Kabusecha Kagoshima Bio

zbiory:
smak:
aromat:
Kabusecha Kagoshima BIO – dla osób ceniących japońskie herbaty jest to pozycja warta szczególnej uwagi.
Kabusecha jest wariacją herbaty sencha, zacienianej jednak w nieco odmienny sposób niż gyokuro, tylko na tydzień przed zbiorami (w przypadku gyokuro zacienianie trwa 21 dni).
Dopływ światła ograniczany jest do 50% (w przypadku gyokuro odcina się prawie 90% światła). W efekcie uzyskuje się herbatę będącą dokładnie pośrodku gamy smaków między sencha a gyokuro, łączącą odświeżające cechy sencha oraz słodycz gyokuro.
Kabusecha z Kagoshimy ma piękne, żywe, aromatyczne, zielone liście - dające czysty zielony napar. Piękna, klasyczna i smaczna herbata którą powinni spróbować zarówno miłośnicy gyokuro, jak i wysokiej jakości sencha.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima, Kirishima
Zbiory: wiosna 2020
Kultywar: Yabukita
Kabusecha jest wariacją herbaty sencha, zacienianej jednak w nieco odmienny sposób niż gyokuro, tylko na tydzień przed zbiorami (w przypadku gyokuro zacienianie trwa 21 dni).
Dopływ światła ograniczany jest do 50% (w przypadku gyokuro odcina się prawie 90% światła). W efekcie uzyskuje się herbatę będącą dokładnie pośrodku gamy smaków między sencha a gyokuro, łączącą odświeżające cechy sencha oraz słodycz gyokuro.
Kabusecha z Kagoshimy ma piękne, żywe, aromatyczne, zielone liście - dające czysty zielony napar. Piękna, klasyczna i smaczna herbata którą powinni spróbować zarówno miłośnicy gyokuro, jak i wysokiej jakości sencha.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima, Kirishima
Zbiory: wiosna 2020
Kultywar: Yabukita
Parzenie
7g / 250 ml wody
I parzenie 70-75 ºC
II 80°C
III 85°C
II 80°C
III 85°C
I 60s
II 20s
III 45s
II 20s
III 45s
3 parzenia
Kabusecha Kagoshima Bio
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
Europa 45 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Anna
smak 5.00
aromat
5.00
Kupiłam, żeby spróbować ale jest tak wspaniała ,że na pewno jeszcze do niej wrócę. Aromat świeży,wspaniały. Smak głęboki, idealny dla mnie.
Daria
smak 5.00
aromat
5.00
Jedyna w swoim rodzaju herbata. Unami, które jest delikatnie w tle a się nie narzuca, wraz z wszechogarniającą słodyczą pomieszaną z leśną nutką..... cóż za wyborny smak ; )
Danka
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo świeża, dużo nut cytrusowych, w tle trochę umami, trochę słodyczy:) super!
Oskar
smak 5.00
aromat
5.00
Dziś mi się właśnie skończyła :( Otrzymałem ją już wcześniej w gratisie i z tego co pamiętam była wcześniejszego roku. Jeśli chodzi o tegoroczną herbatę Kabusecha, to mogę powiedzieć że znacząco się różni, chociażby kolorem, tegoroczna jest ładna i żywa (Chodzi o liście) napar intensywnie zielony, poza tym pochodzi z miasta Kirishima (o ile dobrze pamiętam Kabusecha z wcześniejszego roku miała podaną tylko prefekturę Kagoshima) Jest jedną z moich ulubionych rodzajów herbat z Japonii, w smaku podobna do senchy ale jednocześnie do gyokuro, poza tym przyjemnie mi się ją piło :)
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Właśnie otrzymałem paczuszkę sto gram! Po pierwsze duży ukłon w stronę sklepu. Po pierwsze zamowilem wysylke PP a paczuszkę otrzymałem kurierem, po drugie sposób pakowania. Po otworzeniu paczuszki od razu się rzuca w oczy jakość herbaty. Długie, obłędnie pachnące, nie połamane szpileczki. Herbata ciemnozielona, błyszcząca. Od razu zaparzyłem wg. przepisu. Zastanawiałem się czy nie zaparzyć jej tak jak wcześniej parzyłem Gyokuro iri Sencha i Gyokuro(60 stopni 60 sekund) ale jednak zdecydowałem się na sposób podany tutaj w opisie. Po przesypaniu do rozgrzanego czajniczka uniósł się piękny słodki zapach. Po zaparzeniu i przelaniu do filiżanki stwierdziłem że najbardziej zielona z wszystkich herbat które teraz próbowałem. Smak głęboki, zero goryczki, lekko cierpka. Postanowiłem zaparzyć sobie dla porównania Gyokuro z sieci Five O'clock i zdecydowanie + na rzecz Kabusechy.
Rano piłem Pi Lo Chun... Świetna herbata.. Ale wole jednak Japończyki:) W Kabusechy odnalazłem wodorosty, świeżość i odrobinę rybki której mi brakowało w Chińczykach. Reasumując Polecam!
Michał
smak 4.00
aromat
5.00
Znakomite porozumienie między gyokuro a senchą. Smaczna herbata o świeżo zielonym, przejrzystym kolorze.
Tomek
smak 4.00
aromat
5.00
Wyjątkowa. Lekka i świeża. Moim zdaniem pełnię smaku rozwija w niższej temperaturze - parzona jak gyokuro. Polecam
Maciej
smak 4.00
aromat
5.00
Bardzo dobra kabusecha. Dla miłośników gyokuro, którym przeszkadza duża ilość umami (tutaj jest mniej). Intensywny aromat na plus.
Piotr
smak 4.00
aromat
4.00
Nuta, której szukałem od powrotu z Japonii jest też w Sencha Kyoto. W tej herbacie jest ona jednak czysta - bez "glonów". Dobra herbata w dobrej cenie gdyby nie darmowa próbka pewnie bym na nią nie "wpadł".
Łukasz
smak 4.00
aromat
4.00
Pyszna herbata, z tym, o co chodzi w herbatach japońskich. Warto eksperymentować, ale wspomniane parzenie "prawie jak Gyokuro" daje naprawdę fajne efekty.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



