Gongting Shu Pu-erh 2018
intensywny dojrzały pu'er z młodych listków i pąków

Gongting Shu Pu-erh 2018 – dojrzała herbata pu-erh z młodych listków i pąków, prasowana w ciastka o masie 200g. Bardzo dobra jakość w rozsądnej cenie.
„Gongting” (宫廷) znaczy pałacowy lub imperialny – w herbacie pu-erh jest to oznaczenie najmłodszych listków i drobnych pąków krzewu herbacianego. To herbata pochodząca z upraw ekologicznych, starannie przetworzona – można dostrzec w niej jaśniejsze listki, co świadczy o dobrze kontrolowanym procesie dojrzewania w stosach, zakończonym w odpowiednim momencie. Napar ma barwę ciemnej czerwieni i przyjemną, lepką strukturę w ustach. Stosunkowo intensywna i wydajna. Nuty ziemiste są lekkie, a tym bardziej nie znajdziecie tu niepożądanych aromatów błotnych i rybnych, bo od produkcji w roku 2018 herbata „odpoczywała” przez 3 lata i prasowanie w ciastka nastąpiło w roku 2021. Data nabita na ciastkach jest nietypowo datą produkcji, a nie prasowania.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu’er (dawne Simao)
Zbiory: wiosna 2018 (prasowana w roku 2021)
Odmiana: Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna)
„Gongting” (宫廷) znaczy pałacowy lub imperialny – w herbacie pu-erh jest to oznaczenie najmłodszych listków i drobnych pąków krzewu herbacianego. To herbata pochodząca z upraw ekologicznych, starannie przetworzona – można dostrzec w niej jaśniejsze listki, co świadczy o dobrze kontrolowanym procesie dojrzewania w stosach, zakończonym w odpowiednim momencie. Napar ma barwę ciemnej czerwieni i przyjemną, lepką strukturę w ustach. Stosunkowo intensywna i wydajna. Nuty ziemiste są lekkie, a tym bardziej nie znajdziecie tu niepożądanych aromatów błotnych i rybnych, bo od produkcji w roku 2018 herbata „odpoczywała” przez 3 lata i prasowanie w ciastka nastąpiło w roku 2021. Data nabita na ciastkach jest nietypowo datą produkcji, a nie prasowania.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu’er (dawne Simao)
Zbiory: wiosna 2018 (prasowana w roku 2021)
Odmiana: Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna)
herbata:
funkcje:
smak:
zbiory:
Parzenie
4g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 1-2 min
II 2-3 min
III 5-7 min
II 2-3 min
III 5-7 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha (w gaiwanie lub małym czajniczku), używając 5-7g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie około 10 sekund.
Gongting Shu Pu-erh 2018
intensywny dojrzały pu'er z młodych listków i pąków
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo przyjemna herbata, którą poleciłbym miłośnikom delikatniejszych pu-erhów. Delikatniejszy, co nie znaczy że nijaki. Wciąż czuć tu charakterystyczne ziemiste nuty, ale nie są one tak "błoniste" jak w przypadku bardziej intesywnych przedstawicieli gatunku. Polecam!
Illya
smak 5.00
aromat
5.00
Rich taste and very stimulating!
Piotr K.
smak 5.00
aromat
4.00
Bardzo przyjemne shu, lekkie, bez przytłaczającego starego drewna i ściółki leśnej, za to z suszonymi owocami, świeżym drewnem, orzechami włoskimi, odrobiną wanilii. Bez szaleństw, dość czysty i neutralny. Dostałem mocno sprasowany kawałek ciastka i ciężko uwolnić porcje odpowiednie do parzenia, ale nie ma dramatu. Zdecydowanie będę wracać do shu w stylu tego lub nawet bardziej fantazyjnych typu Bangdong.
Nina
smak 1.00
aromat
1.00
Niestety opis herbaty jest niezgodny z rzeczywistością. Zamówiłam tego pu erha ze względu na zapewnienie, że pu erh nie śmierdzi rybą i błotem. Niestety po otwarciu torebki z herbatą uderzył mnie ogromny smród ryby, a po spróbowaniu tego pu erha czułam się jak w sklepie rybnym.... obrzydliwe. Od kilku lat zamawiam w tym sklepie herbaty i pierwszy raz tak się zawiodłam :(
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



