Lao Cha Tou Pu-erh 2007
„herbaciane główki” – dojrzały pu-erh w grudkach
Lao Cha Tou Pu-erh 2007 – „herbaciane główki” – dojrzała herbata pu-erh w grudkach powstających naturalnie w procesie dojrzewania w stosach. Słodka, gęsta i bardzo wydajna.
W aromacie wyczuwalne są nuty ziemiste i grzybowe, lub mówiąc bardziej ogólnie – ściółka leśna. W smaku jest słodka, gęsta, łagodna, z akcentami suszonych owoców i drewna. Przyjemna, aksamitna struktura naparu. Jak przystało na lao cha tou, można ją parzyć długo i wielokrotnie, a cały czas będzie nam mogła coś od siebie dać. Dzięki kilkunastoletniemu sezonowaniu w gorącym i wilgotnym klimacie Malezji, herbata zyskała dodatkowe oblicze gładkości i dojrzałości.
Lao cha tou to naturalnie i samoistnie powstające grudki, które tworzą się na dnie stosu, w którym herbata dojrzewa – tam, gdzie nie da się skutecznie wymieszać liści herbaty, a drobnoustroje są najbardziej aktywne. W procesie dojrzewania herbaty pu-erh drobnoustroje produkują cukry, które odpowiadają za sklejanie się liści herbaty i powstawanie lao cha tou. W przeszłości „herbaciane główki” były wykorzystywane jako rodzaj zaczynu do kolejnej partii dojrzewającej herbaty.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Zbiory: 2007 lub wcześniej
Spróbuj także herbaty lao cha tou z 2022 roku!
W aromacie wyczuwalne są nuty ziemiste i grzybowe, lub mówiąc bardziej ogólnie – ściółka leśna. W smaku jest słodka, gęsta, łagodna, z akcentami suszonych owoców i drewna. Przyjemna, aksamitna struktura naparu. Jak przystało na lao cha tou, można ją parzyć długo i wielokrotnie, a cały czas będzie nam mogła coś od siebie dać. Dzięki kilkunastoletniemu sezonowaniu w gorącym i wilgotnym klimacie Malezji, herbata zyskała dodatkowe oblicze gładkości i dojrzałości.
Lao cha tou to naturalnie i samoistnie powstające grudki, które tworzą się na dnie stosu, w którym herbata dojrzewa – tam, gdzie nie da się skutecznie wymieszać liści herbaty, a drobnoustroje są najbardziej aktywne. W procesie dojrzewania herbaty pu-erh drobnoustroje produkują cukry, które odpowiadają za sklejanie się liści herbaty i powstawanie lao cha tou. W przeszłości „herbaciane główki” były wykorzystywane jako rodzaj zaczynu do kolejnej partii dojrzewającej herbaty.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Zbiory: 2007 lub wcześniej
Spróbuj także herbaty lao cha tou z 2022 roku!
herbata:
zbiory:
Parzenie
5g / 250ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 minuty
II 3-5 min
III 10 min+
II 3-5 min
III 10 min+
3 parzenia
W stylu gongfu cha:
6-7g / 100 ml, wrzątek, płukanie liści*, seria krótkich, stopniowo wydłużanych parzeń
*zalecane wydłużone przepłukanie liści, niezależnie od stylu parzenia
6-7g / 100 ml, wrzątek, płukanie liści*, seria krótkich, stopniowo wydłużanych parzeń
*zalecane wydłużone przepłukanie liści, niezależnie od stylu parzenia
Lao Cha Tou Pu-erh 2007
„herbaciane główki” – dojrzały pu-erh w grudkach
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane