Wushe Qingxin Oolong 1989

Wushe Qingxin Oolong 1989 – wyśmienity leżakowany oolong. Niezwykle bogata kompozycja aromatyczna, zaskakująca cierpliwość, przy dobrym zachowaniu pierwotnego charakteru tej herbaty.
Kora drzew, kadzidło, paczula, orzechy, wanilia, drzewo sandałowe, tytoń, nuty „zielone” – to aromaty, które udało nam się wyodrębnić degustując tę herbatę. Tak złożony bukiet może jednak przywoływać jeszcze więcej skojarzeń. Bardzo bogata, cierpliwa (wytrzymująca wiele parzeń) i zbalansowana.
To rzadki klejnot nawet wśród herbat leżakowanych, bo w przeciwieństwie do większości starych oolongów, ten nie był okresowo palony. Dzięki temu herbata zestarzała się z gracją, zachowując przebłyski swojego oryginalnego charakteru oolonga wysokogórskiego. Osiągnięcie takiego efektu końcowego wymagało wyjątkowego znawstwa w leżakowaniu herbaty, a prawdopodobnie także sporej dozy szczęścia. Herbata niszowa, dla koneserów, do cichej kontemplacji.
Autorką tej herbaty, we współudziale z czasem, jest pani Pan, którą niektórzy pamiętają jako twórczynię wyśmienitej, ale niestety już wyprzedanej, herbaty Lushan Hong Shui z zimy 2014 roku.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Wushe
Kultywar: Qingxin
Zbiory: wiosna 1989
Kora drzew, kadzidło, paczula, orzechy, wanilia, drzewo sandałowe, tytoń, nuty „zielone” – to aromaty, które udało nam się wyodrębnić degustując tę herbatę. Tak złożony bukiet może jednak przywoływać jeszcze więcej skojarzeń. Bardzo bogata, cierpliwa (wytrzymująca wiele parzeń) i zbalansowana.
To rzadki klejnot nawet wśród herbat leżakowanych, bo w przeciwieństwie do większości starych oolongów, ten nie był okresowo palony. Dzięki temu herbata zestarzała się z gracją, zachowując przebłyski swojego oryginalnego charakteru oolonga wysokogórskiego. Osiągnięcie takiego efektu końcowego wymagało wyjątkowego znawstwa w leżakowaniu herbaty, a prawdopodobnie także sporej dozy szczęścia. Herbata niszowa, dla koneserów, do cichej kontemplacji.
Autorką tej herbaty, we współudziale z czasem, jest pani Pan, którą niektórzy pamiętają jako twórczynię wyśmienitej, ale niestety już wyprzedanej, herbaty Lushan Hong Shui z zimy 2014 roku.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Wushe
Kultywar: Qingxin
Zbiory: wiosna 1989
Parzenie
5-6 g / 100 ml
96℃ (wrzątek)
I parzenie 40-50 sekund; II 20 sekund; III 20 sekund; kolejne stopniowo wydłużamy
Kilkanaście parzeń
Chociaż sugerujemy parzenie w stylu gongfu, to herbata dobrze poradzi sobie również z parzeniem w miseczce, bez oddzielania liści od naparu.
Wushe Qingxin Oolong 1989
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



