Guangxi Liu Bao
klasyczna herbata ciemna (heicha)

Guangxi Liu Bao – herbata klasyfikowana w Chinach jako ciemna (heicha), tak jak dojrzałe herbaty pu-erh, ale niebędąca herbatą pu-erh. Popularna codzienna herbata w południowych Chinach i Malezji, ale mało znana w Europie.
Herbata Liu Bao produkowana jest według tradycyjnej metody: po podgrzaniu i zwijaniu, liście pozostawiane są na kilkadziesiąt (20-30) godzin w stosach wysokości 30-50 cm, gdzie zachodzi ich dojrzewanie (potocznie fermentacja).
Ten proces służył za jeden z punktów odniesienia specjalistom, którzy na przełomie lat 60. i 70. opracowywali technikę obróbki dojrzałej (produkowanej metodą przyspieszoną) herbaty pu-erh.
Herbata Liu Bao produkowana jest według tradycyjnej metody: po podgrzaniu i zwijaniu, liście pozostawiane są na kilkadziesiąt (20-30) godzin w stosach wysokości 30-50 cm, gdzie zachodzi ich dojrzewanie (potocznie fermentacja).
Ten proces służył za jeden z punktów odniesienia specjalistom, którzy na przełomie lat 60. i 70. opracowywali technikę obróbki dojrzałej (produkowanej metodą przyspieszoną) herbaty pu-erh.
Smak jest bogaty i dojrzały, orzechowy, drzewno-ziemisty
Zbiory: wiosna 2018
Pochodzenie: Chiny, region Guangxi, powiat Cangwu
herbata:
funkcje:
Parzenie
4g / 250ml
96°C (wrzątek)
I parzenie: 2-3 min
II parzenie 3-6 min
II parzenie 3-6 min
2 parzenia
Najlepiej nadaje się do parzenia w stylu gongfu (6g / 100 ml) lub do pojedynczego długiego parzenia (1g/100 ml, około 10 minut).
Guangxi Liu Bao
klasyczna herbata ciemna (heicha)
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Świetna herbata! Może aromat nie jest wielokrotnie złożony, no ale jest to (zgodnie z opisem na stronie sklepu) "herbata codzienna". Aromat jest torfowo-korzenny, smak ziemisty, ale przy tym całość jest bardzo przyjemna, dobrze "ułożona", nie nazbyt agresywna czy zalegająca. Przyznam, że herbata jest skrojona pod mój gust, ale gorąco polecam ją wszystkim lubującym się w bardziej wyrazistych dojrzewających pu-erh'ach.
Igor
smak 5.00
aromat
5.00
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny, smakiem nie ustępuje droższym pu-erhom.
Konrad
smak 5.00
aromat
5.00
W smaku jak klasyczny pu-erh typu shu - czysty, ziemisty, może odrobinę korzenny, bez śladu "owoców morza". Podobnie z "cierpliwością" - trzy lub cztery przyjemne parzenia, zaczynając od 30 sekund i biorąc ok 3 g suszu na 150 ml wrzątku. Jak dla mnie - przyjemna herbata na chłodniejsze dni.
janusz
smak 5.00
aromat
4.00
Wszyscy domownicy odkryli "owoce morza". Wiec cała jest tylko dla mnie :) Intensywna i zrównoważona smakowo.
Wiesław
smak 5.00
aromat
4.00
Polek
Cieszę się, że w ogóle macie w ofercie ciemne herbaty (hei cha) w nomenklaturze angielskiej nazywanej dark tea. Szkoda, że tylko Liu Bao, jakkolwiek nadrabiacie to posiadanie w ofercie wersji vintage.
Osobiście bardziej ufam ciemnym herbatom niż pu-erh shu, który został skażony komercją i przerabia historię podobną do francuskich win, które z powodu popytu zaczęły być "fałszowane".
Wszystkich zwolenników pu-erh shu czyli z angielska ripe gorąco zachęcam do zaopatrywania się w tę ciemną herbatę. To jedna z niewielu herbat, której cena nie uzwględnia jakości. Ze względu na jakość powinna kosztować według mnie o wiele drożej! Nie mam jednak nic przeciw jej obniżce ;-P
nik
smak 5.00
aromat
3.00
Pierwszy razcos takiego piłem,aromat taki puerowaty Zapach taki sobie,(puerowaty) ,delikty raczej(ale delikatny),za to sama, coś na pograniczy gumy balonowej i korzeni , 3 g w gaiwanie ,jakieś 100ml .
Alexei
smak 3.00
aromat
4.00
Smak - klasyczny pu erh, ziemisty, korzenny.
Dobra herbata codzienna.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



