Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian
Serdecznie zapraszamy do lektury przedostatniego już fragmentu artykułu pt. 'Wielka Dziesiątka Chińskich Herbat'. Tym razem bliżej poznamy Xinyang Mao Jian.
9. Xinyang Maojian
Miejsce pochodzenia: miasto Xinyang, prowincja Henan
Nazwa herbaty: Xinyang Maojian
Nazwa chińska: 信阳毛尖
Data narodzin:
Cechy aromatu: intensywny, kwiatowy, nieco dymny
Cechy smaku: z jednej strony rześki i delikatnie kwiatowy, z drugiej ostrzejsze nuty, ale też słodkawy posmak
Opis/ cechy szczególne:
Barwna historia tej wspaniałej herbaty kryje w sobie spektakularne sukcesy i zmiany, którym podlegała Xinyang Mao Jian w ciągu wieków. Opisana została już we wczesnych wiekach naszej ery w Księdze Herbaty Lu Yu .Nazwa ma nawiązywać do meszku pokrywającego listki. Liście tej herbaty zbierane są od wiosny po jesień, jednak najlepszy susz pochodzi z wczesnowiosennego zbioru. Zbierając liście, hodowcy poszukują pączków z jednym, nowopowstałym liściem. Na 500 gramów obrobionej herbaty składa się aż 50 tysięcy takich pędów.
Atuty Xinyang Mao Jian doceniono m.in. podczas organizowanych w 1914 roku w San Francisco Panama Pacific International Exposition, przyznając jej złoty medal.
Legendy:
Według legendy, herbata Xinyang Mao Jian pochodzi z niebios, a na ziemię sprowadziło ją dziewięć nimf. Mówi się, że po zaparzeniu liści w oparach ujrzeć można ową grupę dziewięciu litościwych istot.