KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Bai Hao Oolong

Bai Hao Oolong

Aromat:
     
(ocena: 4.14/5)
Smak:
     
(ocena: 4.29/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Bai Hao Oolong Formosa (Inne nazwy: Oriental Beauty, 東方美人 Dōngfāng Měirén, Champagne Oolong, Fancy Oolong,) - jeden z najcenniejszych tajwańskich oolongów, o pięknych brązowych liściach zakończonych srebrnymi tipsami.

Nazwa Bai Hao oznacza białe włosie i odnosi się do meszku pokrywającego młode pączki, które są zbierane wraz z dwoma szczytowymi listkami. W odróżnieniu od większości wysokiej jakości oolongów tajwańskich, które są zbierane na wiosnę lub zimą, najlepsze klasy Bai Hao są ręcznie zbierane w czerwcu i lipcu. Po zebraniu, liście Bai Hao są przetwarzane na wyższy stopień utlenienia (ok. 60-85%) niż w innych tajwańskich oolongach. Skutkiem tego jest herbata o bardzo gładkim i słodkim smaku z niepowtarzalnym miodowo-owocowym aromatem.

Parzenie: Herbata doskonale nadaje się do wielu parzeń - jeśli chcemy w pełni wykorzystać jej możliwości - pierwsze właściwie parzenie powinno się odbywać przez 1 minutę, drugie także przez 1 minutę, trzecie przez 2 minuty, czwarte - 4 minuty. Parząc według tradycyjnego stylu, proponujemy zalewać wodą o temperaturze 96 stopni C odstawiając na 3 minuty. Można się pokusić śmiało na drugie parzenie - parząc przez około 5 minut.

Sposoby parzenia
3 g / 150 ml
96°C
1 min.
Herbata doskonale nadaje się do wielu parzeń - jeśli chcemy w pełni wykorzystać jej możliwości - pierwsze właściwie parzenie powinno się odbywać przez 1 minutę, drugie także przez 1 minutę, trzecie przez 2 minuty, czwarte - 4 minuty. Parząc według tradycyjnego stylu, proponujemy zalewać wodą o temperaturze 96 stopni odstawiając na 3 minuty. Można się pokusić śmiało na drugie parzenie - parząc przez około 5 minuty.
Oceny i opinie
Mimo szczerych chęci miodu nie wyczułem wcale. Spróbowałem gongfu oraz dłuższego parzenia i otrzymałem w obu przypadkach raczej mało interesujące napary o smaku drzewno-orzechowym, bez jakiejkolwiek słodyczy. Co więcej, herbata przy gongfu wytrzymała tylko 5 parzeń, a w stylu zachodnim drugie parzenie (5 minut) było już nieco płaskie w smaku. Chyba partia dostępna obecnie w sklepie jest średniej jakości.
Maciej Kozendra Kozendra | 21:24 | 20.10
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
tl;dr - raczej nie warto Jestem zawiedziony. Pierwszy raz styczność miałem z tą herbatą gdy dostałem ją jako gratis do czarnej zamawianej w tym sklepie. Byłem pod wrażeniem. Pod takim wrażeniem, że koniecznie musiałem zamówić tego oolonga. Gdy pierwszy raz ją piłem zostałem oczarowany miodowymi nutami. Po prostu niepowtarzalny smak, coś czego wcześniej nie uświadczyłem. Natomiast bai hao oolong, który później zamówiłem okazał się totalnie inny. Miał dużo wad. Kolor naparu zamiast być złocisty jak w otrzymanej próbce, jest bliżej odcieniu pomarańczy/brązu, jak niektóre czarne herbaty. Zapach bardzo podobny. Niestety na smaku się zawiodłem, a to kwestia najważniejsza. Miodowych nut w przeciwieństwie do próbki praktycznie jakby nie było. Zdecydowanie bardziej odczuwalne były aromaty orzechów (m.in. laskowe i włoskie) i były dość przytłaczające przez brak tego miodowego podkładu. Zamiast delikatnego, łagodnego, pysznego bai hao oolonga otrzymałem dość cierpką w smaku herbatę, która przypomina raczej zwykłe czarne herbaty. Co gorsza - herbata, którą otrzymałem jest niewyobrażalnie trudna do zaparzenia by wydobyć z niej głębię smaku, smaku takiego jak miał pierwszy bai hao oolong, z którym miałem styczność. Ta herbata potrafi nawet nabrać kwaskowego posmaku, co w ogóle wyklucza jej degustacje - to się dzieje przy dłuższym parzeniu ok. 3 - 3,5 min (czyli defakto niedługie). Krótsze parzenia mogą spowodować, że smak będzie płytki gdzie bardziej wyczuwalne będą "aromaty" przygotowanej wody. O drugim parzeniu zapomnijcie. Próbowałem różnych kombinacji zmieniając wodę, temperaturę, ilość suszu, czas parzenia. Z trudem zbliżyłem (zbliżyłem, nie osiągnąłem) się do tego aromatu co pierwszy bai hao oolong, którego wystarczyło zalać wodą i cieszyć się smakiem. Zbadałem również, czy to przypadkiem ja nie mam zbyt dużych wymagań i dlatego mi nie smakuje. Inne osoby, którym podałem herbatę nie wykazali aprobaty. Za to najzwyklejszym milk oolongiem zachwycali się. Nawet zwykła bancha im lepiej smakowała. Tak więc coś w tym jest. Z dodatkowych informacji to herbata była w sezonie zbioru, tak więc nie można mówić, że dostałem herbatę np. Z zeszłego sezonu, która poleżała sobie w magazynie. Podsumowując - jeśli to ma być ten "bai hao oolong" to absolutnie nie warto, szkoda nerwów. Może dostałem susz gorszego sortu. Jeśli jednak traficie na odpowiedni "model" to gwarantuję, że będziecie pod wrażeniem. No ale nie tym razem.
Artur Wawryniuk | 22.11.2016
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(2/5)
Miodowy, przywodzacy na mysl nawet orzechowo-czekoladowy aromat.
Diana Błaszczyk | 04.10.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Słodki smak kojarzy mi się z białą herbatą dopełnioną karmelowymi, czy może kasztanowymi nutami - zdecydowanie coś innego od wszystkiego, co piłem dotychczas. Choć przygotowywałem ją tradycyjną metodą, to bez problemu wyciągałem trzy, a nie dwa, jak w opisie, parzenia, choć ostatnie było już delikatne, a nie jak te poprzednie, zdecydowane i wręcz nachalnie pchające się do kubków smakowych.
Łukasz Chmielewski | 15.11.2015
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Zapach bardzo delikatny, kwiatowo prażony , smak niezwykle słodki miodowy, słodycz budzi się w gardle po czasie i długo się utrzymuje lekko drapie, polecam dla smakoszy słodkich akcentów.
Wojciech Iwaszczuk | 27.09.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Kiedy otworzyłem paczuszkę z tą herbatą, stwierdziłem, że jak dla mnie przeciętny, wyżej fermentowany oolong. Magia zaczęła się, kiedy zrobiłem pierwszy łyk. Nie mogłem uwierzyć, że herbata nie jest aromatyzowana ;) Smak tak bardzo miodowy, że bez spróbowania nie można sobie tego wyobrazić! Polecam!!
Łukasz Gęborek | 09.09.2015
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Aksamitne kwiecie i miód. Niebo w gębie.
Ewa Malina | 09.06.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Tagi:
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test