Yunnan Zhu Cha

Yunnan Zhu Cha – zielona wersja herbaty Bi Hong Cha, pochodząca z prowincji Yunnan.
Liście po zaparzeniu dają intensywny napar, z wyraźne wyczuwalnymi wyważonymi tonami cierpkości, które jednak nie dominują smaku i pozostawiają przyjemny posmak. Zrównoważony i pełny napar przypadnie do gustu osobom ceniącym herbaty z charakterem.
Herbaty tego typu często występują pod nazwą „Bi Luo Chun”, jednak jest to błędne nazewnictwo i nieuczciwość ze strony sprzedawców. W rzeczywistości herbaty zielone zwijane w tak ciasne nieregularne kuleczki należą do kategorii „herbat perłowych”, czyli zhu cha.
Sposób przygotowania naparu: 4 gramy na 250 ml wody parzymy ok. 2 min. w temp. 80°C. Tę samą porcję liści można zalewać kilka razy. Drugie parzenie wydłużamy do 3 minut stosując tę samą lub nieznacznie wyższą temperaturę. Fani intensywnych smaków mogą wypróbować parzenie 5g / 250 ml w temperaturze 85°C
Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan
II parzenie 3 min
Yunnan Zhu Cha

trwa wysyłanie opinii...



