TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Da Hong Pao

Da Hong Pao – legendarna herbata, nazywana w dynastii Qing „Królem Herbaty”. Ten mocno utleniany i palony oolong (herbata turkusowa*) ze słynnych gór Wuyi to jedna z najbardziej znanych herbat świata. 

Istnieje wiele klas jakościowych tej herbaty, najwyższe potrafią osiągać ogromne ceny. Na licytacjach wybitnych herbat, za Da Hong Pao trzeba słono płacić.

Nasza propozycja to podstawowa klasa Da Hong Pao. Oczywiście nie jest robiona z oryginalnych krzewów Da Hong Pao lub z ich bezpośrednich potomków, a raczej mieszanką różnych szczepów herbaty. Charakterystyczny dla krzewów z Wuyi, mineralny i lekko kwiatowy posmak oraz przyjemny finisz są wystarczające aby móc zapoznać się z tym stylem herbat. 

Parzenie: Proponujemy metodę gongfu cha czyli kilkukrotne zaparzanie, najlepiej pierwsze 2 parzenia zrobić krótsze  (kilka sekund) by później wydłużać ich czas. optymalna temperatura to ok. 90 °C.

Drugi sposób na większą ilość wody (250 ml) wymaga użycia 5 gramów liści herbacianych. Liście zalewamy wrzącą wodą (96 °C) i parzymy przez minutę pierwsze parzenie, drugie parzenia trzymamy tyle samo. Trzecie i czwarte parzenie wydłużamy kolejno do 2 i 3-4 minut. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian

*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą herbata niebieska. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.

 

Da Hong Pao

smak
     
4.86
aromat
     
5.00
dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
region:
fujian, chiny
funkcjonalność:
rozgrzewające, źródło witamin i minerałów
zapach:
pieczony
Parzenie
5 g / 250 ml
96°C
1 min.
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, stosując 6-7g liści na 100 ml wody i zaczynając parzenia od kilkusekundowych.
OCEŃ PRODUKT
4.93 7 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Wd smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Doskonała! Dostałam ją w prezencie, wcześniej nie znałam, więc przed pierwszym zaparzeniem nie miałam pojęcia co mnie czeka. Przed zaparzeniem pachnie oszałamiająco, po zaparzeniu smakuje tak, jak pachnie: wielowarstwowo, głęboko. Kolejne zaparzenia są równie aromatyczne, choć "gładsze", delikatniejsze.
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Genialna, mój drugi Oolong. Pierwszym był THAILAND JING SHUAN OOLONG też świetny, ale smak zupełnie inny. Da Hong Pao, mocny, przydymiony, zero goryczki. Zaczynam się zakochiwać w Oolongach:)
Wojciech smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo dobra herbata, moim zdaniem najlepiej smakuje w proporcji 3g/100ml ok 90 st.C czas I-1min, II-1min, III-2min. W zapachu czuć prażone nuty jakby kukurydza, w smaku wyczuwałem słodkawe nuty kojarzące mi się ze śliwką renklodą, po czasie utrzymuje się długo przyjemny kwiatowy posmak. Po trzecim parzeniu czuć jakby delikatne cytrusowe nuty. W mim odczuciu fajnie grzeje jakby po dobrym gatunkowo alkoholu.:)
Radosław smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wpaniała herbata, moim zdaniem najlepsza z mocniej fermentowanych oolongów które piłem. Wcześniej nie przepadałem za smakiem brązowych oolongów, dopiero ten mnie w pełni przekonał. Wszystkie elementy wreszcie zgrały się w idealnych proporcjach, kwiaty, dym, miód, orzechy, wszystkie nuty. Nie jestem dobry w porównaniach ale doszukać się można wielu smaków. Filiżanka tej herbaty jest jak szklaneczka przypysznej, kilkunastoletniej whisky.
Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Rewelacja! Jeśli poprzednie kilka oolong które piłem były mniej czy bardziej podobne do zielonych czy też czarnych herbat to ta herbata jest oryginalna! Chyba w końcu wiem jak powinien smakować oolong ;) zaparzyłem w gaiwan 100ml. 5g herbaty. I-30s, II-20, III-40, IV-1:10 i jeszcze nie skończyłem ;) choć myślę że od drugiego parzenia powinno być plus 10sec... zobaczymy jak wyjdzie. Póki co - bardzo smaczna herbata.
Danuta smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Fantastyczny oolong! Do tej pory numerem jeden dla mnie był mleczny, co prawda zupełnie inny w smaku. Teraz nie wiem czy jednak Da Hong Pao nie pokonał mlecznego? :)
Karol smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Wyśmienity Oolong. Jeden z najlepszych jaki piliśmy z żoną. Parzy się na żółtawy kolor, aromat ma bardzo przyjemny a smak niebiański :)
ostatnio przeglądane