TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbata zielona

(70)

Herbata Zielona

Co to jest zielona herbata?

Zielona herbata to najmniej przetworzona ze wszystkich kategorii herbaty. Tuż po zbiorach poddawana jest obróbce w wysokiej temperaturze, co hamuje chemiczne zmiany w liściach. Dzięki temu zaparzone liście zielonej herbaty najbardziej przypominają świeże liście na krzewie herbacianym. 

Zielone herbaty dają napar o świeżym, orzeźwiającym aromacie i smaku, ale pełne bogactwo i różnorodność herbat zielonych niemożliwe są do opisania w krótkim tekście. Jesteśmy zdania, że jeśli ktoś mówi „nie lubię zielonej herbaty”, to po prostu jeszcze nie znalazł tej, która mu odpowiada. 

 

Jak parzyć herbatę zieloną?

Najistotniejsze w parzeniu herbaty zielonej jest dostosowanie temperatury wody do parzonej herbaty. Niektóre herbaty zielone, jak japońskie gyokuro, wymagają obniżenia temperatury nawet do 50°C. Większość herbat japońskich jest wrażliwa na temperaturę i najlepiej nie przekraczać 80°C. Herbaty chińskie są nieco bardziej tolerancyjne i najczęściej parzy się je w temperaturze 80-85°C – jednak znajdą się wyjątki od tej reguły. Dlatego dla lepszego zrozumienia temperatury parzenia herbaty zalecamy do zapoznania się z tym artykułem: O temperaturze wody.
Latem lubimy przypominać o tym, że wiele zielonych herbat smakuje świetnie także wtedy, kiedy zaleje się je zimną wodą. 

Kolebką zielonej herbaty są Chiny i właśnie tam wytwarza się najwięcej herbat zielonych. Chińskie Long Jing, Bi Luo Chun, Huangshan Mao Feng to jedne z najsłynniejszych zielonych herbat świata, a wysokiej jakości herbaty tych gatunków to także jedne z najlepszych.Wielu klientów bardzo ceni też intensywny smak zielonej herbaty z Yunnanu.  

Japonia wytworzyła swój unikalny styl herbaty zielonej, który wśród polskich konsumentów jest szczególnie lubiany. Mowa o herbacie sencha, która daje bardzo świeży i orzeźwiający napar, często o intensywnie zielonym kolorze. Chociaż sencha to zdecydowanie dominujący styl herbaty japońskiej, znajdziecie u nas całe spektrum zielonych herbat z Japonii. Stale rośnie popularność sproszkowanej zielonej herbaty japońskiej matcha, która może być przygotowana tradycyjnie (z wodą), ale także jako matcha latte (z mlekiem), dodana do deserów lub koktajli.

Także Korea wytworzyła bardzo interesujący styl herbaty zielonej, który ukształtował się pod wpływem chińskim, następnie nabrał unikalnych cech koreańskich, a w ostatnich latach niektóre herbaty koreańskie czerpią z tradycji japońskiej. W związku z tym niektórzy twierdzą, że zielona herbata koreańska jest kompromisem smakowym między herbatą chińską a japońską – w rzeczywistości sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, ale o tym musicie przekonać się na własnych podniebieniach! Jeśli nie macie jeszcze wyrobionych preferencji, możecie zacząć od naszego zestawu polecanego herbat zielonych.

 

Właściwości zielonej herbaty

Wiele osób niewątpliwie trafiło tu także w poszukiwaniu zdrowotnych korzyści płynących z picia zielonej herbaty. Najwięcej uwagi poświęca się antyoksydantom zawartym w zielonej herbacie. To prawda, wiele właściwości zielonej herbaty zostało potwierdzonych w badaniach laboratoryjnych. Chociaż nie zostały one jednoznacznie potwierdzone w badaniach na dużych grupach ludzi, to od wielbicieli zielonej herbaty można często usłyszeć, że pozytywnie wpływa ona na ich samopoczucie. 

Jeśli przed zakupem chcecie dowiedzieć się więcej o herbacie zielonej, to przeczytajcie ten artykuł: wprowadzenie do herbaty zielonej