafią osiągać ogromne ceny. Na licytacjach wybitnych herbat, za Da Hong Pao trzeba słono płacić.
Nasza propozycja to podstawowa klasa Da Hong Pao. Oczywiście nie jest robiona z oryginalnych krzewów Da Hong Pao lub z ich bezpośrednich potomków, a raczej z krzewów spokrewnionych w dalszej linii. Charakterystyczny dla krzewów z Wu Yi, mineralny i lekko kwiatowy posmak oraz przyjemny finisz są wystarczające aby móc zapoznać się z tym stylem herbat. 

Parzenie: Proponujemy metodę gongfu cha czyli kilkukrotne zaparzanie, najlepiej pierwsze 2 parzenia zrobić krótsze by później wydłużać ich czas. optymalna temperatura to ok. 90 stopni.

Drugi sposób na większą ilość wody (250 ml) wymaga użycia 5 gramów liści herbacianych. Liście zalewamy wrzącą wodą (96 stc. C) i parzymy przez minutę pierwsze parzenie, drugie parzenia trzymamy tyle samo. Trzecie i czwarte parzenie wydłużamy kolejno do 2 i 3-4 minut. 
 

Sposoby parzenia
5 g / 250 ml
96°C
1 min.
Około 5 gramów liści zalewamy wodą o temp. 96 st. C i parzymy przez minutę. Drugie parzenie trzymamy tyle samo. Trzecie i czwarte parzenie wydłużamy kolejno do 2 i 3-4 minut.
Oceny i opinie
Rewelacja! Jeśli poprzednie kilka oolong które piłem były mniej czy bardziej podobne do zielonych czy też czarnych herbat to ta herbata jest oryginalna! Chyba w końcu wiem jak powinien smakować oolong ;) zaparzyłem w gaiwan 100ml. 5g herbaty. I-30s, II-20, III-40, IV-1:10 i jeszcze nie skończyłem ;) choć myślę że od drugiego parzenia powinno być plus 10sec... zobaczymy jak wyjdzie. Póki co - bardzo smaczna herbata.
Tomasz Kuciński | 01.12.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Kiedy Da Hong Pao przyszła do mnie, smakowała jakbym do wody nalał oleju słonecznikowego - próbowałem trzy razy od nowa, ale za każdym razem nie dawałem rady tego pić. Postała sobie w szafce przez trzy-cztery miesiące i spróbowałem jeszcze raz, wtedy była już naprawdę smaczna, choć nie miałem porównania, bo był to mój pierwszy wysoko fermentowany oolong. Dziś powiedzieć mogę tylko tyle, że jest dobra, choć średnio w moim guście.
Łukasz Chmielewski | 03.01.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Niezła herbata, ale chyba jednak nie przekonam się do oolongów. Herbata musi być czarna, ew. pu-erh. Co do tej - Susz ma zapach podobny do ogródka skalnego mojej mamy w upały - takie przesuszone liście i podściółka. Może trochę jak las w lecie? Po zaparzeniu aromat zmienia się na bardziej "kinowy", pachnie prażoną kukurydzą z odrobiną nuty kwiatowej. Bardzo przyjemnie. W smaku lekka, bardziej wg mnie owocowa niż kwiatowa, w tym lepszym znaczeniu - czujemy śliwkę, może odrobinę jagody. Kolejne zaparzenia potęgują owocowy posmak.
Jerzy Jabłoński | 01.10.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(3/5)
Bardzo dobra herbata, moim zdaniem najlepiej smakuje w proporcji 3g/100ml ok 90 st.C czas I-1min, II-1min, III-2min. W zapachu czuć prażone nuty jakby kukurydza, w smaku wyczuwałem słodkawe nuty kojarzące mi się ze śliwką renklodą, po czasie utrzymuje się długo przyjemny kwiatowy posmak. Po trzecim parzeniu czuć jakby delikatne cytrusowe nuty. W mim odczuciu fajnie grzeje jakby po dobrym gatunkowo alkoholu.:)
Wojciech Iwaszczuk | 25.09.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Genialna, mój drugi Oolong. Pierwszym był THAILAND JING SHUAN OOLONG też świetny, ale smak zupełnie inny. Da Hong Pao, mocny, przydymiony, zero goryczki. Zaczynam się zakochiwać w Oolongach:)
Łukasz Mazur | 13.04.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Doskonała! Dostałam ją w prezencie, wcześniej nie znałam, więc przed pierwszym zaparzeniem nie miałam pojęcia co mnie czeka. Przed zaparzeniem pachnie oszałamiająco, po zaparzeniu smakuje tak, jak pachnie: wielowarstwowo, głęboko. Kolejne zaparzenia są równie aromatyczne, choć "gładsze", delikatniejsze.
Wd | 24.03.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Fantastyczny oolong! Do tej pory numerem jeden dla mnie był mleczny, co prawda zupełnie inny w smaku. Teraz nie wiem czy jednak Da Hong Pao nie pokonał mlecznego? :)
Danuta Popowicz | 07.10.2013
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Wpaniała herbata, moim zdaniem najlepsza z mocniej fermentowanych oolongów które piłem. Wcześniej nie przepadałem za smakiem brązowych oolongów, dopiero ten mnie w pełni przekonał. Wszystkie elementy wreszcie zgrały się w idealnych proporcjach, kwiaty, dym, miód, orzechy, wszystkie nuty. Nie jestem dobry w porównaniach ale doszukać się można wielu smaków. Filiżanka tej herbaty jest jak szklaneczka przypysznej, kilkunastoletniej whisky.
Radosław Orzechowski | 01.10.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Dałam 4, bo nie przepadam za tym smakiem i aromatem ale z pewnością wybija się ten gatunek spośród dostępnych w sklepie. Parzy się raczej w kolorze rudego brązu i smak oraz zapach posiada wyraźnie dymny. Drugie parzenie daje mniejszą intensywność tego smaku i zapachu w wyniku czego herbata staje się łagodniejsza i bardziej aksamitna. Może przywyknę.
Ewa Malina | 09.06.2011
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Wyśmienity Oolong. Jeden z najlepszych jaki piliśmy z żoną. Parzy się na żółtawy kolor, aromat ma bardzo przyjemny a smak niebiański :)
Karol Kudra | 16.03.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test