TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Dlaczego warto pić herbatę?

      Herbata - co ma w sobie, że warto ją pić?

       

      Najpiękniejsze w odpowiedzi na to pytanie jest chyba to, że każdy z nas może skonstruować własną, prywatną listę powodów kontaktu z herbatą. Dla przyjemności, wspomnień, zdrowia, witalności, pobudzenia, odmłodzenia, spokoju, harmonii, towarzystwa, zwykłego zaspokojenia pragnienia i ciekawości… Seria argumentów, dla których pijemy herbatę ciągnie się nieraz daleko dalej, poza odczuwane i uświadamiane sobie przez nas pojęcia czy stany. Bywają tak wieloznaczne i oryginalne jak sama herbata. Nasze prywatne, czasem wręcz zmysłowe doznania niech uzupełnią informacje o walorach picia herbaty, które prezentujemy poniżej.

       

      Właściwości zdrowotne herbaty

       

      Herbata jest zdrowa. I chętnie odda nam całe swoje bogactwo, jeśli trochę jej w tym pomożemy. W głowach większości Polaków od kilku lat krąży stwierdzenie, że herbata, zwłaszcza zielona, jest zdrowa. To prawda, ale wizyta w sklepie i sięgnięcie po pierwszą napotkaną „zieloną” herbatę nie uczyni nas dobrodziejami własnego organizmu. By móc nawykiem picia herbaty poprawić swój stan zdrowia warto dowiedzieć się co w jej zawartości i jak „użyte” jest naszym sprzymierzeńcem. Nie oczekujmy od drobno zmielonej herbatki w torebkach, że błyskotliwie obniży cholesterol i powalczy z ryzykiem raka. Podobnie jak w przypadku wielu produktów – tutaj także jakość ma znaczenie.

       

      Wysokiej jakości liściasta herbata ma potwierdzone badaniami dobroczynne działanie. Nie do przecenienia są flawonoidy – wielka grupa organicznych związków chemicznych, których podgrupa (katechiny) zawarta jest w herbacie. Najwięcej znajdziemy ich w zielonej, ponieważ gatunek ten nie jest poddawany fermentacji. Katechiny, jako silne antyoksydanty, pomagają likwidować wolne rodniki, które uszkadzają komórki, przyspieszają starzenie się organizmu i prowadzą do powstania nowotworów. Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa zawartość flawonoidów w 150ml filiżance herbaty przyrządzonej z liści to przeszło 200mg. Ta sama ilość czerwonego wina zawiera 41.7mg, a spore jabłko ze skórką 21.75mg. Oznacza to, że potrzebowalibyśmy wypicia blisko pięciu kieliszków wina lub zjedzenia dziewięciu jabłek, by dostarczyć sobie tej samej ilości flawonoidów, jaka kryje się w filiżance herbaty.

       

      Herbata - zalety

       

      Wyniki prowadzonych nad herbatą badań mogą różnić się w zależności od miejsca ich przeprowadzenia. Inne dane co do efektywności i wpływu herbaty na zdrowie człowieka otrzymuje się na Dalekim Wschodzie, a inne w krajach zachodnich. Wynika to w dużej mierze z faktu, że na Zachodzie częściej pija się niskogatunkowe, „torebkowane” herbaty, zaś mieszkańcy krajów dalekowschodnich preferują te liściaste o wysokiej jakości.

       

      Badacze i miłośnicy herbaty na całym świecie zastanawiają się dlaczego, znając tak obiecujące zdrowotne właściwości herbaty, wciąż sięgamy po słodzone napoje, pełne barwników i konserwantów oraz wydajemy fortunę na przeróżne suplementy diety.

       

      Tym, którzy myślą, że z herbatą zaprzyjaźnić mogą się tylko poprzez obecne w niej dodatki warto poradzić, by sprawdzali ich jakość oraz zawartość samej herbaty w tego typu mieszankach. Samodzielnie dolewane soki, syropy, miód czy mleko, choć same w sobie cenne, zmieniają charakter całego naparu, w konsekwencji pijemy więc… sok z herbatą. Ona zaś byłaby nam wdzięczna za pozwolenie na pokaz własnych umiejętności. Bez wątpienia odczujemy tę wdzięczność w ustach, stosując nieskomplikowane zasady, o których piszemy w Przewodniku.

       

      Herbata dla przyjemności

       

      Herbata to przyjemność. Tym większa, jeśli jesteśmy świadomi przysługi, jaką wyświadcza naszemu zdrowiu – fizycznemu i duchowemu. Poza warstwą stricte zdrowotną, dostrzeżmy w herbacie przyjaciółkę. Jak mało który produkt spożywczy daje nam to, czego potrzebujemy, nie powodując wyrzutów sumienia po spożyciu. Jest towarzyszką bardzo intymnych chwil i jak nic innego dopasowuje się do stanu, w jakim się znajdujemy. Doskonale odnajduje się przy gwarnym, rodzinnym stole, towarzyszy radosnym pogaduszkom przyjaciół. Cichutko wpasowuje się w klimat zwierzeń i trudnych rozmów. Zbliża zakochanych. Wreszcie, doskonale towarzyszy w samotności, czytając z nami książki i słuchając muzyki. Tkwiąc skromnie w czajniczku, roztacza przedziwną, bliską sercu aurę i z pewnością cieszyłaby się, gdyby wiedziała, że tak pomaga.

      Aleksandra Depa < powrót do listy artykułów
      Dlaczego warto pić herbatę? herbata-dlaczego-warto
      5.00 34 5 0