TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Wakocha Koshun 2019

Wakocha Koshun 2019
herbata:
region:
Shizuoka, Japonia
zbiory:
letnie/second flush, 2019
Wakōcha Kōshun 2019 – japońska („wa” 和) czarna herbata („kōcha” 紅茶 – „czerwona” w dalekowschodniej nomenklaturze) uprawiana i wytwarzana przez rodzinę Katahira w Nunozawa, na górskich zboczach w mieście Shizuoka.
 
Wyjątkowa i warta uwagi już ze względu na fakt, że jako czarna herbata należy do rzadkości w Japonii, gdzie obecnie aż ponad 95% produkcji stanowią znane i cenione na całym świecie herbaty zielone. Powstała ponadto z nietypowego kultywaru (odmiany uprawnej) krzewu Camellia sinensis o nazwie „kōshun” 香駿, charakteryzującego się przede wszystkim wyrazistym, często kwiatowym aromatem. Człon „kō” 香 w kōshun oznacza właśnie „aromat”, z kolei „shun” 駿 odnosi się do dawnej prowincji Suruga, której obszar pokrywał się z częścią dzisiejszej prefektury Shizuoka.
 
Proponowaną przez nas Wakōcha Kōshun tworzą małe, lecz nierozdrobnione, poskręcane listki z tegorocznego drugiego (czerwcowego) zbioru. W zależności od parametrów parzenia możemy uzyskać z nich napar o łagodniejszym, słodko-winnym profilu albo też o mocniejszym charakterze, z zaskakującą, orzeźwiającą cytrusowością i nieco ostrzejszym akcentem. Te same liście polecamy zalewać dwu-, trzykrotnie. Całość może budzić interesujące skojarzenia z herbatami cejlońskimi, wzbogaconymi o wybijający się z początku smak i zapach skórki cytrusów, który później ustępuje miejsca lżejszej, jabłkowej nucie. Przyjemności degustacji dopełnia wspaniały, długo rozwijający się w ustach, słodkawy i pomarańczowy posmak.

Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, Nunozawa
Zbiór: czerwiec 2019 (nibancha)
Kultywar: Kōshun
Parzenie
4-5 g/250 ml
ok. 90 °C
1,5-2 min
2-3 g/100 ml, w temperaturze ok. 90 stopni C, parzyć przez 1,5-2 min (dłużej przy drugim czy trzecim parzeniu).

Wakocha Koshun 2019

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
10g - 12 pln
25g - 26 pln
50g - 49 pln
100g - 98 pln
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 pln, darmowa dostawa w Polsce od 150 pln, EUROPA za 45 pln, USA za 85 pln
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
5.00 5 5 0
Piotr smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Po raz pierwszy piję czarną herbatę japońską. Dlatego traktując to jako ciekawostkę, można ja polecić: napar wydziela wyraźny, dla mnie "intrygujący zapach, a smak naparu, mniej intensywny niż jego zapach, był wyraźnie cierpkawy, ale nie gorzki, ściągający błony śluzowe. To zapewne działanie garbników zawartych w tej herbacie.
Jacek smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
wysmienita
Jerzy smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Zapach suszu jest dosyć mocny i powiedziałbym ciężki. Dominuje zapach mokrej leśnej darni. Parzona przez 2,5 minuty w temperaturze około 90 stopni dała piekny, brązowy napar o zadziwiająco lekkim, kwiatowym aromacie i posmaku wody z ostrym (gryczanym np.) miodem i limonką. Bardzo orzeźwiający smak i aromat, napar dzięki niejakiej "lepkości" dłużej niż przy większości herbat pozostaje na języku. Najprawdopodobniej w na parze pozostają jakieś aktywne związki chemiczne bo herbata gorzknieje nawet po oddzielenie naparu od liści. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Także najlepiej parzyć w gaiwanach "na jeden łyk" i lepiej doradzać przez 2 i 3 zaparzeniu niż zaparzyć więcej na raz. Niestety nie nadaje się do dłuższego parzenia, wystarczą 3 minuty przy temp. 90 stopni i napar ma już mocno odczuwalną i nieprzyjemna goryczkę. Nie jest to idealna herbata, ale może być świetnym orzeźwieniem na gorętsze dni.
Paweł | DrFelix smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Mój faworyt wśród czarnych herbat japońskich, a przynajmniej póki co, bo miałem okazję pić tylko te trzy, które są na stronie eherbata.pl. Pierwsze parzenie wychodzi mocne, kojarzy mi się z lekko gorzką czekoladą z kawałkami chilli. Kolejne parzenia wychodzą łagodniej, kojarzą mi się z czekoladkami Merci o smaku pralin, tak, jakby delikatnie rozpuszczająca się w ustach czekolada. Rewelacja! Prócz tego ma trochę smaku czereśni, ale dominuje słodko gorzki smak czekoladowy. Długo zostawia swój posmak, co pozwala się dłużej nią cieszyć.
Rafał smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Od dawna zastanawiałem się, czy jest sens inwestować w tak drogą czarną herbatę. Teraz zadaje sobie pytanie dlaczego u nich taka herbata stanowi tylko skromny procent produkcji! Słodycz i owoce w czystej herbacie dają niesamowity efekt. Dziękuję za polecenie tego wyboru. Na pewno po to wrócę!
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane