TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Dongguo Gushu Pu-erh 2020

Dongguo Gushu Pu-erh 2020
Dongguo Gushu Pu-erh 2020 – surowa herbata pu-erh ze starych drzew herbacianych. Soczysta i głęboka. 

Młody surowy pu-erh bardzo wysokiej klasy, wytwarzany ze starych i dzikich drzew herbacianych rosnących w Dongguo, w pobliżu Mengku. Materiał bazowy został podzielony tak, że każde ciasto zawiera liście tylko z jednego drzewa. To pełna, głęboka, soczysta herbata. Raczy nas aromatem owoców tropikalnych, polnych kwiatów, a zaparzone liście mają w sobie coś ze świeżo ściętego, żywicznego drewna. Słodko-gorzka, jak przystało na młody pu-erh ze starych drzew, ale z wyraźną „powracającą słodyczą” (huigan). 

Jednocześnie jest to herbata bardzo łatwa w odbiorze, którą możemy polecić zarówno początkującym, jak i koneserom herbaty pu-erh typu sheng. Sprasowana w ciastka o masie netto 200g. Ciastka nie są mocno sprasowane, łatwo oddziela się z nich liście.

Młoda herbata sheng pu-erh to z technicznego punktu widzenia dojrzewająca herbata zielona – w krótkim czasie leżakowania w liściach nie postąpiły jeszcze procesy utleniania i dojrzewania, nadające smaki charakterystyczne dla starszych, dojrzałych herbat pu-erh.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, region Mengku, Dongguo
Zbiory: kwiecień 2020 (data prasowania: 26.04.2020)
Odmiana: yunnańska odmiana wielkolistna (Yunnan Da Ye Zhong 云南大叶种)

Parzenie:
W wypadku wszystkich surowych pu-erhów zdecydowanie zalecane jest parzenie w stylu chińskim (nazywanym też gongfu cha):
4-6g/100ml, temp. 95°C
Przed parzeniem ogrzewamy naczynia wodą, następnie przepłukujemy liście przez kilkanaście sekund w celu ich ogrzania, otwarcia i nawilżenia.
I parzenie 15 sekund; II 10 s; III 15s; IV 20s – kolejne parzenia stopniowo wydłużamy o kilkanaście sekund każde. Jedną porcję liści można parzyć około 10 razy.

Sposób zachodni (w większym czajniczku):
4g/250ml, temp. ok. 90°C
I parzenie 1 minuta; II 1,5 min; III 3 min

Nie wiesz czy warto kupować całe ciastko? Dostępne są próbki 10, 25 i 50g!
Parzenie
4-5g/ 250 ml
90-96°C
I parzenie 1 minuta
II 1,5 min
III 3 min
3
Zdecydowanie zalecamy parzenie w gaiwanie lub małym czajniczku. Szczegóły w opisie produktu.
przeglądane