Dong Ding Oolong Special Roast 2023
mistrzowska, tradycyjnie palona tajwańska herbata oolong
Dong Ding Oolong Special Roast 2023 – tradycyjna wersja tajwańskiej herbaty Dong Ding oolong poddana długiemu paleniu na węglu drzewnym.
Dojrzałe owoce, kadzidło, skórka świeżo pieczonego chleba, karmel. W posmaku powracają słodkie nuty kwiatowe. Liście otwierają się powoli i wymagają przedłużonego pierwszego parzenia, ale wytrzymują wiele parzeń w stylu gongfu cha. W przeciwieństwie do wielu intensywnie palonych herbat oolong, ta nie pozostawia w ustach poczucia „szorstkości” i wysuszenia.
Tradycyjna i pracochłonna herbata, której autorem jest ceniony mistrz herbaciany Huayin Chen, znany Wam przede wszystkim z oolonga „Stuletni Ogród”. Ta herbata pochodzi z pola w Fenghuang, które jest najwyżej położonym miejscem produkcji herbat Dong Ding.
Tak przedstawia tę herbatę pan Chen: special roast (特焙 tebei) jest czymś pomiędzy średnim a mocnym paleniem. To palenie powolne, przeprowadzane w 5 turach, z przerwami na „odpoczynek” liści i ustabilizowanie. Łączny czas palenia to ponad 30 godzin. Ten styl obróbki pozwala uzyskać dojrzały smak bez całkowitego przykrycia nut kwiatowych występujących w niepalonych lub lekko palonych herbatach Dong Ding.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Lugu, Fenghuang
Zbiory: wiosna 2023
Kultywary: mieszanka kilku szczepów, głównie qingxin wulong i TRES#20, ale także krzewów wyrosłych z ziaren, między innymi lokalnej odmiany shancha.
Herbata pakowana oryginalnie w próżniowe torebki zawierające 25 gramów liści. Opcja 10g to próbka pakowana w nasze firmowe torebki.
Dojrzałe owoce, kadzidło, skórka świeżo pieczonego chleba, karmel. W posmaku powracają słodkie nuty kwiatowe. Liście otwierają się powoli i wymagają przedłużonego pierwszego parzenia, ale wytrzymują wiele parzeń w stylu gongfu cha. W przeciwieństwie do wielu intensywnie palonych herbat oolong, ta nie pozostawia w ustach poczucia „szorstkości” i wysuszenia.
Tradycyjna i pracochłonna herbata, której autorem jest ceniony mistrz herbaciany Huayin Chen, znany Wam przede wszystkim z oolonga „Stuletni Ogród”. Ta herbata pochodzi z pola w Fenghuang, które jest najwyżej położonym miejscem produkcji herbat Dong Ding.
Tak przedstawia tę herbatę pan Chen: special roast (特焙 tebei) jest czymś pomiędzy średnim a mocnym paleniem. To palenie powolne, przeprowadzane w 5 turach, z przerwami na „odpoczynek” liści i ustabilizowanie. Łączny czas palenia to ponad 30 godzin. Ten styl obróbki pozwala uzyskać dojrzały smak bez całkowitego przykrycia nut kwiatowych występujących w niepalonych lub lekko palonych herbatach Dong Ding.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Lugu, Fenghuang
Zbiory: wiosna 2023
Kultywary: mieszanka kilku szczepów, głównie qingxin wulong i TRES#20, ale także krzewów wyrosłych z ziaren, między innymi lokalnej odmiany shancha.
Herbata pakowana oryginalnie w próżniowe torebki zawierające 25 gramów liści. Opcja 10g to próbka pakowana w nasze firmowe torebki.
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5g / 100 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie ok. 60 s;
II 20 s;
III 20 s; kolejne stopniowo wydłużane
II 20 s;
III 20 s; kolejne stopniowo wydłużane
ok. 6 parzeń w stylu gongfu
Zalecamy parzenie w stylu gongfu, jak opisane powyżej, ale herbatę można też degustacyjnie zaparzyć w zestawie kiperskim, parząc 3g liści na 150 ml wody przez 5-6 minut.
Dong Ding Oolong Special Roast 2023
mistrzowska, tradycyjnie palona tajwańska herbata oolong
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Witold
01.05.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Warstwy długich nut smakowych w każdym naparze. Pieczony ogród smaków bez najmniejszych zakłóceń. Spokojnie na 6–7 parzeń rzetelnych jakościowo.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane