KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Hojicha

Hojicha

Aromat:
     
(ocena: 4/5)
Smak:
     
(ocena: 4.07/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Hōjicha (焙じ茶) – japońska zielona herbata prażona, składająca się głównie z łodyżek krzewu herbacianego.

Hōjicha ma przyjemny i intensywny smak, charakteryzujący się wyraźnym paleniem. Po wypiciu zostawia w naczyniu przyjemny słodki aromat. Specyficzny sposób obróbki sprawia, że hōjicha nie przypomina standardowej zielonej herbaty. Można ją zalewać wrzątkiem bez obawy, że zepsuje to jej smak. Hōjicha cechuje się też niską zawartością kofeiny, co czyni ją dobrą herbatą dla dzieci i na wieczór. W Japonii często pijana do posiłków.

Sposób przygotowania: Zaparzać wodą o temperaturze ok. 90°C przez ok. 1 pierwsze parzenie. Drugie parzenie możemy trzymać tyle samo co pierwsze lub nieco wydłużyć do np. 1,5 minuty. 

Kraj pochodzenia: Japonia

Sposoby parzenia
3 g / 150 ml
90 °C
1-2 min
Zaparzać wodą o temperaturze ok. 90°C przez ok. 1 pierwsze parzenie. Drugie parzenia możemy trzymać tyle samo co pierwsze lub nieco wydłużyć do np. 1,5 minuty.
Oceny i opinie
Bardzo dymna i trawiasta herbata, napar pozostawia cierpki posmak na języku.. choć parzona w 95 stopniach jest wręcz nie do przełknięcia przy większej ilości suszu.. Polecam jako ciekawostkę dla ludzi poszukujących mocnych smaków :)
Artur Iwo Ryś | 22.02.2017
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Jedna z moich ulubionych, przypomina mi Japonie. Niepowtarzalny dymny smak.
Diana Błaszczyk | 04.10.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Herbatka dobra choć nie przypomina zielonej herbaty ani w smaku ani jej barwa też nie przypomina zielonej bo ma barwę złotawą jej smak jest lekko orzechowy a zarazem dziwny jak na herbatę zieloną podobny smak do oolongów
Piotr Żyża | 23.10.2014
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Jako miłośnik wszystkiego co wędzone i ciężkie, fan whisky z Islay, muszę powiedzieć że ta herbata przemawia do mnie. Wspaniała orzechowość aromatu i wyraźnie wyczuwalne głębokie nuty takiej jakby dymności czy ziemistości. Bardzo przypadła mi do gustu. Należy zwrócić uwagę że herbata ta w niczym właściwie nie przypomina typowej zielonej.
Jan Wieremjewicz | 21.03.2013
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Jeśli oczekujesz smaku zielonej herbaty, to się srodze zawiedziesz. Choć oficjalnie zielona, Hojicha smakiem bardziej przypomina herbaty żółte. Kolor i aromat nieszczególny, ale czego się spodziewać po herbacie wędzonej? Zbyt długo parzona nabiera średnio przyjemnego posmaku, zalecam raczej 15-25 sekund. Jedna z moich ulubionych herbat, choć niekoniecznie nadaje się do codziennego picia. Krótko mówiąc, niektórym posmakuje, a niektórym wręcz przeciwnie. Dopóki nie spróbujesz, nie dowiesz się :) Polecałbym jednak głównie ludziom lubiącym oryginalne i dziwne smaki.
Marcin Kempka | 31.01.2013
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(5/5)
Pyszna, zarówno w pierwszym parzeniu, jak i w drugim, lekko wędzony aromat, dla mnie jest niesamowity.
Joanna Wielgopolan | 23.08.2011
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Pyszna.Orzechowa nuta,bardzo oryginalny smak im dłużej ją piję tym bardziej mi smakuje.Niepowtarzalny aromat w ustach który długo się utrzymuje. Polecam.
Joanna Olbińska | 12.05.2011
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Ciekawy orzechowy posmak i tłusta konsystencja. Osobiście parzę nieco dłużej, traci na tym aromat, ale mam wrażenie, że zyskuje smak.
Michał Kulczewski | 10.04.2011
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Jestem smakoszem zielonych herbat, ale ta herbata mnie trochę rozczarowała. Smak nie za bardzo do mnie przemawia. Poza tym drażni mnie duża ilość łodyg pływających w herbacie.
Patrycja Kutrzuba | 16.03.2011
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
Pyszna herbata. I ta jej wyjątkowość...
Patryk Nazimek | 14.02.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Kilka zielonych herbat już piłem, ale ta nie jest po prostu dla mnie, za bardzo słomiany smak i zapach. Dla koneserów :-)
Piotr Krzysiak | 09.12.2010
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
Zmobilizowalo mnie do zalogowania sie i obronienia tej hernbaty. Ogolnie opinie o niej mam podobne jak o oolongu Shui Xian , ktorego przypomina mi smakiem. W obu przypadkach (co zaznaczono w opisach herbat - nie kupowalismy w ciemno) herbaty sa inne niz typowe smaki danej odmiany czy moze grupy herbat. Smak orzechowy, tak jakby \\\"tlusty\\\", \\\"wedzony\\\", parzy sie praktycznie raz - drugie parzenie takie sobie - calosc smaku i aromatu jest oddawana w pierwszym parzeniu, robionym zreszta w nietypowo wysokiej temperaturze. Parze ja sobie sporadycznie, jako \\\"cos odmiennego\\\" a nie jako \\\"zielona herbate\\\". Sadze, ze w Chinach moze byc komponowana z konkretnymi potrawami, czy przekaskami, komponujac sie razem z nimi.
Krzysztof Chendoszko | 15.10.2010
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Najgorsza zielona herbata jaka piłem, w zasadzie jedyna zielona herbata, która mi nie smakuje a piłem już ich sporo. Nie polecam.
Jarosław Olczyk | 14.10.2010
aromat:
     
(1/5)
smak:
     
(1/5)
Jestem pozytywnie zaskoczony tą herbatą, oraz jej ceną :) Zostawia na długo posmak w buzi, co lubię najbardziej. Będąc w Szkocji miałem okazje spróbować lokalnego przysmaku fast-food-owego, w postaci smażonych w głębokim tłuszczu batoników Snickers - i ta herbata mi je przypomina trochę ;)
Łukasz Dzięcioł | 31.03.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Bardzo dobra herbata, piję ją z odrobiną miodu. Polecam Kazia
Kazimiera Laska | 14.01.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Smakuje niebywale, najlepiej ją jeszcze podprażyć na patelni, aby więcej z niej wycisnąć
Alina Augustyniak | 15.03.2009
aromat:
     
(0/5)
smak:
     
(0/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test