TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Kabusecha Kagoshima Bio

Kabusecha Kagoshima Bio
Kabusecha Kagoshima BIO – dla osób ceniących japońskie herbaty jest to pozycja warta szczególnej uwagi.

Kabusecha jest wariacją herbaty sencha, zacienianej jednak w nieco odmienny sposób niż gyokuro, tylko na tydzień przed zbiorami (w przypadku gyokuro zacienianie trwa 21 dni).

Dopływ światła ograniczany jest do 50% (w przypadku gyokuro odcina się prawie 90% światła). W efekcie uzyskuje się herbatę będącą dokładnie pośrodku gamy smaków między sencha a gyokuro, łączącą odświeżające cechy sencha oraz słodycz gyokuro.

Kabusecha z Kagoshimy ma piękne, żywe, aromatyczne, zielone liście - dające czysty zielony napar. Piękna, klasyczna i smaczna herbata którą powinni spróbować zarówno miłośnicy gyokuro, jak i wysokiej jakości sencha. 

Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima, Kirishima
Zbiory: wiosna 2020
Kultywar: Yabukita
Parzenie
7g / 250 ml wody
I parzenie 70-75 ºC
II 80°C
III 85°C
I 60s
II 20s
III 45s
3 parzenia

Kabusecha Kagoshima Bio

smak
     
4.58
aromat
     
4.75
25g - 18,50 zł
50g - 36 zł
100g - 72 zł
200g - 144 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.67 12 5 0
Anna smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Kupiłam, żeby spróbować ale jest tak wspaniała ,że na pewno jeszcze do niej wrócę. Aromat świeży,wspaniały. Smak głęboki, idealny dla mnie.
Daria smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jedyna w swoim rodzaju herbata. Unami, które jest delikatnie w tle a się nie narzuca, wraz z wszechogarniającą słodyczą pomieszaną z leśną nutką..... cóż za wyborny smak ; )
Danka smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo świeża, dużo nut cytrusowych, w tle trochę umami, trochę słodyczy:) super!
Oskar smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Dziś mi się właśnie skończyła :( Otrzymałem ją już wcześniej w gratisie i z tego co pamiętam była wcześniejszego roku. Jeśli chodzi o tegoroczną herbatę Kabusecha, to mogę powiedzieć że znacząco się różni, chociażby kolorem, tegoroczna jest ładna i żywa (Chodzi o liście) napar intensywnie zielony, poza tym pochodzi z miasta Kirishima (o ile dobrze pamiętam Kabusecha z wcześniejszego roku miała podaną tylko prefekturę Kagoshima) Jest jedną z moich ulubionych rodzajów herbat z Japonii, w smaku podobna do senchy ale jednocześnie do gyokuro, poza tym przyjemnie mi się ją piło :)
Miro Miro smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Super. Jak wysokiej jakości sencha z solidną domieszką gyokuro. W moim odczuciu oddaje klasyczny charakter japońskiej herbaty zielonej. Kolor wyraźnie zielonkawy, zapach mocny i swoiście zielono-japoński. Parzyłem wg przepisu sklepu, w temperaturach 1- stopnie niższych. Pierwsze parzenia w stronę słodyczy, trzecie wyraźnie glonowate i bardziej cierpkie - lecz równie ciekawe i smaczne jak poprzednie. W żadnym parzeniu nie było goryczy, smak każdego był interesujący, złożony i świeży. Z ciekawości zaparzyłem 4 raz - dwie i pół minuty w 85 stopniach - całkiem pijalne, jeszcze dalekie do nijakości. BDB stosunek jakości do ceny.
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Właśnie otrzymałem paczuszkę sto gram! Po pierwsze duży ukłon w stronę sklepu. Po pierwsze zamowilem wysylke PP a paczuszkę otrzymałem kurierem, po drugie sposób pakowania. Po otworzeniu paczuszki od razu się rzuca w oczy jakość herbaty. Długie, obłędnie pachnące, nie połamane szpileczki. Herbata ciemnozielona, błyszcząca. Od razu zaparzyłem wg. przepisu. Zastanawiałem się czy nie zaparzyć jej tak jak wcześniej parzyłem Gyokuro iri Sencha i Gyokuro(60 stopni 60 sekund) ale jednak zdecydowałem się na sposób podany tutaj w opisie. Po przesypaniu do rozgrzanego czajniczka uniósł się piękny słodki zapach. Po zaparzeniu i przelaniu do filiżanki stwierdziłem że najbardziej zielona z wszystkich herbat które teraz próbowałem. Smak głęboki, zero goryczki, lekko cierpka. Postanowiłem zaparzyć sobie dla porównania Gyokuro z sieci Five O'clock i zdecydowanie + na rzecz Kabusechy. Rano piłem Pi Lo Chun... Świetna herbata.. Ale wole jednak Japończyki:) W Kabusechy odnalazłem wodorosty, świeżość i odrobinę rybki której mi brakowało w Chińczykach. Reasumując Polecam!
Krzysztof smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Polecam w stylu gongfu: 8g na 100 ml. Najbardziej pasowało mi parzenie jej w miarę na chłodno: na oko pierwsze parzenie wodą trochę cieplejszą niż pokojowa, ok. 3 -4 minuty. Wyśmienity napar, mocne umami, cukierkowa słodycz, wodorosty, w posmaku konopie i cytryna. Następne parzenia coraz cieplejszą wodą idą bardziej w stronę cytrusową, czuć cytrynę i grejpfruta + cierpkość. Bardzo dobra, szczególnie za taką cenę. Parzenie gorętszą wodą, taką jak w proponowanym opisie w przypadku tej herbaty i mojego smaku skutkowało zbyt gorzkim i cierpkim naparem.
Michał smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Znakomite porozumienie między gyokuro a senchą. Smaczna herbata o świeżo zielonym, przejrzystym kolorze.
Tomek smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Wyjątkowa. Lekka i świeża. Moim zdaniem pełnię smaku rozwija w niższej temperaturze - parzona jak gyokuro. Polecam
Maciej smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Bardzo dobra kabusecha. Dla miłośników gyokuro, którym przeszkadza duża ilość umami (tutaj jest mniej). Intensywny aromat na plus.
Piotr smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Nuta, której szukałem od powrotu z Japonii jest też w Sencha Kyoto. W tej herbacie jest ona jednak czysta - bez "glonów". Dobra herbata w dobrej cenie gdyby nie darmowa próbka pewnie bym na nią nie "wpadł".
Łukasz smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Pyszna herbata, z tym, o co chodzi w herbatach japońskich. Warto eksperymentować, ale wspomniane parzenie "prawie jak Gyokuro" daje naprawdę fajne efekty.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane