TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata zielona

(72)
Herbata Zielona
Zielona herbata to najmniej przetworzona ze wszystkich kategorii herbaty. Tuż po zbiorach poddawana jest obróbce w wysokiej temperaturze, co hamuje chemiczne zmiany w liściach. Dzięki temu zaparzone liście zielonej herbaty najbardziej przypominają świeże liście na krzewie herbacianym. 

Zielone herbaty dają napar o świeżym, orzeźwiającym aromacie i smaku, ale pełne bogactwo i różnorodność herbat zielonych niemożliwe są do opisania w krótkim tekście. Jesteśmy zdania, że jeśli ktoś mówi „nie lubię zielonej herbaty”, to po prostu jeszcze nie znalazł tej, która mu odpowiada. 

Jak parzyć herbatę zieloną?
Najistotniejsze w parzeniu herbaty zielonej jest dostosowanie temperatury wody do parzonej herbaty. Niektóre herbaty zielone, jak japońskie gyokuro, wymagają obniżenia temperatury nawet do 50°C. Większość herbat japońskich jest wrażliwa na temperaturę i najlepiej nie przekraczać 80°C. Herbaty chińskie są nieco bardziej tolerancyjne i najczęściej parzy się je w temperaturze 80-85°C – jednak znajdą się wyjątki od tej reguły. Dlatego dla lepszego zrozumienia temperatury parzenia herbaty zalecamy do zapoznania się z tym artykułem: O temperaturze wody.
Latem lubimy przypominać o tym, że wiele zielonych herbat smakuje świetnie także wtedy, kiedy zaleje się je zimną wodą. 

Kolebką zielonej herbaty są Chiny i właśnie tam wytwarza się najwięcej herbat zielonych. Chińskie Long Jing, Bi Luo Chun, Huangshan Mao Feng to jedne z najsłynniejszych zielonych herbat świata, a wysokiej jakości herbaty tych gatunków to także jedne z najlepszych.Wielu klientów bardzo ceni też intensywny smak zielonej herbaty z Yunnanu.  

Japonia wytworzyła swój unikalny styl herbaty zielonej, który wśród polskich konsumentów jest szczególnie lubiany. Mowa o herbacie sencha, która daje bardzo świeży i orzeźwiający napar, często o intensywnie zielonym kolorze. Chociaż sencha to zdecydowanie dominujący styl herbaty japońskiej, znajdziecie u nas całe spektrum zielonych herbat z Japonii.

Także Korea wytworzyła bardzo interesujący styl herbaty zielonej, który ukształtował się pod wpływem chińskim, następnie nabrał unikalnych cech koreańskich, a w ostatnich latach niektóre herbaty koreańskie czerpią z tradycji japońskiej. W związku z tym niektórzy twierdzą, że zielona herbata koreańska jest kompromisem smakowym między herbatą chińską a japońską – w rzeczywistości sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, ale o tym musicie przekonać się na własnych podniebieniach! Jeśli nie macie jeszcze wyrobionych preferencji, możecie zacząć od naszego zestawu polecanego herbat zielonych.

Wiele osób niewątpliwie trafiło tu także w poszukiwaniu zdrowotnych korzyści płynących z picia zielonej herbaty. Najwięcej uwagi poświęca się antyoksydantom zawartym w zielonej herbacie. To prawda, wiele właściwości zielonej herbaty zostało potwierdzonych w badaniach laboratoryjnych. Chociaż nie zostały one jednoznacznie potwierdzone w badaniach na dużych grupach ludzi, to od wielbicieli zielonej herbaty można często usłyszeć, że pozytywnie wpływa ona na ich samopoczucie. 

Jeśli przed zakupem chcecie dowiedzieć się więcej o herbacie zielonej, to przeczytajcie ten artykuł: wprowadzenie do herbaty zielonej