TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbata Pu-erh

(28)

Herbata Pu-erh

 

Co to jest pu-erh? 


Pu-erh w Polsce często nazywany jest potocznie herbatą czerwoną. W tej kategorii kryje się tak naprawdę kilka znacznie różniących się od siebie herbat. Najbardziej powszechnie kojarzony pu-erh ma charakterystyczny ziemisty aromat i daje bardzo ciemny napar. To pu-erh typu shu (dojrzały), powstający w przyspieszonym procesie dojrzewania mikrobiologicznego (przy udziale drobnoustrojów, w podwyższonej temperaturze i wilgotności). Potocznie mówi się, że jest to herbata fermentowana. To herbata słodkawa, lepka, gęsta.

Drugi typ herbaty pu-erh to sheng, czyli „surowy” lub „zielony” pu-erh. Z technicznego punktu widzenia, bardzo młoda surowa herbata pu-erh jest zbliżona do herbaty zielonej – ma ziołowo-kwiatowy aromat oraz goryczkowy, zielony smak. Kolor naparu takiej herbaty jest bardzo jasny, zielonkawo-żółty. Surowy pu-erh to herbata swobodnie dojrzewająca i dopiero z biegiem lat nabiera ciemniejszej barwy, owocowych i ziemistych aromatów. 

Wszystkie herbaty pu-erh pochodzą z prowincji Yunnan w południowych Chinach i w większości wytwarzane są z wielkolistnej odmiany krzewu herbacianego. Herbata produkowana w ten sam sposób, ale nie wytwarzana w Yunnanie, nie jest herbatą pu-erh.

 

Prasowana herbata pu-erh


Duża część herbat pu-erh prasowana jest w formy dysków, cegiełek, gniazdek lub kuleczek. Najbardziej tradycyjna forma to „ciastko, czyli dysk o masie 357 gramów, ale rzadziej także 100, 200, 250 lub 400 lub 500 gramów. Prasowane są zarówno herbaty dojrzałe, jak i surowe. Prasowany pu-erh jest łatwiejszy w przechowywaniu, a biorąc pod uwagę, że te herbaty można przechowywać przez dziesięciolecia, jest to istotna kwestia.
Nieprasowany surowy pu-erh nazywany jest mao cha. 

 

Właściwości herbaty pu-erh


W Internecie znaleźć można mnóstwo informacji o cudownych właściwościach odchudzających „czerwonej herbaty”. Jest prawdą, że pu-erh wpływa na metabolizm bardziej aktywnie niż inne typy herbaty i w małym zakresie przejawia zdolność do rozbijania tkanki tłuszczowej. Nic dziwnego, że jest standardową herbatą od dziesięcioleci podawaną w Hongkongu jako stały element ciężkich posiłków dimsum! Tak jak inne herbaty, pu-erh zawiera też duże ilości silnych przeciwutleniaczy.

Chcemy jednak zaznaczyć, że spłycanie znaczenia pu-erha jedynie do jego roli jako herbatki funkcyjnej nie pozwala mu na zyskanie zasłużonego uznania jako wysokiej klasy herbaty dla koneserów.

 

Nazwa – czy pu-erh to herbata czerwona?


Nazewnictwo tej kategorii herbat jest przedmiotem wielu dyskusji. Dojrzewającą herbatę z Yunnanu najlepiej nazywać po prostu – pu-erh. Często spotykana w Polsce nazwa „herbata czerwona” jest nielogiczna i błędna. Nie ma żadnych powodów historycznych i technicznych dla takiej nazwy! Więcej o problemie czerwonej herbaty piszemy w tym artykule

W Chinach dojrzała herbata pu-erh i inne herbaty produkowane w tym samym stylu grupowane są jako heicha – czyli dosłownie herbata czarna. Przyjęło się jednak, że termin heicha używa się dla herbat dojrzewających spoza Yunnanu, np. Liu Bao z Guangxi. Aby nie wprowadzać zamieszania w nazewnictwie, w Polsce heicha często tłumaczy się jako „herbata ciemna”. Sama nazwa pu-erh (w obecnej transkrypcji chińskiego zapisywana pu’er) pochodzi od miasteczka Pu’er, gdzie znajdowała się placówka cesarskiego poborcy podatkowego i skąd herbata pu-erh ruszała w drogę do innych regionów Chin. 

 

Stara herbata pu-erh


Pu-erh świetnie nadaje się do długiego, wieloletniego przechowywania. Szczególnie ceniona jest stara herbata pu-erh typu sheng, która z biegiem lat aktywnie zmienia swój charakter. Również dojrzały pu-erh shu z wiekiem łagodnieje i nabiera coraz ciekawszego smaku, ale zmiana ta jest znacznie bardziej subtelna. Pu-erh w wieku kilkudziesięciu lat to jedne z najdroższych herbat na świecie. Nie znaczy to jednak, że pu-erh koniecznie musi być długo leżakowany! Dobrej jakości herbata pu-erh świetnie smakuje niezależnie od wieku.
 

Jak parzyć herbatę pu-erh?


Parzenie herbaty pu-erh jest bardzo proste – prawie zawsze parzymy pu-erh świeżo zagotowaną wodą w temperaturze bliskiej wrzenia. Wyjątkiem mogą być jedynie młode herbaty sheng, do których wodę można lekko ostudzić (do 85-90°C). Parząc herbaty dojrzałe (shu) dobrą praktyką jest krótkie płukanie liści przed parzeniem, aby oczyścić je z niepożądanych produktów procesu dojrzewania. Parząc pu-erh w stylu europejskim zalecamy użycie ok. 4 g liści na 250 ml. Polecamy parzenie przez 1-3 minuty. Jedną porcję herbaty pu-erh można parzyć więcej niż raz. 

Standardowym sposobem parzenia pu-erhów w Chinach jest styl gongfu cha – w gaiwanie lub małym czajniczku. W tym stylu używamy dużo liści i mało wody, jakieś 5-7 gramów na 100 ml. Parzenia są bardzo krótkie, ale wielokrotne, stopniowo wydłużane. 

Więcej dowiecie się z naszego wprowadzenia do herbaty pu-erh.