Bancha
prosta, codzienna japońska herbata zielona
Bancha – japońska herbata codzienna. Intensywny smak i nieco niższa zawartość kofeiny.
Bancha produkowana jest z liści tych samych krzewów, co sencha. Zbierane są jednak większe, mniej delikatne liście położone niżej na gałązkach krzewu, lub też stosuje się liście z późniejszych, letnich i jesiennych zbiorów. W naszym sklepie otrzymają Państwo oryginalną japońską herbatę, a nie jej chińską wersję.
Starsze liście zawierają mniej kofeiny i więcej garbników. W związku z tym napar bancha jest mniej pobudzający i bardziej goryczkowy. Herbatę bancha można zaparzać wodą o wyższej temperaturze, niż w przypadku delikatnej sencha. Bancha dobrze sprawdzi się jako herbata do posiłku lub jako orzeźwiający napój na zimno.
Kraj pochodzenia: Japonia
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
region:
zbiory:
Parzenie
ok. 5g / 250 ml
ok. 80-85°C
I parzenie 1-2 min
II parzenie 2-3 min
III parzenie 5-6 min
II parzenie 2-3 min
III parzenie 5-6 min
3 parzenia
Bancha
prosta, codzienna japońska herbata zielona
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Fabian
07.08.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Według mnie to nawet lepsza niż Sencha, Głębszy i intensywniejszy smak przez dłuższe parzenie
Bartosz
30.04.2024
smak 3.00
aromat
2.00
Niezbyt wyraziste aromaty, napar dość mętny, na dnie zbiera się spora ilość pyłu.
Tomek
13.04.2022
smak 4.00
aromat
4.00
Bardzo dobra codzienna herbata. Cena współmierna do jakości. Wyraźny smak utrzymuje nawet w czwartym parzeniu. Nie ma wyraźnej goryczki jak w herbatach od innych dostawców. Polecam.
Tomek
12.04.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobra codzienna herbata :) Można zalewać nawet 4 razy i nie traci smaku
Robert
01.04.2022
smak 4.00
aromat
3.00
Bardzo łagodna w smaku i zapachu. Spodziewałem się większej wyrazistości, bardzo przeciętna herbata.
Jest trochę słodyczy, gładkości. Jako herbatę codzienną wolę jednak jakiegoś yunnana.
Maciej
13.05.2021
smak 3.00
aromat
2.00
Przeciętna herbata. Nie jest zła, ale trochę ściąga podniebienie. Może być do codziennego picia, chociaż są lepsze chińskie herbaty w podobnej lub niższej cenie, które są smaczniejsze...
Tobiasz
25.02.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Przerzuciłem się z Senchy na Banchę, z uwagi na L-teaninę, oraz mniejszą zawartość kofeiny. Chociaż Bancha Kyoto jest o wiele wyższej jakości i to ona jest moją ulubioną herbatą Bancha, to ta zwykła Bancha ma świetny balans między ceną a jakością. Jako herbata codzienna jest super.
F. K.
25.02.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Dobra, mocna. Ja to parzę prawie wrzątkiem i za to też lubię te herbatę, że nie trzeba się przy niej martwić o temperaturę wody tak bardzo. W tej cenie lepszy wybór niż zwykła sencha.
Paweł
23.01.2021
smak 1.00
aromat
1.00
Szczerze tak sobie , ni aromat ni smak
Łukasz
13.09.2018
smak 4.00
aromat
4.00
Naprawdę smaczna herbata do codziennego popijania.
Artur
03.02.2017
smak 4.00
aromat
4.00
Świetna herbata dla ciała i duszy :) harmonia w pełni przy mocniejszym parzeniu z shiboridashi, z większą dawką suszu...
Artur
12.12.2015
smak 5.00
aromat
5.00
Klasyka w najlepszym wydaniu,jeden z moich faworytów jeśli chodzi o herbaty zielone.
Gabriel
09.04.2015
smak 5.00
aromat
4.00
Wspaniała herbata! Napar jest delikatny, ale świetnie smakuje. Troszkę gorzej z aromatem, który nie jest już tak mocny. Polecam każdemu!
Robert
16.11.2012
smak 4.00
aromat
4.00
Herbata ma łagodny smak, w dużej mierze zależy od czasu zaparzania i temperatury wody. Jej zapach przywodzi mi na myśl las.
Paweł
01.09.2012
smak 5.00
aromat
5.00
kurcze..zapomniałem już że tanie herbaty, też mogą być dobre.truskawkowy aromat i ta lekka owocowość smaku jest...cudna! polecam!
Mateusz
06.01.2011
smak 5.00
aromat
5.00
Urzekł mnie jej niezwykle łagodny smak.:)
Agnieszka
13.11.2009
smak 4.00
aromat
5.00
Przez pewien czas po zakupie banchy parzyłam ją zgodnie z przepisem podanym w ,,Opisie produktu\\\". Wówczas herbata miała delikatny słomkowy smak. Kolor był przejrzyście zieloniutki, a zapach bardzo nikły.
Odkąd odkryłam makrobiotyczny przepis na parzenie banchy, trzymam się tylko jego. W imbryczku umieszczamy łyżeczkę herbaty i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez dziesięć minut.
Tak przygotowany napar ma intensywny, dość gorzki aromat. W smaku jest cierpki i po dłuższej chwili pozostawia przyjemną słodycz na języku. Kolor również jest zmieniony; bardziej głęboka i złamana zieleń. Można dodać plasterek świeżego imbiru i wówczas napój zyska rozgrzewający charakter bardzo przydatny w czasie jesiennych chłodów.
Po tak przygotowanej herbacie czuć, że z liści zostało wyciągnięte wszystko, co najlepsze. Szczególnie polecam rano na przebudzenie.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane