< powrót do listy artykułów
– Nazwa angielska: Jade snail / jade spring / green snail
Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun
Przedstawiamy kolejną część artykułu pt. "Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich".
2. Bi Luo Chun (znana także jako Pi Lo Chun)
– Nazwa chińska: 碧螺春
– Nazwa angielska: Jade snail / jade spring / green snail
– Pochodzenie: prowincja Jiangsu, miasto Suzhou
– Historia: herbata produkowana od około XIV wieku
– Cechy aromatu: orzeźwiający, kwiatowy, intensywny
– Cechy smaku: intensywny, lekko słodki, z łagodnym uczuciem ściągnięcia na języku, nieco warzywny
– Opis/ cechy szczególne: Początkowo, ze względu na intensywny aromat herbacie tej nadano niezbyt wdzięczną nazwę „herbaty o strasznym zapachu” (Xia Sha Ren Xiang 吓煞人香). Rozmiłowany w jej walorach cesarz Kangxi stwierdził jednak, że zasługuje ona na bardziej poetyckie imię, zatem nazwa Bi Luo Chun, którą posługujemy się do dziś, to efekt ówczesnej „zamiany”.
Herbata jest niezwykle lekka – na kilogram składa się ponad 14 tys. herbacianych pączków. To herbata o bardzo delikatnych listkach, a jednocześnie najbardziej intensywnym smaku ze wszystkich chińskich herbat zielonych. Dlatego zaleca się parzenie jej niską temperaturą, poniżej 80°C (standard dla chińskich herbat zielonych to 80-85°C.
– Legendy:
Legenda głosi, że pracująca setki lat temu przy zbiorze herbaty dziewczyna zapełniła liśćmi cały swój koszyk i nie mając już więcej miejsca zaczęła chować listki herbaty pod swoją koszulą. Ciepło jej ciała wytwarzane podczas pracy sprawiło, że herbata zaczęła emitować intensywny aromat. Od tamtej pory kobiety zbierające herbatę brały przed pracą kąpiel i zamiast w koszu, umieszczały zebrane liście pod swoim ubraniem.
< powrót do listy artykułów