TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Duchka Dancong – Oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Shincha – japońska herbata na wiosnę Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Dlaczego warto pić herbatę? Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
< powrót do listy artykułów

Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng

 

Herbata chińska Huangshan Mao Feng


Prezentujemy czwartą cześć artykułu pt. "Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich". Zapraszamy do lektury.

 

4. Huangshan Mao Feng

– Nazwa chińska: 黄山毛峰

– Nazwa angielska: Yellow Mountain Fur Peak
 
– Pochodzenie: prowincja Anhui, Góry Żółte (Huangshan)
 
– Historia: herbata produkowana od około XIV/XV wieku
 
– Cechy aromatu: delikatny, wiosenny, „czysty”, słodko-kwiatowy, kasztanowy, pieczony
 
– Cechy smaku: świeży, delikatny, wytrawny, lekko orzechowy i kwiatowy
 
– Opis/ cechy szczególne: Mao Feng oznacza dosłownie „włochate szczyty”, co odnosi się do drobnego meszku pokrywającego młode pąki herbaty. Termin Mao Feng zyskał jednak w żargonie herbacianym bardziej sprecyzowane znaczenie: oznacza herbatę zrywaną najczęściej w standardzie pąk i dwa liście, która nie przechodzi formowania liści. Ponieważ liście herbaty Huangshan Mao Feng nie są zwijane, a tym samym ściany komórkowe pozostają w dużej mierze nieuszkodzone, substancje z liści są wolniej oddawane do naparu. Dlatego jest to herbata bardzo delikatna i wymagająca wysokiej jak na herbatę zieloną temperatury – 85°C do 90°C. 

W Chinach mówi się, że listki Huangshan Mao Feng przypominają powoli rozkwitające pączki orchidei. Listki mają kolor jasnożółty, zaś napar ma odcień morelowej żółci. Ta sama partia suszu może być zaparzona nawet cztery razy.
 
 
– Legendy:
Historii tej herbaty towarzyszy piękna, miłosna opowieść. Za panowania dynastii Ming, młodego uczonego i piękną dziewczynę połączyło gorące uczucie. W okolicy żył jednak pewien bogaty właściciel ziemski, który zobaczywszy dziewczynę w trakcie pracy zapragnął jej dla siebie. Zmusił więc rodziców młodej kobiety do wydania córki za niego za mąż. W noc przed ślubem nieszczęśliwa dziewczyna uciekła i wkradła się do domu ukochanego. Tam dowiedziała się, że został on zamordowany przez wysłanników bogacza. Udała się na grób kochanka i płakała nad nim tak długo aż zamieniła się w deszcz, zaś ciało mężczyzny stało się krzewem herbacianym. Mawia się, że dzięki tej niezwykłej historii miłości dwojga ludzi, krzewy herbaciane w Górach Żółtych dają herbatę tak wspaniałej jakości.
 
< powrót do listy artykułów