TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Goishicha
Goishicha (碁石茶) – bardzo niszowa herbata japońska. Jedna z nielicznych prawdziwie fermentowanych herbat na świecie.
 
Herbata tak nietypowa, że osiągnęła w kręgach herbacianych status niemal legendarny. Smak jest kwaskowo-słodki, octowy, przypominający suszoną śliwkę i pigwę. W przeciwieństwie do wszystkich typowych herbat, Goishicha przechodzi fermentację właściwą.
 
Proces produkcji Goishicha jest skomplikowany i pracochłonny (trwa ok. 2 miesiące):
– Rośnie na górskich zboczach o dobrym nasłonecznieniu. Wykorzystywane krzewy to nieokreślony, lokalny szczep zwany „herbatą górską”, oraz popularny w całej Japonii szczep yabukita.
– Zbierana w czerwcu i lipcu. Podczas zbiorów pozyskuje się nie tylko młode liście, ale też starsze, dobrze rozwinięte. Ponieważ przy takim zbiorze nie jest konieczna precyzja, obecnie liście na Goishicha są raczej ścinane razem z gałązkami za pomocą małych pił lub sierpów.
– Zebrane liście i gałązki za poddawane długiemu (1-2 godziny) podgrzewaniu parą wodną. Skroplona para wodna zostanie użyta na późniejszym etapie produkcji.
– Sortowanie liści od łodyżek i gałązek.
– Wysortowane liście są układane w pomieszczeniu w stosy wysokości 50-70 cm i przykrywane słomianymi matami na 7-10 dni. Zachodzi dojrzewanie pod wpływem drobnoustrojów.
– Liście wrzucane są do kadzi i dodawana jest do nich woda skroplona podczas obróbki parą. Liście zostają następnie ubite, a kadzie zamknięte. Dopływ tlenu zostaje odcięty i liście fermentują pod wpływem bakterii kwasu mlekowego przez kilka tygodni. 
– Ubite liście są cięte tasakiem w małe kostki.
– Suszenie na słońcu. Małe, ciemne kostki herbaty leżące jedna obok drugiej na słomianych matach przypominają z daleka czarne kamienie na planszy do go. Stąd Goishicha bierze swoją nazwę –  dosłownie „herbata jak kamienie do gry w go”
 
Goishicha może pochwalić się blisko 400-letnią historią, jednak w latach 70. XX wieku jej produkcja niemal zanikła i tylko jedna rodzina rolników znała tajniki jej wytwarzania. Dzięki ich wysiłkom udało się jednak zachować tradycję, a obecnie Goishicha zyskuje na popularności ze względu na smak, który nie sposób porównać z typową herbatą, a także ze względu na zainteresowanie jej prozdrowotnymi właściwościami. 
 
Zbiory: lato 2017
Kultywary: zairai, yabukita
 
Przygotowanie (według zaleceń producenta):
Sposób I (parzenie)
Jedną sztukę Goishicha (ok. 3 gramy) zalać 350 ml wrzątku i parzyć przez 4-5 minut. Liście mogą być ponownie zaparzane nawet 4-5 razy. 
Drugie parzenie może być nieco krótsze niż pierwsze. Od trzeciego zalania czas parzenia należy wydłużać.
 
Sposób II (gotowanie)
Jedną sztukę Goishicha wrzucić do 2 litrów gotującej się wody i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut. W zależności od preferowanej mocy, czas ten można nieco wydłużyć lub skrócić. 
 
W ten sposób przygotowany wywar można ostudzić, wstawić do lodówki i cieszyć się najdziwniejszą „ice tea” na świecie. ;-) 

Zamawiając 50 gramów tej herbaty otrzymają Państwo zapieczętowaną torebkę pakowaną w Japonii, w oryginalnym tekturowym pudełku.

Goishicha

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
heicha
region:
Japonia, Kōchi
zbiory:
letnie/second flush, 2017
Parzenie
1 szt./350ml
96°C (wrzątek)
4-5 minut
Sposób II: Jedną sztukę Goishicha wrzucić do 2 litrów gotującej się wody i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut. W zależności od preferowanej mocy, czas ten można nieco wydłużyć lub skrócić.
OCEŃ PRODUKT
5.00 1 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Andrzej smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wspaniała! Bardzo przyjemna...mile zaskoczyła mnie
ostatnio przeglądane