TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Goishicha

Goishicha
herbata:
region:
Japonia, Kōchi
zbiory:
letnie/second flush, 2017
Goishicha (碁石茶) – bardzo niszowa herbata japońska. Jedna z nielicznych prawdziwie fermentowanych herbat na świecie.
 
Herbata tak nietypowa, że osiągnęła w kręgach herbacianych status niemal legendarny. Smak jest kwaskowo-słodki, octowy, przypominający suszoną śliwkę i pigwę. W przeciwieństwie do wszystkich typowych herbat, Goishicha przechodzi fermentację właściwą.
 
Proces produkcji Goishicha jest skomplikowany i pracochłonny (trwa ok. 2 miesiące):
– Rośnie na górskich zboczach o dobrym nasłonecznieniu. Wykorzystywane krzewy to nieokreślony, lokalny szczep zwany „herbatą górską”, oraz popularny w całej Japonii szczep yabukita.
– Zbierana w czerwcu i lipcu. Podczas zbiorów pozyskuje się nie tylko młode liście, ale też starsze, dobrze rozwinięte. Ponieważ przy takim zbiorze nie jest konieczna precyzja, obecnie liście na Goishicha są raczej ścinane razem z gałązkami za pomocą małych pił lub sierpów.
– Zebrane liście i gałązki za poddawane długiemu (1-2 godziny) podgrzewaniu parą wodną. Skroplona para wodna zostanie użyta na późniejszym etapie produkcji.
– Sortowanie liści od łodyżek i gałązek.
– Wysortowane liście są układane w pomieszczeniu w stosy wysokości 50-70 cm i przykrywane słomianymi matami na 7-10 dni. Zachodzi dojrzewanie pod wpływem drobnoustrojów.
– Liście wrzucane są do kadzi i dodawana jest do nich woda skroplona podczas obróbki parą. Liście zostają następnie ubite, a kadzie zamknięte. Dopływ tlenu zostaje odcięty i liście fermentują pod wpływem bakterii kwasu mlekowego przez kilka tygodni. 
– Ubite liście są cięte tasakiem w małe kostki.
– Suszenie na słońcu. Małe, ciemne kostki herbaty leżące jedna obok drugiej na słomianych matach przypominają z daleka czarne kamienie na planszy do go. Stąd Goishicha bierze swoją nazwę –  dosłownie „herbata jak kamienie do gry w go”
 
Goishicha może pochwalić się blisko 400-letnią historią, jednak w latach 70. XX wieku jej produkcja niemal zanikła i tylko jedna rodzina rolników znała tajniki jej wytwarzania. Dzięki ich wysiłkom udało się jednak zachować tradycję, a obecnie Goishicha zyskuje na popularności ze względu na smak, który nie sposób porównać z typową herbatą, a także ze względu na zainteresowanie jej prozdrowotnymi właściwościami. 
 
Zbiory: lato 2017
Kultywary: zairai, yabukita
 
Przygotowanie (według zaleceń producenta):
Sposób I (parzenie)
Jedną sztukę Goishicha (ok. 3 gramy) zalać 350 ml wrzątku i parzyć przez 4-5 minut. Liście mogą być ponownie zaparzane nawet 4-5 razy. 
Drugie parzenie może być nieco krótsze niż pierwsze. Od trzeciego zalania czas parzenia należy wydłużać.
 
Sposób II (gotowanie)
Jedną sztukę Goishicha wrzucić do 2 litrów gotującej się wody i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut. W zależności od preferowanej mocy, czas ten można nieco wydłużyć lub skrócić. 
 
W ten sposób przygotowany wywar można ostudzić, wstawić do lodówki i cieszyć się najdziwniejszą „ice tea” na świecie. ;-) 

Zamawiając 50 gramów tej herbaty otrzymają Państwo zapieczętowaną torebkę pakowaną w Japonii, w oryginalnym tekturowym pudełku.
Parzenie
1 szt./350ml
96°C (wrzątek)
4-5 minut
Sposób II: Jedną sztukę Goishicha wrzucić do 2 litrów gotującej się wody i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut. W zależności od preferowanej mocy, czas ten można nieco wydłużyć lub skrócić.

Goishicha

smak
     
5.00
aromat
     
5.00

czekamy na dostawę

dostawa: od 7 pln, darmowa dostawa od 150 pln, wysyłka ekspresowa do 24h,
za granicę za 36 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
5.00 5 5 0
Piotrek smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Miłośnikiem herbaty jestem od niedawna, więc znawca że mnie nie jest. Ale ostatnio dość często delektuję się dobrą herbatką. I to jest właśnie herbata, którą można się delektować i która mnie wyjątkowo pozytywnie zaskoczyła. Nawet gdyby się chciało, to nie da się o tej herbacie napisać nic złego; dobry aromat a smak rewelacyjny. Warto spróbować. Jedyny minus to cena.
Andrzej smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wspaniała! Bardzo przyjemna...mile zaskoczyła mnie
Karol W smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Herbata bardzo specyficzna i warta spróbowania. W zapachu niczym piwo porter. W smaku wyczuwalna śliwka oraz delikatna kwasowość. Polecam
Jarek smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Zupełnie coś innego i nowego wśród herbat. W smaku jakby suszone owoce lekko wpadające w smak winka własnej roboty, nie spodziewałem się tego. Zapach też przyjemny, słodki. Jedyna wada jaką widzę to jej cena która mogłaby być niższa.
Mikołaj smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Świetna. Bardzo zaskakująca. Bez cienia goryczy pomimo dość długich parzeń.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane