TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Vintage Liu Bao (lata 90.)

Vintage Liu Bao (lata 90.)
herbata:
region:
zbiory:
Vintage Liu Bao (lata 90.) – stara, tradycyjna herbata Liu Bao o dużych liściach. Leżakowana przez ponad 20 lat.

Liu Bao z prowincji Guangxi zalicza się do herbat typu heicha (黑茶), czyli herbat ciemnych. Wszystkie herbaty tego typu przeznaczone są do długiego leżakowania. Ta herbata swoje już odleżała i pięknie dojrzała.

Aromat suchych liści kojarzy się z warzywami dopiero co wyciągniętymi z ziemi (buraki, ziemniaki) i z suchą ściółką leśną. Napar bardzo przyjemny, ziemisty, ale mniej słodki, bardziej wytrawny niż w przypadku herbat pu-erh, z nutami drzewnymi i orzechowymi. Barwa czerwona, charakterystyczna dla Liu Bao. Dopiero po krótkiej chwili w ustach pojawia się słodycz – co ciekawe, głównie po bokach jamy ustnej, a nie na podniebieniu i w przełyku, jak zazwyczaj w przypadku „powracającej słodyczy” występującej w niektórych herbatach. Bardzo relaksująca, kojąca i rozgrzewająca herbata. 

Liu Bao czasem mylone jest z herbatą pu-erh. Nie można się temu zupełnie dziwić, bo w ciągu ostatnich 50 lat te dwie herbaty wywarły na siebie bardzo duży wzajemny wpływ. Kiedy na przełomie lat 60. i 70. opracowywano w Yunnanie technologię produkcji dojrzałej herbaty pu-erh, wzorowano się głównie na Liu Bao. Technologia ta została przez producentów pu-erha zmodyfikowana i rozwinięta. Wielki sukces dojrzałej herbaty pu-erh sprawił natomiast, że od lat 90. Liu Bao często produkowane jest w ten sam sposób, co dojrzały pu-erh. Tutaj mamy jednak do czynienia z bardziej tradycyjnym Liu Bao, pakowanym do bambusowych koszyków, w których jest leżakowane. Gdzieniegdzie w oferowanej herbacie można znaleźć jeszcze grudki zbitych liści, które tworzą się podczas ubijania liści w koszykach. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangxi, Cangwu
Zbiory: lata 90. (dokładny rocznik nieznany)
Parzenie
5g / 100ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 15s; II 15s; III 30s; IV 1 min; V 2 min; VI 5 min+
5-6 parzeń w stylu gongfu
W przypadku parzenia w dużym czajniku zalecamy jedno długie parzenie przez około 10 minut. Proporcje 1g na każde 100 ml wody. Herbatę Liu Bao można też gotować.

Vintage Liu Bao (lata 90.)

smak
     
4.50
aromat
     
3.50
10g - 12 zł
25g - 28 zł
50g - 55 zł
100g - 110 zł
wysyłka: w ciągu 2-3 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.00 2 5 0
Wiesław smak  
     
5.00     aromat  
     
3.00
Herbata warta swojej ceny! Osobiście lubię wytrawne smaki więc mi bardzo odpowiada. Jest dokładnie tak jak piszecie słodycz wraca bokami jamy ustnej. Za aromat daję trzy gwiazdki ale ciemne herbaty nie pije się ze względu na aromat, który nigdy nie był ich mocną stroną. Kto chce aromaty musi sięgnąć po wulongi.
Piotrek smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Na pewno warto przetestować. Bardzo przyjemna w smaku i ma coś w sobie. Mnie tego typu herbatki najbardziej smakują z odrobiną miodu. Z miodem, to bym chyba nawet 5 gwiazdek dał. Tak czy inaczej polecam.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane