Matcha Nishio – Chiyo Mukashi 20g
nagradzana, konkursowa herbata matcha

Matcha Nishio – Chiyo Mukashi – konkursowa herbata matcha pana Seigo Kondō z Nishio w prefekturze Aichi. Rzadka okazja do spróbowania tak wybornej jakości, a do tego świeżo mielonej herbaty matcha.
Smak słodki i delikatny, ale jednocześnie wyrazisty, z niemal zerową goryczą i cierpkością. W ustach na długo pozostaje przyjemny, słodki posmak. Tekstura kremowa, mleczna. Kolor proszku to umiarkowanie intensywna zieleń, ale sama przygotowana herbata ma już barwę bardzo intensywną. Wszystkie te czynniki wskazują, że mamy do czynienia z wyjątkowej jakości herbatą.
To herbata powstająca z krzewów poddanych tzw. „specjalnej uprawie” (特別栽培). Krzewy szczepu Ujihikari (jeden z najlepszych kultywarów przeznaczonych na herbatę matcha) zacieniane są na wyjątkowo długi czas, bo aż na 35 dni, z czego ostatnie 7 dni przed zbiorami zakrywane są trzecią warstwą materiału, która odcina dopływ światła w 99,9%. W przypadku zwykłej uprawy matcha stosuje się tylko 1 lub 2 warstwy materiału, które odcinają maksymalnie 95% światła. W uprawie tej stosuje się też dwu- lub trzykrotnie więcej organicznego nawozu (pulpa warzywna, katsuobushi, sproszkowane ości ryb itp…), co znacznie podnosi jej koszty. Ostatecznie następuje zbiór ręczny, który w przypadku herbaty ze „specjalnej uprawy” jest nieco wcześniejszy, niż w uprawie tradycyjnej. Zrywa się pąk i 4-5 liści, a nie pąk i 6-7 liści (co jest typowym standardem).
Następnie liście poddawane są krótkiej obróbce parą wodną, pięciostopniowemu procesowi suszenia i wielostopniowej selekcji. Ze 100 kilogramów zebranych liści zostaje jedynie 15-17 kilogramów liści nadających się do zmielenia na herbatę matcha. Herbata mielona jest przy pomocy kamiennych żaren – mielenie 40 gramów trwa aż godzinę. Szybsze mielenie sprawiłoby, że żarna zaczęłyby wydzielać ciepło, co źle wpływa na finalną jakość herbaty. Herbata została zmielona tuż przed wysłaniem do Polski
W słowach samego twórcy: „To nie jest herbata, którą robię, żeby zarobić. To herbata, którą robię, bo lubię wyzwania.”
Zbiory: maj 2022
Data mielenia: wrzesień 2022
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi, Nishio
Kultywar: Ujihikari
*Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie netto 20 g.
Smak słodki i delikatny, ale jednocześnie wyrazisty, z niemal zerową goryczą i cierpkością. W ustach na długo pozostaje przyjemny, słodki posmak. Tekstura kremowa, mleczna. Kolor proszku to umiarkowanie intensywna zieleń, ale sama przygotowana herbata ma już barwę bardzo intensywną. Wszystkie te czynniki wskazują, że mamy do czynienia z wyjątkowej jakości herbatą.
To herbata powstająca z krzewów poddanych tzw. „specjalnej uprawie” (特別栽培). Krzewy szczepu Ujihikari (jeden z najlepszych kultywarów przeznaczonych na herbatę matcha) zacieniane są na wyjątkowo długi czas, bo aż na 35 dni, z czego ostatnie 7 dni przed zbiorami zakrywane są trzecią warstwą materiału, która odcina dopływ światła w 99,9%. W przypadku zwykłej uprawy matcha stosuje się tylko 1 lub 2 warstwy materiału, które odcinają maksymalnie 95% światła. W uprawie tej stosuje się też dwu- lub trzykrotnie więcej organicznego nawozu (pulpa warzywna, katsuobushi, sproszkowane ości ryb itp…), co znacznie podnosi jej koszty. Ostatecznie następuje zbiór ręczny, który w przypadku herbaty ze „specjalnej uprawy” jest nieco wcześniejszy, niż w uprawie tradycyjnej. Zrywa się pąk i 4-5 liści, a nie pąk i 6-7 liści (co jest typowym standardem).
Następnie liście poddawane są krótkiej obróbce parą wodną, pięciostopniowemu procesowi suszenia i wielostopniowej selekcji. Ze 100 kilogramów zebranych liści zostaje jedynie 15-17 kilogramów liści nadających się do zmielenia na herbatę matcha. Herbata mielona jest przy pomocy kamiennych żaren – mielenie 40 gramów trwa aż godzinę. Szybsze mielenie sprawiłoby, że żarna zaczęłyby wydzielać ciepło, co źle wpływa na finalną jakość herbaty. Herbata została zmielona tuż przed wysłaniem do Polski
W słowach samego twórcy: „To nie jest herbata, którą robię, żeby zarobić. To herbata, którą robię, bo lubię wyzwania.”
Zbiory: maj 2022
Data mielenia: wrzesień 2022
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi, Nishio
Kultywar: Ujihikari
*Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie netto 20 g.
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
1,6g / 60-80ml
65-80°C
nie dotyczy
Proszek zalewamy małą ilością wody i roztrzepujemy do momentu otrzymania jednorodnej zawiesiny z warstwą pianki.
Matcha Nishio – Chiyo Mukashi 20g
nagradzana, konkursowa herbata matcha
smak
aromat
148 zł
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Rafał
smak 5.00
aromat
5.00
Świetna matcha! PS: brawo za wprowadzenie jej do oferty ;)
Daria
smak 3.00
aromat
5.00
Zapach proszku piękny! Słodki jak gyokuro. Smak faktycznie mleczny, miękki bez goryczy czy cierpkości czego doświadczyłam w innej matchy. Ogólnie smak jest bardzo ciekawy, ciężki do zdefiniowania :) Widać, że mielona ręcznie, nie daje tak obfitej piany i widać przepiękne drobinki szmaragdowej zieleni.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



