Da Hong Pao

Da Hong Pao – legendarna herbata, nazywana w dynastii Qing „Królem Herbaty”. Ten mocno utleniany i palony oolong (herbata turkusowa*) ze słynnych gór Wuyi to jedna z najbardziej znanych herbat świata.
Istnieje wiele klas jakościowych tej herbaty, najwyższe potrafią osiągać ogromne ceny. Na licytacjach wybitnych herbat, za Da Hong Pao trzeba słono płacić.
Nasza propozycja to podstawowa klasa Da Hong Pao. Oczywiście nie jest robiona z oryginalnych krzewów Da Hong Pao lub z ich bezpośrednich potomków, a raczej mieszanką różnych szczepów herbaty. Charakterystyczny dla krzewów z Wuyi, mineralny i lekko kwiatowy posmak oraz przyjemny finisz są wystarczające aby móc zapoznać się z tym stylem herbat.
Parzenie: Proponujemy metodę gongfu cha czyli kilkukrotne zaparzanie, najlepiej pierwsze 2 parzenia zrobić krótsze (kilka sekund) by później wydłużać ich czas. optymalna temperatura to ok. 90 °C.
Drugi sposób na większą ilość wody (250 ml) wymaga użycia 5 gramów liści herbacianych. Liście zalewamy wrzącą wodą (96 °C) i parzymy przez minutę pierwsze parzenie, drugie parzenia trzymamy tyle samo. Trzecie i czwarte parzenie wydłużamy kolejno do 2 i 3-4 minut.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian
*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą herbata niebieska. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
Da Hong Pao

trwa wysyłanie opinii...



