Da Hong Pao

Da Hong Pao – legendarna herbata, nazywana w dynastii Qing „Królem Herbaty”. Ten mocno utleniany i palony oolong (herbata turkusowa*) ze słynnych gór Wuyi to jedna z najbardziej znanych herbat świata.
Nasza propozycja to podstawowa klasa Da Hong Pao. Oczywiście nie jest robiona z oryginalnych krzewów Da Hong Pao lub z ich bezpośrednich potomków, a raczej mieszanką różnych szczepów herbaty. Charakterystyczny dla krzewów z Wuyi, mineralny i lekko kwiatowy posmak oraz przyjemny finisz są wystarczające aby móc zapoznać się z tym stylem herbat.
Istnieje wiele klas jakościowych tej herbaty, najwyższe potrafią osiągać ogromne ceny.
Parzenie: Proponujemy metodę gongfu cha czyli kilkukrotne zaparzanie, najlepiej pierwsze 2 parzenia zrobić krótsze (kilka sekund) by później wydłużać ich czas. optymalna temperatura to ok. 90 °C.
Drugi sposób na większą ilość wody (250 ml) wymaga użycia 5 gramów liści herbacianych. Liście zalewamy wrzącą wodą (96 °C) i parzymy przez minutę pierwsze parzenie, drugie parzenia trzymamy tyle samo. Trzecie i czwarte parzenie wydłużamy kolejno do 2 i 3-4 minut.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian
*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą herbata niebieska. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
Da Hong Pao

trwa wysyłanie opinii...



