Matcha Nishio – Chiyo Mukashi 20g
konkursowa herbata matcha z prefektury Aichi
NOWOŚĆ
Matcha Nishio – Chiyo Mukashi – konkursowa herbata matcha pana Seigo Kondō z Nishio w prefekturze Aichi. Rzadka okazja do spróbowania tej wybornej jakości, a do tego świeżo mielonej herbaty matcha.
Smak słodki i delikatny, ale jednocześnie wyrazisty, z niemal zerową goryczą i cierpkością. W ustach na długo pozostaje przyjemny, słodki posmak. Tekstura kremowa, mleczna. Kolor proszku to umiarkowanie intensywna zieleń, ale sama przygotowana herbata ma już barwę bardzo intensywną.
To herbata powstająca z krzewów poddanych tzw. „specjalnej uprawie” (特別栽培). Krzewy szczepu Ujihikari (jeden z najlepszych kultywarów przeznaczonych na herbatę matcha) zacieniane są na wyjątkowo długi czas, bo aż na 35 dni, z czego ostatnie 7 dni przed zbiorami zakrywane są trzecią warstwą materiału, która odcina dopływ światła w 99,9%. W przypadku zwykłej uprawy matcha stosuje się tylko 1 lub 2 warstwy materiału, które odcinają maksymalnie 95% światła. W uprawie tej stosuje się też dwu- lub trzykrotnie więcej organicznego nawozu (pulpa warzywna, katsuobushi, sproszkowane ości ryb itp…), co znacznie podnosi jej koszty. Ostatecznie następuje zbiór ręczny, który w przypadku herbaty ze „specjalnej uprawy” jest nieco wcześniejszy, niż w uprawie tradycyjnej. Zrywa się pąk i 4-5 liści, a nie pąk i 6-7 liści (co jest typowym standardem).
Następnie liście poddawane są krótkiej obróbce parą wodną, pięciostopniowemu procesowi suszenia i wielostopniowej selekcji. Ze 100 kilogramów zebranych liści zostaje jedynie 15-17 kilogramów liści nadających się do zmielenia na herbatę matcha. Herbata mielona jest przy pomocy kamiennych żaren – mielenie 40 gramów trwa aż godzinę. Szybsze mielenie sprawiłoby, że żarna zaczęłyby wydzielać ciepło, co źle wpływa na finalną jakość herbaty. Herbata została zmielona tuż przed wysłaniem do Polski
W słowach samego twórcy: „To nie jest herbata, którą robię, żeby zarobić. To herbata, którą robię, bo lubię wyzwania.”
Zbiory: maj 2024
Data mielenia: sierpień 2024
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi, Nishio
Kultywar: Ujihikari
*Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie netto 20 g.
Smak słodki i delikatny, ale jednocześnie wyrazisty, z niemal zerową goryczą i cierpkością. W ustach na długo pozostaje przyjemny, słodki posmak. Tekstura kremowa, mleczna. Kolor proszku to umiarkowanie intensywna zieleń, ale sama przygotowana herbata ma już barwę bardzo intensywną.
To herbata powstająca z krzewów poddanych tzw. „specjalnej uprawie” (特別栽培). Krzewy szczepu Ujihikari (jeden z najlepszych kultywarów przeznaczonych na herbatę matcha) zacieniane są na wyjątkowo długi czas, bo aż na 35 dni, z czego ostatnie 7 dni przed zbiorami zakrywane są trzecią warstwą materiału, która odcina dopływ światła w 99,9%. W przypadku zwykłej uprawy matcha stosuje się tylko 1 lub 2 warstwy materiału, które odcinają maksymalnie 95% światła. W uprawie tej stosuje się też dwu- lub trzykrotnie więcej organicznego nawozu (pulpa warzywna, katsuobushi, sproszkowane ości ryb itp…), co znacznie podnosi jej koszty. Ostatecznie następuje zbiór ręczny, który w przypadku herbaty ze „specjalnej uprawy” jest nieco wcześniejszy, niż w uprawie tradycyjnej. Zrywa się pąk i 4-5 liści, a nie pąk i 6-7 liści (co jest typowym standardem).
Następnie liście poddawane są krótkiej obróbce parą wodną, pięciostopniowemu procesowi suszenia i wielostopniowej selekcji. Ze 100 kilogramów zebranych liści zostaje jedynie 15-17 kilogramów liści nadających się do zmielenia na herbatę matcha. Herbata mielona jest przy pomocy kamiennych żaren – mielenie 40 gramów trwa aż godzinę. Szybsze mielenie sprawiłoby, że żarna zaczęłyby wydzielać ciepło, co źle wpływa na finalną jakość herbaty. Herbata została zmielona tuż przed wysłaniem do Polski
W słowach samego twórcy: „To nie jest herbata, którą robię, żeby zarobić. To herbata, którą robię, bo lubię wyzwania.”
Zbiory: maj 2024
Data mielenia: sierpień 2024
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi, Nishio
Kultywar: Ujihikari
*Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie netto 20 g.
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
1,6 g / 60-80 ml (usucha)
3 g / 30 ml
(koicha)
3 g / 30 ml
(koicha)
70-85°C
nie dotyczy
Proszek zalewamy małą ilością wody i roztrzepujemy do momentu otrzymania jednorodnej zawiesiny z warstwą pianki.
Matcha Nishio – Chiyo Mukashi 20g
konkursowa herbata matcha z prefektury Aichi
smak
aromat
132 zł
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Daria
04.10.2019
smak 3.00
aromat
5.00
Zapach proszku piękny! Słodki jak gyokuro. Smak faktycznie mleczny, miękki bez goryczy czy cierpkości czego doświadczyłam w innej matchy. Ogólnie smak jest bardzo ciekawy, ciężki do zdefiniowania :) Widać, że mielona ręcznie, nie daje tak obfitej piany i widać przepiękne drobinki szmaragdowej zieleni.
Rafał
27.09.2019
smak 5.00
aromat
5.00
Świetna matcha! PS: brawo za wprowadzenie jej do oferty ;)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane