Bai Hao Oolong
Bai Hao Oolong (Inne nazwy: Oriental Beauty, 東方美人 Dōngfāng Měirén) – chiński oolong (ulung, herbata turkusowa*) w stylu słynnej herbaty tajwańskiej. Herbata o pięknych brązowych liściach zakończonych srebrnymi tipsami.
Nazwa Bai Hao oznacza białe włosie i odnosi się do meszku pokrywającego młode pączki, które są zbierane wraz z dwoma szczytowymi listkami. W odróżnieniu od większości wysokiej jakości oolongów tajwańskich, które są zbierane na wiosnę lub zimą, najbardziej klasyczne Bai Hao są ręcznie zbierane w czerwcu i lipcu. W ostatnich latach, w związku ze zmianami klimatu i rozwojem techniki obróbki herbaty, udaje się produkować świetne herbaty tego gatunku wiosną i zimą. Po zebraniu, liście Bai Hao są przetwarzane na wyższy stopień utlenienia (ok. 60-85%) niż w innych tajwańskich oolongach. Skutkiem tego jest herbata o bardzo gładkim i słodkim smaku z niepowtarzalnym miodowo-owocowym aromatem.
Parzenie: Herbata doskonale nadaje się do wielu parzeń – jeśli chcemy w pełni wykorzystać jej możliwości - pierwsze właściwie parzenie powinno się odbywać przez 2 minuty, drugie także przez 2 minuty, trzecie przez 4-5 minut. W przeciwieństwie do większości oolongów, Bai Hao najczęściej nie jest zalewane świeżo zagotowanym wrzątkiem. Idealna temperatura wody dla tej herbaty to około 85-90°C.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian
*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
II 2 min
III 4-5 min
Bai Hao Oolong
trwa wysyłanie opinii...