KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Formosa Mountain Hong Shui

Formosa Mountain Hong Shui

Aromat:
     
(ocena: 4.75/5)
Smak:
     
(ocena: 4.25/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Formosa Mountain Hong Shui – oolong uprawiany w regionie Tung Tai na wschodzie Tajwanu. Doskonałe warunki klimatyczne: odpowiednia ilość opadów i mnóstwo słońca tworzą idealne warunki dla tej wyśmienitej herbaty. Kolor naparu jest bursztynowy o aromatycznym zapachu owoców tropikalnych. Wykwintny, mocniej oksydowany i prażony oolong. 

 
Sposób przygotowywania: 3 gramy liści Formosa Mountain Hong Shui na każde 150 ml zalewamy gorącą wodą około 90-96°C i parzymy co najmniej 3-4 razy. Pierwsze dwa parzenia trwają minutę, dalsze wydłużamy kolejno do 2-3 i 5 minut. 

Zobacz nasz najnowszy filmik!
Sposoby parzenia
3 g / 150 ml
90-96°C
I 1 min., II 1 min. III 2-3 min., IV 5 min.
3 gramy liści Formosa Mountain Hong Shui na każde 150 ml zalewamy gorącą wodą około 90-96°C i parzymy co najmniej 3-4 razy. Pierwsze dwa parzenia trwają minutę, dalsze wydłużamy kolejno do 2-3 i 5 minut.
Oceny i opinie
Rewelacyjna herbata! Zapas tej herbaty muszę mieć zawsze pod ręką... ;) naprawdę czuć miód! ;)
Tomasz Kuciński | 13:16 | 25.02
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(3/5)
Wyśmienity oolong. Chyba bardziej Miodowo-kwiatowy, niż miodowo-owocowy, choć nie jestem na tyle wprawny, by jednoznacznie określić rewelacyjny smak. Na końcu języka poza słodyczą pozostaje delikatna wędzoność. Oolong bardzo (bardzo) aromatyczny. Podczas gonfu w gaiwanie, przelałem litr i nadal była niesamowicie aromatyczna, smak również myślę, że wytrzyma do 1,5l, pod koniec będąc bardziej słodki. Nie sądzę, by ktoś się zawiódł na tym oolongu - pięknie wygląda, pięknie pachnie, pięknie smakuje. Z tym typem herbat dopiero zaczynam, ale właśnie dzięki takim aromatom uzależniłem się od oolongów.
Maciej Cieślik | 08.01.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Herbata jest genialna. O ile sam susz nie jest zbyt aromatyczny (ale kupiłem chyba ostatnie porcje więc może lekko zwietrzałe?), o tyle napar jest wspaniały. Pachnie przejrzałym mango z delikatnymi nutkami pomarańczy, natomiast napar to poezja. Długo parzona (15 minut) w wodzie o temp. około 75 stopni, albo nawet trochę mniej, daje napar smakujący poziomkami, może z delikatną nutą truskawki i wiśni które można poczuć trzymając herbatę dłużej w ustach. Herbata jest świetna, ba, wspaniała i zasługuje na 6 gwiazdek :) To pierwsza nie-czarna herbata która trafia na moją listę "musisz mieć". Oby jak najczęściej była dostępna.
Jerzy Jabłoński | 25.09.2015
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Jest bardzo aromatyczna - zarówno susz, jak i napar. Zapach kojarzy mi się bardziej z ziołami niż owocami tropikalnymi wymienionymi w opisie na www. Aromat nie znika przy drugim zaparzeniu, choć mam wrażenie, że napar jest znacznie słabszy niż za pierwszym razem. Listki są mocno zwinięte, po zaparzeniu okazuje się, że są bardzo duże. Herbata jest kapitalna, ale to subiektywna opinia, bo wyobrażam sobie, że jej aromat nie musi wszystkim odpowiadać.
Wd | 29.03.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Tagi:
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test