TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Guangxi Liu Bao

Guangxi Liu Bao
Guangxi Liu Bao – herbata klasyfikowana w Chinach jako ciemna (heicha), tak jak dojrzałe herbaty pu-erh, ale niebędąca herbatą pu-erh. Popularna codzienna herbata w południowych Chinach i Malezji, ale mało znana w Europie.

Herbata Liu Bao produkowana jest według tradycyjnej metody: po podgrzaniu i zwijaniu, liście pozostawiane są na kilkadziesiąt (20-30) godzin w stosach wysokości 30-50 cm, gdzie zachodzi ich dojrzewanie (potocznie fermentacja).
Ten proces służył za punkt odniesienia specjalistom, którzy na przełomie lat 60. i 70. opracowywali technikę obróbki dojrzałej (produkowanej metodą przyspieszoną) herbaty pu-erh. 

Smak: bogaty i dojrzały, orzechowy, drzewno-ziemisty

Jest to bardzo miły powrót tej herbaty do naszej oferty, wcześniej - kilka lat temu mieliśmy ją w wersji prasowanej w ciasteczku 100-gramowym. 

Pochodzenie: Chiny, region Guangxi

herbata:
region:
aromat:
Parzenie
3 g/ 200 ml
96°C
1-2 min.
3 parzenia
3 gramy zalać wodą o temp. 96 °C, parzyć 1-2 minuty kilkukrotnie

Guangxi Liu Bao

smak
     
5.00
aromat
     
4.50
25g - 10 zł
50g - 19 zł
100g - 38 zł
200g - 76 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.75 4 5 0
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Świetna herbata! Może aromat nie jest wielokrotnie złożony, no ale jest to (zgodnie z opisem na stronie sklepu) "herbata codzienna". Aromat jest torfowo-korzenny, smak ziemisty, ale przy tym całość jest bardzo przyjemna, dobrze "ułożona", nie nazbyt agresywna czy zalegająca. Przyznam, że herbata jest skrojona pod mój gust, ale gorąco polecam ją wszystkim lubującym się w bardziej wyrazistych dojrzewających pu-erh'ach.
Konrad smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
W smaku jak klasyczny pu-erh typu shu - czysty, ziemisty, może odrobinę korzenny, bez śladu "owoców morza". Podobnie z "cierpliwością" - trzy lub cztery przyjemne parzenia, zaczynając od 30 sekund i biorąc ok 3 g suszu na 150 ml wrzątku. Jak dla mnie - przyjemna herbata na chłodniejsze dni.
janusz smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Wszyscy domownicy odkryli "owoce morza". Wiec cała jest tylko dla mnie :) Intensywna i zrównoważona smakowo.
Wiesław smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Polek Cieszę się, że w ogóle macie w ofercie ciemne herbaty (hei cha) w nomenklaturze angielskiej nazywanej dark tea. Szkoda, że tylko Liu Bao, jakkolwiek nadrabiacie to posiadanie w ofercie wersji vintage. Osobiście bardziej ufam ciemnym herbatom niż pu-erh shu, który został skażony komercją i przerabia historię podobną do francuskich win, które z powodu popytu zaczęły być "fałszowane". Wszystkich zwolenników pu-erh shu czyli z angielska ripe gorąco zachęcam do zaopatrywania się w tę ciemną herbatę. To jedna z niewielu herbat, której cena nie uzwględnia jakości. Ze względu na jakość powinna kosztować według mnie o wiele drożej! Nie mam jednak nic przeciw jej obniżce ;-P
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane