TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen

       


      Kolejna odsłona z "Wielkiej Dziesiątki". Tym razem herbata żółta Junshan Yin Zhen: 





       

      5. Junshan Yin Zhen

      – Nazwa chińska: 君山银针

      – Nazwa angielska: Junshan Silver Needle
       
      – Pochodzenie: prowincja Hunan, wyspa Junshan
       
      – Historia: Nie jest pewne, od kiedy dokładnie uprawiana jest herbata na wyspie Junshan, ani też od kiedy jest produkowana jako herbata żółta. Wiadomo natomiast, że herbata z wyspy Junshan była znana i ceniona już w czasach dynastii Tang (618-907 r)
       
      – Cechy aromatu: intensywny, dojrzały, słodkawy
       
      – Cechy smaku: słodkawy, czysty, zbożowy, lekko ściągający
       
      – Opis/ cechy szczególne: Junshan Yin Zhen to prawdziwy rarytas: herbatę stanowią wyłącznie młodziutkie, nierozwinięte jeszcze pączki zbierane ręcznie przed etapem pełnego rozwinięcia. Między innymi z tego powodu jest ona tak trudno dostępna. Nazwa herbaty nawiązuje do kształtu tych listków, które przypominają igiełki. Herbata żółta powstaje poprzez duszenie gorących liści, tuż po procesie zatrzymania jej utleniania.

      W dziesiątce najsłynniejszych herbat chińskich jest jedyną przedstawicielką niezwykle rzadkiego i poszukiwanego gatunku herbat żółtych. Ograniczony areał uprawy tej herbaty oraz niezwykle starannie określony zestaw wymagań produkcyjnych sprawia, że rocznie otrzymuje się tylko około 1000 kg oryginalnej Junshan Yin Zhen. Ciekawostką na jej temat jest fakt, że była ulubioną herbatą przywódcy komunistycznego, Mao Zedonga.
       
      – Legendy:
      Według legendy, pierwsze krzewy herbaciane na wyspie Junshan zostały posadzone około 4000 lat temu.

      Mówi się też, że Junshan Yin Zhen stała się ważną częścią posagu pochodzącej z panującej wówczas dynastii Tang księżniczki Wencheng.
      < powrót do listy artykułów
      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen herbata-junshan-yin-zhen
      5.00 36 5 0