Hojicha
klasyczna prażona herbata japońska

Hōjicha (焙じ茶) – japońska zielona herbata prażona, składająca się głównie z łodyżek krzewu herbacianego.
Hōjicha ma przyjemny i intensywny smak, charakteryzujący się wyraźnym paleniem. Po wypiciu zostawia w naczyniu przyjemny słodki aromat. Specyficzny sposób obróbki sprawia, że hōjicha nie przypomina standardowej zielonej herbaty. Można ją zalewać wrzątkiem bez obawy, że zepsuje to jej smak. Hōjicha cechuje się też niską zawartością kofeiny, co czyni ją dobrą herbatą dla dzieci i na wieczór. W Japonii często pijana do posiłków.
Sposób przygotowania: Zaparzać wodą o temperaturze ok. 90°C przez ok. 1 pierwsze parzenie. Drugie parzenie możemy nieco wydłużyć.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka
Hōjicha ma przyjemny i intensywny smak, charakteryzujący się wyraźnym paleniem. Po wypiciu zostawia w naczyniu przyjemny słodki aromat. Specyficzny sposób obróbki sprawia, że hōjicha nie przypomina standardowej zielonej herbaty. Można ją zalewać wrzątkiem bez obawy, że zepsuje to jej smak. Hōjicha cechuje się też niską zawartością kofeiny, co czyni ją dobrą herbatą dla dzieci i na wieczór. W Japonii często pijana do posiłków.
Sposób przygotowania: Zaparzać wodą o temperaturze ok. 90°C przez ok. 1 pierwsze parzenie. Drugie parzenie możemy nieco wydłużyć.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka
herbata:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5 g / 250 ml
90 °C
I parzenie 1-2 min
II 2-4 min
II 2-4 min
2 parzenia
Hojicha
klasyczna prażona herbata japońska
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Joanna
smak 5.00
aromat
5.00
Pyszna.Orzechowa nuta,bardzo oryginalny smak im dłużej ją piję tym bardziej mi smakuje.Niepowtarzalny aromat w ustach który długo się utrzymuje.
Polecam.
Jan
smak 5.00
aromat
5.00
Jako miłośnik wszystkiego co wędzone i ciężkie, fan whisky z Islay, muszę powiedzieć że ta herbata przemawia do mnie. Wspaniała orzechowość aromatu i wyraźnie wyczuwalne głębokie nuty takiej jakby dymności czy ziemistości. Bardzo przypadła mi do gustu. Należy zwrócić uwagę że herbata ta w niczym właściwie nie przypomina typowej zielonej.
Mateusz
smak 5.00
aromat
5.00
smakiem nieco podobna do Huang Xiao, bardzo przyjemna
Kazimiera
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobra herbata, piję ją z odrobiną miodu. Polecam
Kazia
Alina
smak 5.00
aromat
5.00
Smakuje niebywale, najlepiej ją jeszcze podprażyć na patelni, aby więcej z niej wycisnąć
Patryk
smak 5.00
aromat
5.00
Pyszna herbata. I ta jej wyjątkowość...
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Jestem pozytywnie zaskoczony tą herbatą, oraz jej ceną :) Zostawia na długo posmak w buzi, co lubię najbardziej. Będąc w Szkocji miałem okazje spróbować lokalnego przysmaku fast-food-owego, w postaci smażonych w głębokim tłuszczu batoników Snickers - i ta herbata mi je przypomina trochę ;)
Artur
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dymna i trawiasta herbata, napar pozostawia cierpki posmak na języku.. choć parzona w 95 stopniach jest wręcz nie do przełknięcia przy większej ilości suszu.. Polecam jako ciekawostkę dla ludzi poszukujących mocnych smaków :)
Joanna
smak 4.00
aromat
5.00
Pyszna, zarówno w pierwszym parzeniu, jak i w drugim, lekko wędzony aromat, dla mnie jest niesamowity.
Diana
smak 5.00
aromat
4.00
Jedna z moich ulubionych, przypomina mi Japonie. Niepowtarzalny dymny smak.
Piotr
smak 4.00
aromat
5.00
Herbatka dobra choć nie przypomina zielonej herbaty ani w smaku ani jej barwa też nie przypomina zielonej bo ma barwę złotawą jej smak jest lekko orzechowy a zarazem dziwny jak na herbatę zieloną podobny smak do oolongów
Michał
smak 4.00
aromat
4.00
Ciekawy orzechowy posmak i tłusta konsystencja. Osobiście parzę nieco dłużej, traci na tym aromat, ale mam wrażenie, że zyskuje smak.
Marcin
smak 5.00
aromat
3.00
Jeśli oczekujesz smaku zielonej herbaty, to się srodze zawiedziesz. Choć oficjalnie zielona, Hojicha smakiem bardziej przypomina herbaty żółte. Kolor i aromat nieszczególny, ale czego się spodziewać po herbacie wędzonej? Zbyt długo parzona nabiera średnio przyjemnego posmaku, zalecam raczej 15-25 sekund. Jedna z moich ulubionych herbat, choć niekoniecznie nadaje się do codziennego picia.
Krótko mówiąc, niektórym posmakuje, a niektórym wręcz przeciwnie. Dopóki nie spróbujesz, nie dowiesz się :) Polecałbym jednak głównie ludziom lubiącym oryginalne i dziwne smaki.
Krzysztof
smak 4.00
aromat
4.00
Zmobilizowalo mnie do zalogowania sie i obronienia tej hernbaty. Ogolnie opinie o niej mam podobne jak o oolongu Shui Xian , ktorego przypomina mi smakiem.
W obu przypadkach (co zaznaczono w opisach herbat - nie kupowalismy w ciemno) herbaty sa inne niz typowe smaki danej odmiany czy moze grupy herbat.
Smak orzechowy, tak jakby "tlusty", "wedzony", parzy sie praktycznie raz - drugie parzenie takie sobie - calosc smaku i aromatu jest oddawana w pierwszym parzeniu, robionym zreszta w nietypowo wysokiej temperaturze.
Parze ja sobie sporadycznie, jako "cos odmiennego" a nie jako "zielona herbate".Sadze, ze w Chinach moze byc komponowana z konkretnymi potrawami, czy przekaskami, komponujac sie razem z nimi.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



